Η Κύπρος γνωρίζει πολύ καλά την συμβολή των ΗΕ για την διατήρηση της ειρήνης, δήλωσε ο ΥΠΑΜ σε Υπουργική Συνάντηση

Η Κύπρος γνωρίζει πολύ καλά την σπουδαία και σημαντική συμβολή των Ηνωμένων Εθνών για τη τήρηση και τη διατήρηση της ειρήνης, δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας, Χαράλαμπος Πετρίδης, λέγοντας ότι ως φιλοξενούσα χώρα μιας μακροχρόνιας ειρηνευτικής επιχείρησης των Ηνωμένων Εθνών, υποστηρίζει ότι οι εντολές των Ειρηνευτικών Επιχειρήσεων πρέπει να είναι σαφείς και απλές, ανεξάρτητα από το πόσο περίπλοκη είναι μια σύγκρουση.


Σε τηλεοπτικό μήνυμά του στην Υπουργική Συνάντηση του ΟΗΕ για την διατήρηση της ειρήνης που έγινε σήμερα στην Σεούλ και μιλώντας στο δεύτερο μέρος με θέμα «Συνεργασία, Εκπαίδευση και Ανάπτυξη Ικανοτήτων», ο κ. Πετρίδης είπε ότι η χαρακτηριστικό παράδειγμα των ειρηνευτικών δυνάμεων είναι και η ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Η εντολή της Δύναμης, πρόσθεσε, έχει αποδειχθεί αρκετά ευέλικτη ώστε να αντικρίζει τη Δύναμη μέσα από πολύ σημαντικές αλλαγές επί του εδάφους, καθ` όλη τη διάρκεια της μακράς παρουσίας δια μέσου δεκαετιών, πρόσθεσε.

Ο ΥΠΑΜ παρουσίασε τις δεσμεύσεις της Κύπρου με στόχο τον εμπλουτισμό και τη βελτίωση των ικανοτήτων εκπαίδευσης για το προσωπικό του ΟΗΕ και συγκεκριμένα είπε ότι «δεσμευόμαστε να φιλοξενούμε και να διοργανώνουμε, σε ετήσια βάση, τρία διαφορετικά εκπαιδευτικά σεμινάρια: για τις Αναδυόμενες Τεχνολογίες, τις Ευφυείς Υποδομές Κρίσιμης Σημασίας και τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό, για τις Γυναίκες, την Ειρήνη και την Ασφάλεια και για την Έρευνα και Διάσωση, συμπεριλαμβανομένων των Επιχειρήσεων Εκκένωσης Ατυχημάτων (CASEVAC)».

Οι δεσμεύσεις μας, είπε, είναι σύμφωνες με εκπαιδευτικά κενά και απαιτήσεις που παρέχονται στα κράτη μέλη, ενώ μπορούν να συμβάλουν και στην Πρωτοβουλία της Σεούλ για την Τεχνολογία και την Ανάπτυξη Ιατρικών Ικανοτήτων στη Διατήρηση της Ειρήνης, την οποία χαιρέτισε.

Επιπλέον, συνέχισε ο κ. Πετρίδης, η Κυπριακή Δημοκρατία ανανεώνει τη δέσμευσή της και την ετοιμότητά της να παρέχει πρόσβαση στις εγκαταστάσεις και τις υποδομές της για τη διευκόλυνση κάθε είδους εκπαίδευσης εξοικείωσης πριν από την ανάπτυξη του προσωπικού του ΟΗΕ ή την διευκόλυνση της κινητικότητας του στρατιωτικού προσωπικού για την υποστήριξη των ειρηνευτικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ.

«Θέλω επίσης να υπογραμμίσω ότι παραμένουμε σταθεροί στην παροχή διευκολύνσεων για ανθρωπιστικές επιχειρήσεις ή επιχειρήσεις εκκένωσης για το προσωπικό του ΟΗΕ και το προσωπικό από την ευρύτερη περιοχή σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και κρίσεων. Θα συνεχίσουμε επίσης τη στενή και άριστη συνεργασία μας με τη ναυτική ομάδα εργασίας της UNIFIL για την παροχή, σε περίπτωση που χρειαστεί, κάθε είδους υλικοτεχνικής υποστήριξης και βοήθειας» είπε.

Ο ΥΠΑΜ εξέφρασε την βαθιά εκτίμηση της Κύπρου σε όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ που έχουν συνεισφέρει οικονομικά, σε στρατιωτικό και αστυνομικό δυναμικό της ΟΥΝΦΙΚΥΠ όλα αυτά τα χρόνια, υπενθυμίζοντας ότι η Κυβέρνησή καλύπτει το ένα τρίτο του προϋπολογισμού της Δύναμης μέσω εθελοντικών συνεισφορών και θα συνεχίσει να το κάνει.

«Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ είναι μια αποτελεσματική ειρηνευτική επιχείρηση του ΟΗΕ, η οποία αποτελεί επίσης παράδειγμα για την υψηλού επιπέδου συμμετοχή των γυναικών, στο επίπεδο της Διοίκησης της Δύναμης. Η παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο παραμένει, χωρίς καμία αμφιβολία, απαραίτητη μέχρι τη στιγμή που θα διασφαλιστεί το τέλος της παράνομης τουρκικής στρατιωτικής κατοχής και η αποκατάσταση της ειρήνης, της σταθερότητας και της διεθνούς νομιμότητας» ανέφερε.

Το Action for Peaceekeeping Plus (A4P+) είναι ένα ανεκτίμητο εργαλείο και πρωτοβουλία για την ενίσχυση των δυνατοτήτων μας για διατήρηση της ειρήνης και τη μελλοντική απόδειξη των επιχειρησιακών αναγκών, των επιδόσεων, της ανθεκτικότητας και της υπευθυνότητάς τους, κατέληξε ο Χαράλαμπος Πετρίδης.

Τελευταία Ενημέρωση: 08 Δεκεμβρίου 2021 - 18:29

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

22 Ιανουαρίου
Ράλι Μοντε Κάρλο: Επική μάχη με τους δύο Γάλλους παγκόσμιους πρωταθλητές
21:18
Άλλοι έξι θάνατοι και 1,984 νέα κρούσματα κορονοιού στην Κύπρο
20:05
Ρωσία-Ουκρανία: Οι διαπραγματευτές του "σχήματος της Νορμανδίας" θα συναντηθούν εντός της εβδομάδας στο Παρίσι
17:59
Ελλάδα - κορονοϊός: 18.333 νέα κρούσματα, 73 θάνατοι, 668 διασωληνωμένοι
17:39
Προς κύρωση το μνημόνιο συνεργασίας Αθηνών-Λευκωσίας για έργα υποδομής στις πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής
17:24
Γαλλία: Αγνοείται η τύχη ενός 75χρονου Γάλλου που προσπαθούσε να διαπλεύσει με κανό τον Ατλαντικό
17:03
Β' Κατηγορία: Μόνη στην κορυφή η Ένωση
16:54
Δεκατέσσερις γυναίκες μεταξύ των 24 μελών της κυβέρνησης του Γκαμπριέλ Μπόριτς στη Χιλή
16:44
ΕΟΔΥ: Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ένδειξη ότι η νέα υποομάδα ΒΑ.2 έχει διαφορετικές ιδιότητες από την Όμικρον
16:28
Την απόλυτη συμπαράστασή του στον ουκρανικό λαό, εξέφρασε ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος
16:09
Κλειστοί για όλα τα οχήματα είναι οι δρόμοι που οδηγούν στο Τρόοδος
15:54
Παραδόθηκαν στην ανακρίτρια οι τοξικολογικές εξετάσεις της 24χρονης που κατήγγειλε ομαδικό βιασμό στη Θεσσαλονίκη
15:51
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand