Ιράν: Ο πρόεδρος Ραϊσί υπόσχεται να ξαναβάλει την οικονομία στις ράγες

Ο πρόεδρος του Ιράν, ο Εμπραχίμ Ραϊσί, υποσχέθηκε να κάνει το παν για να επιλυθούν τα οικονομικά προβλήματα της χώρας και κυρίως για να αρθούν οι συντριπτικές κυρώσεις που αντιμετωπίζει κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης που παραχώρησε για τις πρώτες εκατό ημέρες της θητείας του.

«Ο λαός έχει πλήρη επίγνωση των συνθηκών που επικρατούσαν όταν πήρα τα ηνία της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων της επιδημίας του νέου κορονοϊού, της χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κατάστασης», είπε ο κ. Ραϊσί.

Η οικονομία του Ιράν, πετρελαιοπαραγωγικής χώρας, πλήττεται κυρίως από την επαναφορά σε ισχύ το 2018 των αμερικανικών κυρώσεων, μετά τη μονομερή αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας. Η υγειονομική κρίση εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού επιδείνωσε την οικονομική κρίση.

Ο κ. Ραϊσί αναγνώρισε πως το «δημοσιονομικό έλλειμμα» ενδέχεται να «δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα για τη χώρα». «Ο πληθωρισμός», η «ακρίβεια» και «η φοροδιαφυγή» είναι ανάμεσα στις κυριότερες προκλήσεις για την κυβέρνησή του, συνέχισε.

«Η κυβέρνηση κάνει το παν για να επιτευχθεί οικονομική σταθερότητα», επέμεινε.

Υπογράμμισε ότι η κυβέρνησή του εργάζεται «με σφρίγος για την άρση των κυρώσεων», χωρίς να αναφερθεί ρητά στις συνομιλίες με τις μεγάλες δυνάμεις για το ζήτημα του ιρανικού προγράμματος πυρηνικής ενέργειας.

Οι διαπραγματεύσεις, μετά την αναστολή τους τον Ιούνιο, ξανάρχισαν την 29η Νοεμβρίου στη Βιένη, με σκοπό να περισωθεί η διεθνής συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας -επισήμως το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ)-, που υπογράφτηκε το 2015.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

17 Ιανουαρίου
Στο κόκκινο η Ελλάδα
18:55
Υπ. Υγείας: Κανονικά θα εφαρμοστεί το μέτρο "test to stay"
18:05
ΠΑΣΥΚΙ: Tο μοντέλο του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας έχει αποτύχει
17:21
Δένδιας: Η συνεργασία Ελλάδας - Γαλλίας ενισχύεται καθημερινά σε όλους τους τομείς
17:05
Τα πρώτα έξι γαλλικά μαχητικά "Rafale", θα παραλάβει την Τετάρτη η Ελλάδα
16:55
Πυρά κατά του ΟΚΥπΥ εξαπέλυσαν οι οργανώσεις των νοσηλευτών
16:17
Η Στυλιάνα Ιωαννίδου εξασφάλισε το όριο για το Παγκόσμιο Κ20
15:45
Σύσκεψη στο προεδρικό για τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης
15:32
Συνάντηση Αβέρωφ Νεοφύτου με τον Ύπατο Αρμοστή του Ηνωμένου Βασιλείου Στέφεν Λίλλυ και τον πρέσβη της Ρωσίας Στανισλάβ Οσάτσι
15:08
Πρόεδρος Αναστασιάδης: Ο αγωγός EastMed έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως έργο κοινής ωφελείας
14:31
Η ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή του Βασιλικού στο επίκεντρο σύσκεψης υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη
14:27
Βολές Ερωτοκρίτου κατά δ.σ. ημικρατικών οργανισμών για τους προϋπολογισμούς 2022
14:14
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand