Το θέμα της εξουσιοδότησης διαταγμάτων για πανδημία και από την Βουλή ενέγραψε ο βουλευτής Ζ.Κουλίας

Στην εισήγηση τα μέτρα που λαμβάνονται από την Κυβέρνηση για την πανδημία, να εγκρίνονται και από την Βουλή για σκοπούς διασφάλισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου και των διατάξεων του Συντάγματος, προέβη την Τετάρτη, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας, ο οποίος ενέγραψε το θέμα για συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών.


Σε δηλώσεις του στο περιθώριο εργασιών της Βουλής, ο κ. Κουλίας είπε ότι είναι γεγονός ότι στα δύο χρόνια της πανδημίας έχουν δημιουργηθεί πάρα πολλά προβλήματα.

Σημείωσε ότι υπάρχουν δύο σοβαρά ψηφίσματα της ΕΕ, τα οποία έχει επισυνάψει στην σχετική δήλωση, τονίζοντας ότι δεν πρέπει με εκβιαστικό τρόπο να αξιώνεται από πολίτες να προβαίνουν σε ιατρικές πράξεις, τις οποίες δεν συμφωνούν.

Όλα αυτά, επεσήμανε, είναι διασφαλισμένα στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, προσθέτοντας πως αν διαβάσει κάποιος το άρθρο 28 του Συντάγματος, τα δικαιώματα έχουν παραβιαστεί ουκ ολίγες φορές.

Έφερε ως παράδειγμα το φαινόμενο που παρατηρείται κάποιοι να κάνουν δωρεάν τα rapid tests και κάποιοι άλλοι να πληρώνουν ή να αποκλείονται οι εμβολιασμένοι με άλλο τρόπο από τους ανεμβολίαστους.

«Είναι αναγκαιότητα τούτα τα μέτρα αντί να τα λαμβάνει το κράτος να περνούν και να εγκρίνονται και από την Βουλή και να υπάρχει χρονικός ορίζοντας. Εδώ έχουμε παραβεί κατά πολύ τις σωστές και δημοκρατικές πρακτικές και περίπου έχουμε διαχωρίσει τους πολίτες σε στρατόπεδα. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος και βέβαιος ότι ο διάλογος δεν έβλαψε ποτέ και θα βοηθήσει την Κυβέρνηση και στην λήψη των σωστών μέτρων αλλά κατά κύριο λόγο οι πολίτες έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν και να ξέρουν τι είναι που συμβαίνει πραγματικά», είπε ο κ. Κουλίας.

«Η πρακτική», συνέχισε, «δείχνει ότι η Κυβέρνηση παίρνει κάποια μέτρα, κατά την ταπεινή μου γνώμη, που έχουν υπερβεί τις συνταγματικές μας διατάξεις και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Είναι ώρα η Βουλή να λάβει δράση και να είναι παρούσα και ενεργή σε όλα αυτά τα μέτρα που λαμβάνονται».

Ερωτηθείς ανέφερε ότι τα διατάγματα, είναι στα σύνορα νομιμότητας και υπέρβασης. «Με τον τρόπο που λειτούργησε το όλο σύστημα εκτιμώ ότι έχουμε περάσει τα όρια της νομιμότητας. Σε πάρα πολλούς πολίτες έχουν παραβιαστεί τα δικαιώματα τους και το νιώθουν και οι ίδιοι και διαμαρτύρονται προς εμάς. Εγώ λέω, ότι ναι μεν υπάρχει πανδημία, ναι μεν υπάρχει ανάγκη για λήψη μέτρων αλλά υπάρχει και εξίσου σημαντική αναγκαιότητα όλα αυτά να λειτουργούν μέσα στα πλαίσια της δημοκρατίας και των συνταγματικών δικαιωμάτων των πολιτών», πρόσθεσε.

Τόνισε ότι η Βουλή είναι σώμα που εγκρίνει νομοθεσίες και πρέπει να λαμβάνεται η έγκριση της για τα διατάγματα. «Μπορεί να πάρει το κράτος έκτακτα μέτρα αλλά να έχουν χρονικό ορίζοντα. Αν σε κάποιες μέρες συνεχίζουν πρέπει να έχουν την έγκριση της Βουλής», πρόσθεσε.

Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Γεάδης Γεάδη είπε ότι με αφορμή το αίτημα του βουλευτή Αμμοχώστου Ζαχαρία Κουλία για εγγραφή του θέματος των διαταγμάτων στην Επιτροπή Θεσμών, ενημερώνει ότι το ΕΛΑΜ εδώ και αρκετούς μήνες έχει εγγράψει το θέμα στο 4ο κεφάλαιο της Ολομέλειας για συζήτηση.

Θεωρούμε, συνέχισε, ότι τα διατάγματα θα πρέπει να επιστρέψουν στην εξουσιοδότηση της Βουλής των Αντιπροσώπων για να περνούν από έλεγχο και μετά από συλλογικές αποφάσεις να εκδίδονται τα διατάγματα.

Επιπλέον να θυμίσω, σημείωσε, ότι τα μονομερή διατάγματα έχουν περάσει με την ψήφιση όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων εκτός από το ΕΛΑΜ.

«Θεωρούμε ότι αρκετά από τα διατάγματα κινούνται προς την λανθασμένη κατεύθυνση. Να θυμίσω επίσης, ότι κατά καιρούς είχαμε το lockdown στην Λεμεσό κι είχαμε πολλά άλλα μέτρα, τα οποία κινούνταν στα όρια της παραλογίας. Ως εκ τούτου θεωρούμε ότι ο διαχωρισμός του λαού σε εμβολιασμένους και μη κινείται προς την λανθασμένη κατεύθυνση και δεν υποβοηθά στην κατάσταση», συμπλήρωσε.

Τελευταία Ενημέρωση: 08 Δεκεμβρίου 2021 - 16:30

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

24 Ιανουαρίου
Ιταλία: «Ξεκίνησε διάλογος» λένε η Λέγκα και η κεντροαριστερά, σε ό,τι αφορά την εκλογή του νέου προέδρου της δημοκρατίας
21:33
Σοβαρό τροχαίο στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου
21:14
Μοιρασιά στο ΑΕΚ Αρένα: ΑΕΚ - Ανόρθωση 1-1 (βίντεο)
21:00
Tρεις πτήσεις από Λάρνακα προς Αθήνα ακυρώθηκαν λόγω κακοκαιρίας
20:56
Η Ομόνοια νίκησε δύσκολα την ΠΑΕΕΚ με 2-1 (βίντεο)
20:53
Ταλιμπάν συζητούν στο Όσλο με διπλωμάτες της Δύσης για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας
20:39
Τελεσίδικα εκτός «βουλής» το ΚΚΔ, ανακοινώθηκαν τα τελικά αποτελέσματα
20:19
Ένας θάνατος και 2815 νέα περιστατικά κορονοϊού
20:00
Τέλος τα τεστ Covid για εμβολιασμένους ταξιδιώτες προς Αγγλία και η καραντίνα για τους ανεμβολίαστους
19:54
Χρ. Στυλιανίδης: Θα αναζητηθούν ευθύνες για την κατάσταση στην Αττική Οδό - Αντίξοες και αύριο οι συνθήκες σε πολλές περιοχές της χώρας
19:17
Ανακοίνωση Υπουργείου Υγείας για διαφοροποίηση του μέτρου “test to stay” στα σχολεία
18:56
Παρέμβαση ΥΠΕΞ για τις εξελίξεις στη Συρία, Λιβύη και Ανατολική Ευρώπη στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ
18:38
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand