Συστάσεις και εισηγήσεις Αστυνομίας για προστασία από τυχόν εγκληματικές ενέργειες τις γιορτές

Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και Θεοφάνεια προσφέρονται για εορταστική ανάπαυλα από όλα όσα συνθέτουν την καθημερινότητα, αλλά δεν συνιστούν και περίοδο ανάπαυλας για τυχόν εγκληματικές ενέργειες. Ως εκ τούτου, η Αστυνομία με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, ανήμερα των Χριστουγέννων, επαναφέρει συμβουλές και εισηγήσεις για μέτρα προστασίας του κοινού από  τυχόν εγκληματικών ενεργειών σε βάρος πολιτών.

Ως τέτοιες αναφέρει ενδεικτικά διαρρήξεις και κλοπές, αδικήματα κατά περιουσίας, κλοπές αυτοκινήτων, κλοπές από αυτοκίνητα, που θα βρίσκονται σε δημόσιους χώρους και πολυσύχναστους εμπορικούς δρόμους, ενώ ταυτόχρονα θέτει και το θέμα της ασφάλειας αυτών που θα διακινηθούν στο οδικό δίκτυο.

Στην ανακοίνωση  σημειώνεται ότι το προσωπικό της Αστυνομίας θα εργάζεται αδιάλειπτα με αυξημένες περιπολίες (μηχανοκίνητες και πεζές) και ελέγχους στις κύριες οδικές αρτηρίες και στο δευτερεύον οδικό δίκτυο.

Σε σχέση με τη διακίνηση στο οδικό δίκτυο διευκρινίζεται ότι από την Πέμπτη, 23 Δεκεμβρίου άρχισαν παγκύπριοι τροχονομικοί έλεγχοι πρόληψης των οδικών τροχαίων συγκρούσεων, που θα διαρκέσουν μέχρι και τις 06 Ιανουαρίου, 2022. Κατά τους ελέγχους τροχαίας, όπως τονίζεται, θα επιδεικνύεται μηδενική ανοχή, στις τέσσερις βασικές αιτίες πρόκλησης σοβαρών και θανατηφόρων τροχαίων δυστυχημάτων που αφορούν την υπερβολική ταχύτητα. Αυτές είναι η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης, η μη χρήση ζώνης ασφαλείας και προστατευτικού κράνους και η χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση. Επίσης, θα δίνεται ιδιαίτερη έμφαση και σε άλλα σοβαρά τροχαία αδικήματα, όπως αμελές προσπέρασμα, αλόγιστη, επικίνδυνη ή αμελής οδήγηση, παραβίαση φώτων τροχαίας, παράλειψη τήρησης κανονικής λωρίδας κυκλοφορίας, μη παροχή προτεραιότητας σε πεζό σε διαβάσεις πεζών.

Αναφορικά με την προστασία της περιουσίας των πολιτών, η Αστυνομία επισημαίνει ότι  κατά τις μέρες των γιορτών ενδέχεται να παρατηρηθεί αύξηση στη διάπραξη κάποιων αδικημάτων εις βάρος του κοινού και συμβουλεύει τους πολίτες, όταν βρίσκονται σε δημόσιους χώρους και πολυσύχναστους εμπορικούς δρόμους, να έχουν τα λεφτά και τις πιστωτικές τους κάρτες στις μπροστινές τσέπες των ενδυμάτων τους και να μην έχουν μαζί τους μεγάλα χρηματικά ποσά, αλλά τα απολύτως απαραίτητα.

Στα πρόσωπα που μεταφέρουν τσάντες, συστήνει να μην τοποθετούν όλα τα χρήματα, πιστωτικές κάρτες, διαβατήρια κ.τ.λ. μέσα σ’ αυτές και η τσάντα να είναι τοποθετημένη με τρόπο, που να υπάρχει συνεχής οπτική επαφή με αυτήν (π.χ. χιαστί).

Σε περιπτώσεις που επισκέπτονται εμπορικά κέντρα και καταστήματα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την είσοδό τους στα δοκιμαστήρια και να μην αφήνουν εκτεθειμένα τα προσωπικά τους αντικείμενα και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όπου επικρατεί συνωστισμός, καθώς και σε σκοτεινά και απόμερα σημεία.

Επίσης, οι πολίτες προτρέπονται να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα για την αποτελεσματικότερη φύλαξη των κατοικιών και των καταστημάτων τους.
Συγκεκριμένα οι ιδιοκτήτες κατοικιών όταν απουσιάζουν από το σπίτι, να μην αφήνουν ενδείξεις που να προδίδουν την απουσία τους, να φροντίζουν το σπίτι να είναι καλά κλειδωμένο και να συνεργάζονται με άτομα της εμπιστοσύνης τους, για την αλληλοεπιτήρηση των σπιτιών τους, να μην αφήνουν τα κλειδιά πάνω στις κλειδαριές, ούτε ακόμη στην εσωτερική πλευρά της πόρτας, να μην αφήνουν εκτεθειμένα, σε καμία περίπτωση, χρήματα, κοσμήματα, σημαντικά έγγραφα ή άλλα τιμαλφή, που αποτελούν ουσιαστικά πρώτιστο στόχο των δραστών, και όπου είναι δυνατόν, αυτά να φυλάσσονται σε κατάλληλο χρηματοκιβώτι. Να βεβαιώνονται, επίσης, ότι έχουν ασφαλίσει πόρτες, παράθυρα και φωταγωγούς και εάν διαθέτουν σύστημα συναγερμού ή/και κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης, να βεβαιώνονται ότι τα έχουν θέσει σε λειτουργία και ότι αυτά δεν έχουν υποστεί οποιαδήποτε βλάβη.

Περαιτέρω η Αστυνομία υπενθυμίζει για τους κινδύνους που εγκυμονεί η δημοσίευση προσωπικών δεδομένων στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Αναρτήσεις, οι οποίες αφήνουν ενδείξεις για την απουσία από την οικία πρέπει να αποφεύγονται, γιατί χωρίς να το θέλουν οι ιδιοκτήτες, στοχοποιούν τους εαυτούς τους με αποτέλεσμα να γίνονται στόχοι διαρρηκτών.

Στους ιδιοκτήτες καταστημάτων συστήνεται όπως οι ταμειακές μηχανές των καταστημάτων τους είναι ανοικτές και χωρίς περιεχόμενο, δεν αφήνουν μεγάλα χρηματικά ποσά σε επισφαλή σημεία, δεν αφήνουν εκτεθειμένη την περιουσία τους, έχουν μεριμνήσει αν είναι δυνατόν, για την εγκατάσταση συστημάτων συναγερμού και αν υπάρχουν συστήματα συναγερμού να ελέγχουν ότι τα εν λόγω συστήματα είναι σύγχρονα, αξιόπιστα και δεν έχουν υποστεί οποιαδήποτε βλάβη.

Όσον αφορά ηλεκτρικές συσκευές, συστήνει να καταγράφονται οι αύξοντες αριθμοί της κατασκευάστριας εταιρείας (Serial numbers).

Αναφορικά με κλοπές αυτοκινήτων και κλοπές από αυτοκίνητα, η Αστυνομία υπογραμμίζει τους πολλαπλούς κινδύνους που ελλοχεύουν από τη μη λήψη προληπτικών μέτρων για την ασφαλή φύλαξη των μηχανοκινήτων οχημάτων. Ειδικότερα καλούνται οι ιδιοκτήτες να μην αφήνουν τσάντες, χαρτοφύλακες, κινητά τηλέφωνα, φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές ή οποιαδήποτε άλλα αντικείμενα αξίας, σε εμφανή σημεία μέσα στο αυτοκίνητο, έστω και αν αυτό είναι κλειδωμένο. Το γεγονός και μόνο ότι αυτά είναι ορατά στους επιτήδειους αποτελεί κίνητρο στο να διαπράξουν την κλοπή, επισημαίνει.

Συστήνει επίσης να μην αφήνουν ποτέ τα κλειδιά στη μίζα ή στην πόρτα, ακόμα έστω και αν θα απουσιάσουν για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, να κλειδώνουν πάντοτε τις πόρτες και να ανεβάζουν πλήρως τα παράθυρα, ακόμα και αν το αυτοκίνητο είναι σταθμευμένο μπροστά από το σπίτι, σε ασφαλές σημείο και σε καμία περίπτωση το αυτοκίνητο να βρίσκεται σε λειτουργία, όταν ο οδηγός ή άλλοι επιβαίνοντες δεν βρίσκονται σε αυτό.

Συστήνει επίσης στο κοινό να σταθμεύει πάντοτε το αυτοκίνητό σε σημεία όπου υπάρχει επαρκής φωτισμός, να τοποθετεί συναγερμό στο αυτοκίνητό του,  όπου υπάρχει γκαράζ να χρησιμοποιείται και αν παραστεί ανάγκη να αφήσει αντικείμενα στο όχημα, αυτά να τοποθετούνται σε ασφαλείς χώρους ή στο χώρο αποσκευών.

Περαιτέρω αναφέρει ότι διενεργεί εκστρατείες για πάταξη αδικημάτων κυβείας, ηλεκτρονικού τζόγου και αδικημάτων που αφορούν τον περί ιδιωτικών γραφείων παροχής υπηρεσιών ασφαλείας νόμο και καλεί τους πολίτες όπως σε περίπτωση που περιέλθει στην αντίληψη τους οποιαδήποτε πληροφορία που αφορά στη διεξαγωγή κυβείας ή ηλεκτρονικού τζόγου, να επικοινωνούν με τη Γραμμή του Πολίτη στον αριθμό 1460.

Οι πολίτες προτρέπονται να παρακολουθούν τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης της Αστυνομίας (ιστοσελίδα της Αστυνομίας (www.police.gov.cy), Facebook-Αστυνομία Κύπρου Επίσημος Λογαριασμός, Twitter, καθώς επίσης και την εφαρμογή για τα κινητά τηλέφωνα).

Υπενθυμίζει επίσης ότι  στη νέα ειδησεογραφική ιστοσελίδα (http://www.cypruspolicenews.com)  υπάρχει συνεχής ροή ειδήσεων για διάφορα θέματα/γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας, χρήσιμα τηλέφωνα, όπως τηλέφωνα άμεσης ανταπόκρισης και βοήθειας, τηλέφωνα Αστυνομικών Σταθμών.

Τέλος προτρέπει το κοινό κατά τις γιορτινές μέρες να βρίσκεται σε ετοιμότητα και να συνεργάζεται στενά με την Αστυνομία και σε περιπτώσεις που περιέλθουν στην αντίληψή του οποιεσδήποτε πληροφορίες ή κινήσεις υπόπτων προσώπων ή και οχημάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας ή και της νύκτας να ενημερώνει αμέσως τη Γραμμή του Πολίτη στον αριθμό 1460 ή να επικοινωνεί με τα τηλέφωνα άμεσης ανταπόκρισης στους αριθμούς 112 και 199.

Τελευταία Ενημέρωση: 26 Δεκεμβρίου 2021 - 10:53

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

25 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
06:37
Ελλάδα: Στον ανακριτή σήμερα ο Βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος
06:27
ΟΗΕ: Ο θαλάσσιος διάδρομος της Κύπρου για ανθρωπιστική βοήθεια στην Γάζα βοήθησε αλλά δεν αρκεί
05:37
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Υψιστη προτεραιότητα για την κυβέρνηση ο τομέας της ενέργειας
05:34
Υποβάλλονται σήμερα οι υποψηφιότητες για τους Προέδρους των Επαρχιακών Οργανισμών και τους Δημάρχους
05:33
Τμήμα Μετεωρολογίας - 1ο Δελτίο Καιρού 25/04/24
05:24
24 Απριλίου
Γαλλία: Σύλληψη 16χρονου για προγραμματισμένη επίθεση στο όνομα του Ισλαμικού Χαλιφάτου
21:52
Έξι συν μια προτάσεις νόμου για ρύθμιση των πολλαπλών συντάξεων και του ορίου αφυπηρέτησης
20:56
Συζήτησαν και για την Κύπρο Ερντογάν και Σταϊνμάιερ στην Άγκυρα
20:54
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι καλωσορίζει το αμερικανικό πακέτο βοήθειας ύψους 61 δισεκ. δολαρίων
20:31
Τον Απρίλιο η Ρωσία θα διπλασιάσει τα έσοδα της από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο
18:42
Το Ισραήλ λέει πως «προχωράει» με την επίθεση στη Ράφα – Ο στρατός έκανε όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες
18:13
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.