Στα σκαριά η θεσμοθέτηση των Επισκέψιμων Πολυλειτουργικών Αγροκτημάτων

Στο πλαίσιο υλοποίησης της Εθνικής Στρατηγικής Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων, υπεγράφη σήμερα η σύμβαση αγοράς νομικών υπηρεσιών για την ετοιμασία της νομοθεσίας που θα διέπει την έγκριση και λειτουργία των Επισκέψιμων Πολυλειτουργικών Αγροκτημάτων, τα οποία θα αποτελέσουν μια καινοτόμο μορφή δραστηριότητας στις περιοχές της υπαίθρου.

Την εν λόγω Σύμβαση υπέγραψαν σήμερα ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Ανδρέας Γρηγορίου και η εκπρόσωπος του Δικηγορικού Γραφείου «Τάσος Παπαδόπουλος και Συνεργάτες Δ.Ε.Π.Ε.», κα Αλεξία Κουντουρή. Στην υπογραφή παρέστησαν, επίσης, η Επίτροπος Νομοθεσίας κα Λουΐζα Ζαννέτου και ο Επίτροπος Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων κ. Κώστας Χαμπιαούρης, οι οποίοι αποτελούν, μαζί με το Υφυπουργείο Τουρισμού και το Υπουργείο Εσωτερικών, τους κύριους συντελεστές προώθησης της θεσμοθέτησης του καινοτόμου αυτού θεσμού στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο θεσμός των Επισκέψιμων Πολυλειτουργικών Αγροκτημάτων αποτελεί καινοτόμο μορφή δραστηριότητας στις περιοχές της υπαίθρου και συνδυάζει δράσεις και υπηρεσίες που αναδεικνύουν την αγροτική ζωή και τις ντόπιες μεθόδους παραγωγής.  Δίνουν έμφαση στις δυνατότητες ανάπτυξης, τόσο της καλλιέργειας της γης όσο και της μεταποίησης. Επίσης, δύναται να συνδυάζει και την προσφορά μοναδικών τουριστικών υπηρεσιών, εμπλουτίζοντας το τοπικό τουριστικό προϊόν. Τα Επισκέψιμα Πολυλειτουργικά Αγροκτήματα έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν πρόσθετο εισόδημα και νέες θέσεις εργασίας και απασχόλησης, σταθεροποιώντας και αναπτύσσοντας ταυτόχρονα τις αγροτικές κοινότητες.

Ειδικότερα, ως Επισκέψιμο Πολυλειτουργικό Αγροκτήμα μπορεί να θεωρηθεί η αγροτική εκμετάλλευση η οποία λειτουργεί ως αυτοτελής, ενιαία και οργανωμένη ανάπτυξη και διαχείριση, με έμφαση τις τοπικές παραγωγικές δυνατότητες κάθε περιοχής. Έχει ως κύρια χρήση τη γεωργική ή/και  την κτηνοτροφική δραστηριότητα, η οποία συνοδεύεται και με άλλες συναφείς μορφές δραστηριοτήτων που δεν είναι αποκλειστικά γεωργικές. Τέτοιες δραστηριότητες μπορούν να είναι η εκπαίδευση, η ενημέρωση, η επιμόρφωση των επισκεπτών και χρηστών, η παρακολούθηση της παραγωγικής διαδικασίας, η οικοτεχνική μεταποίηση καθώς και η προβολή περιβαλλοντικών θεμάτων σχετικά με την αγροτική παραγωγή. Ένα Επισκέψιμο Πολυλειτουργικό Αγρόκτημα μπορεί να περιλαμβάνει υποδομές διαμονής και διανυκτέρευσης, εκθετήρια πώλησης προϊόντων και μικρούς χώρους εστίασης.

Η σχετική νομοθεσία αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2022, της δημόσιας διαβούλευσης συμπεριλαμβανομένης, και στη συνέχεια θα προωθηθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων για ψήφιση.

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Δεκεμβρίου 2021 - 11:05

Πηγή: ΓΤΠ

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
17:42
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να ενημερωθεί εάν έγινε μεταφορά πυραύλων στο Ισράηλ μέσω Κύπρου
17:37
ΓΓ ΟΗΕ: Καιρός να σταματήσει ο επικίνδυνος κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή
17:29
Κυβ.Εκπρόσωπος: Δεν δόθηκε άδεια για μεταφορά πυραύλων στο Ισραήλ μέσω Κύπρου
16:58
Παρίσι: Συνελήφθη ο άνδρας που απειλούσε να ανατιναχθεί στο ιρανικό προξενείο
16:52
Κυρώσεις ΕΕ κατά εποίκων για βία κατά Παλαιστινίων
16:37
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίου Καιρού 19/4/24
16:20
Ανανέωση Σύμβασης για υπαλλήλους της Ελληνικής
16:16
Κυβερνοεπίθεση στο αρχείο του ισραηλινού στρατού ανακοίνωσαν οι Anonymous
16:11
Συναγερμός στο Παρίσι καθώς άνδρας απειλεί να ανατιναχτεί στο ιρανικό προξενείο
15:43
Τον Μάιο νέος κύκλος επαφών της προσωπικής απεσταλμένης
15:28
Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
14:39
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.