Σε εξελίξη η όγδοη Σύνοδος Κορυφής Κύπρου - Ελλάδας - Ισραήλ - Τί δήλωσαν οι ηγέτες πριν από τη Σύνοδο

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και οι Πρωθυπουργοί της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης και του Ισραήλ, Ναφτάλι Μπένετ, συναντώνται αυτή την ώρα, στην όγδοη Σύνοδο Κορυφής των τριών χωρών, την πρώτη με τον νέο ισραηλινό πρωθυπουργό.

Σε δηλώσεις πριν από την έναρξη της κοινής συνάντησης, οι τρεις ηγέτες ανέδειξαν τα θέματα στα οποία θα επικεντρωθούν οι συζητήσεις τους, όπως η εμβάθυνση των σχέσεων τους στους τομείς της ασφάλειας, της ενέργειας, της προστασίας του περιβάλλοντος, των φυσικών καταστροφών, της οικονομίας και της αντιμετώπισης του κορονοϊού.

ΚΥΠΡΟΣ - ΙΣΡΑΗΛ - ΕΛΛΑΔΑ ΣΥΝΟΔΟΣ.jpg

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε τη σημασία των περιφερειακών συνεργασιών, ειδικά στον τομέα της ενέργειας, μέσα από το Φόρουμ για το Φυσικό Αέριο, των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου. Αναφέρθηκε ειδικά στη σημασία της ηλεκτρικής διασύνδεσης, μέσα από το Γιουρέσια Ιντερκοννέκτορ και της ενεργειακής ασφάλειας, μέσα από τον αγωγό EastMed.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι περιφερειακές προκλήσεις και τα όσα έχουν λάβει χώρα στην Κύπρο, τους προηγούμενους μήνες, με τις προκλήσεις στα Βαρώσια, θα είναι ανάμεσα στα θέματα που θα τεθούν. Τόνισε ακόμα τη σημασία των μηνυμάτων που ελήφθησαν από το Ισραήλ, σε σχέση με την αντιμετώπιση της πανδημίας.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΚΥΠΡΟΣ ΙΣΡΑΗΛ ΕΛΛΑΔΑ.jpg

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός τόνισε ότι οι τρεις χώρες μοιράζονται κοινές αξίες για την ευημερία, την ασφάλεια και την ελευθερία και ενισχύουν διαρκώς τις σχέσεις τους.

Απευθυνόμενος στον Νίκο Αναστασιάδη και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τόνισε ότι δεν είναι μόνο σύμμαχοι, αλλά πραγματικοί φίλοι.

Νωρίτερα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε διμερείς επαφές τόσο με τον Πρόεδρο του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτζογκ, όσο και με τον Πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΥΠΡΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΙΣΡΑΗΛ.jpg

Χαρακτηριστική ήταν η ανάρτηση του Ισραηλινού Προέδρου στο Τουίτερ:  "Ισραήλ και Κύπρος", έγραψε, "παρά τη θάλασσα που υπάρχει ανάμεσα τους, είναι όσο πιο κοντά μπορούν ως γείτονες".

"Πρέπει", τόνισε, "να συνεχίσουμε να προσέχουμε ο ένας τον άλλο".

Ειδική αναφορά στο Κυπριακό

Ειδική αναφορά στις εξελίξεις στο Κυπριακό έκαμαν, κατά τις ομιλίες τους, τόσο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, όσο και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι η Τουρκία υποσκάπτει τις προσπάθειες περιφερειακής συννεννόησης και, περιφρονώντας πλήρως το διεθνές δίκαιο, ασκεί αναθεωρητική πολιτική, στη βάση της οποίας το δίκαιο ανήκει στον ισχυρό.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στην επιθετική και παράνομη πολιτική της Αγκυρας στην κυπριακή Αόζ και στην πλήρη περιφρόνηση του ειδικού καθεστώτος των Βαρωσίων, όπως αυτό περιγράφεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και στις νέες τουρκικές και τουρκοκυπριακές αξιώσεις για λύση δύο κρατών.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός, μιλώντας μετά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αναφέρθηκε στις απαράδεκτες, όπως τόνισε, τουρκικές προκλήσεις, στα Βαρωσια και στην αλλαγή προσέγγισης της Αγκυρας σε ό,τι αφορά τη μορφή λύσης του Κυπριακού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι παρουσιάζεται από την Τουρκία συνεχής αδιαλλαξία και απαράδεκτη επιθετικότητα, τόσο επί του εδάφους, όσο και στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου, αλλά και με το σχεδιασμό εγκατάστασης κατοίκων στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.

"Αν συνεχιστούν αυτές οι ενέργειες", είπε ο Ελληνας πρωθυπουργός, "θα καταδικάσουν σε αποτυχία οποιαδήποτε προσπάθεια εξεύρεσης κοινά αποδεκτής λύσης στο Κυπριακό".

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Δεκεμβρίου 2021 - 15:03

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

24 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
21:58
Γαλλία: Σύλληψη 16χρονου για προγραμματισμένη επίθεση στο όνομα του Ισλαμικού Χαλιφάτου
21:52
Υποβάλλονται αύριο οι υποψηφιότητες για τους Προέδρους των Επαρχιακών Οργανισμών και για τους Δημάρχους
21:39
Έξι συν μια προτάσεις νόμου για ρύθμιση των πολλαπλών συντάξεων και του ορίου αφυπηρέτησης
20:56
Συζήτησαν και για την Κύπρο Ερντογάν και Σταϊνμάιερ στην Άγκυρα
20:54
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι καλωσορίζει το αμερικανικό πακέτο βοήθειας ύψους 61 δισεκ. δολαρίων
20:31
Τον Απρίλιο η Ρωσία θα διπλασιάσει τα έσοδα της από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο
18:42
Το Ισραήλ λέει πως «προχωράει» με την επίθεση στη Ράφα – Ο στρατός έκανε όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες
18:13
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Ρωσία αποτελεί υπαρξιακή απειλή για την Ευρώπη
17:31
Iσραήλ: Διακόσιες χιλιάδες πολίτες κατέφυγαν στα καταφύγια λόγω drone της Χεζμπολάχ
17:27
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 24/04/24
17:05
Αποφυγή κυκλοφορίας σε ανοικτούς χώρους λόγω σκόνης συνιστά το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας
16:25
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.