Πάπας Φραγκίσκος:​"Έρχομαι στην Κύπρο ως προσκυνητής σε μία χώρα που είναι μικρή γεωγραφικά, αλλά μεγάλη ιστορικά"

Έρχομαι στην Κύπρο ως προσκυνητής σε μια χώρα που είναι μικρή γεωγραφικά, αλλά μεγάλη ιστορικά, σε ένα νησί που, στο πέρασμα των αιώνων, δεν χώρισε τους λαούς αλλά τους ένωσε, δήλωσε ο Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος πραγματοποιεί τριήμερη, ιστορική επίσκεψη στην Κύπρο.

Ο Ποντίφικας μιλούσε σε κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου έγινε η επίσημη τελετή υποδοχής του.

Ο Πάπας είπε ότι η πληγή που περισσότερο πονά την Κύπρο είναι το τρομερό τραύμα που έχει υποστεί τις τελευταίες δεκαετίες.

Συλλογίζομαι,ανέφερε, τον εσωτερικό πόνο εκείνων που δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους και στους χώρους λατρείας τους.

Ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας τόνισε ότι προσεύχεται για την ειρήνη ολόκληρου του νησιού, κάτι, διεμήνυσε, που το εύχεται με όλη την καρδιά του.

Ανέφερε ότι η οδός προς την ειρήνη, η οποία θεραπεύει τις συγκρούσεις και αναγεννά την ομορφιά της αδελφοσύνης, χαρακτηρίζεται από τον διάλογο.

Δεν υπάρχει, πρόσθεσε, εναλλακτική επιλογή για την επίτευξη συμφιλίωσης.

Ο Πάπας έκαμε, επίσης, αναφορά στη δέσμευση για ειλικρινή αντιμετώπιση της αλήθειας που θέτει πρώτα τις ανάγκες του πληθυσμού, σε μια ολοένα και πιο ενεργή συμμετοχή της διεθνούς κοινότητας και για τη διαφύλαξη της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Αναφέρομαι, είπε, στην επιστροφή αυτού που είναι ιδιαίτερα αγαπητό στον λαό, όπως τα ιερά του μέρη ή τουλάχιστον τα ιερά του αντικείμενα.

Ο Ποντίφικας εξέφρασε ταυτόχρονα την εκτίμηση και τη στήριξή του προς τον Διάλογο θρησκευτικών Ηγετών Κύπρου, που προωθείται από την Πρεσβεία της Σουηδίας ώστε να ενθαρρύνουν τον διάλογο μεταξύ των θρησκευτικών ηγετών.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προσφωνώντας τον Πάπα Φραγκίσκο χαρακτήρισε ιστορική την επίσκεψή του στην Κύπρο, τονίζοντας πως η παρουσία του στο νησί εκπέμπει μηνύματα έμπνευσης, θάρρους και ελπίδας.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η Κύπρος, λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας, παραμένει η μόνη διαιρεμένη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έκαμε ιδιαίτερη αναφορά στις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου και στην Κυπριακή ΑΟΖ, προσθέτοντας ότι παρατηρείται περαιτέρω στρατικοποίηση των κατεχόμενων εδαφών.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε πως παρά τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται όξυνση της τουρκικής αδιαλλαξίας. Αναφέρθηκε στην εμμονή της Τουρκίας για εγκατάλειψη της βάσης λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, προσθέτοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι επιδιώκουν την εδραίωση της διχοτόμησης του νησιού, με τη δημιουργία δύο κρατών.

Δεν μπορούμε, είπε, να επιτρέψουμε την αλαζονεία που δημιουργεί η δύναμη του ισχυρού να προσαρμόζει το διεθνές δίκαιο με στενά κρατικά συμφέροντα.

Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι θα συνεχίσει τον αγώνα για αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την επικράτηση της ειρήνης και δικαιοσύνης ανάμεσα σε ολόκληρο τον λαό.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε, επίσης, ευχαριστίες για την απόφαση του Ποντίφικα να μεταφέρει στην Ιταλία πενήντα μετανάστες, οι οποίοι διαμένουν στην Κύπρο.

Μοιραζόμαστε, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κοινές ανησυχίες και προβληματισμούς, προσθέτοντας πως στόχος είναι η περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

Νωρίτερα, με τιμές αρχηγού Κράτους έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο η επίσημη τελετή υποδοχής του Πάπα Φραγκίσκου.

Αποδόθηκαν τιμές από στρατιωτικό άγημα ενώ έγινε ανάκρουση του Παπικού Ύμνου και Εμβατηρίου, που είναι ο εθνικός ύμνος του Βατικανού και του Εθνικού Ύμνου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Πάπας Φραγκίσμος κατέθεσε στεφάνι στον ανδριάντα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Τρίτου, στο προαύλιο του Προεδρικού Μεγάρου.

Andriantas.jpg

Στη διάρκεια της κατ'ιδίαν συνάντηση του Προέδρου με τον Πάπα έγινε ανταλλαγή δώρων.Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δώρισε στον Πάπα παραδοσιακά λευκαρίτικα τραπεζομάντηλα για την κάλυψη της Αγίας Τράπεζας και του Αγίου Δισκοπότηρου και ασημένια μερέχα.

Λευκαρίτικα.jpeg

Ο Ποντίφικας πρόσφερε στον Πρόεδρο μετάλλιο ειδικά σχεδιασμένο για το ταξίδι του σε Ελλάδα και Κύπρο, το οποίο απεικονίζει τους Αποστόλους Παύλο και Βαρνάβα και οκτώ βιβλία που συνέγραψε. Ο Πρόεδρος παρουσίασε επίσης στον Πάπα την ειδική έκδοση γραμματοσήμου για την επίσκεψή του στην Κύπρο.

Ο Πάπας Φραγκίσκος μετά την άφιξή του στην Κύπρο, μετέβη στον Καθεδρικό Ναό Παναγίας των Χαρίτων, όπου έτυχε θερμής υποδοχής από πλήθος Πιστών.

Xariton.png

Απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραθέσει δείπνο στην Παπική Αντιπροσωπεία στο Προεδρικό Μέγαρο.

Αύριο, ο Πάπας Φραγκίσκος θα συναντηθεί στις 8 και 30 το πρωί με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, ενώ ακολούθως θα συναντηθεί με τα μέλη της Ιεράς Συνόδου, στον Ορθόδοξο Καθεδρικό Ναό στη Λευκωσία, όπου θα απευθύνει χαιρετισμό.

Στις δέκα το πρωί, ο Ποντίφικας, θα τελέσει Θεία λειτουργία στα Στάδιο ΓΣΠ και στη συνέχεια θα απευθυνθεί στους πιστούς.

Στις τέσσερις το απόγευμα, θα απευθύνει Οικουμενική προσευχή μαζί με μετανάστες στην Καθολική Εκκλησία του Τιμίου Σταυρού στη Λευκωσία.

Και το αυριανό πρόγραμμα του Πάπα Φραγκίσκου θα καλυφθεί λεπτό προς λεπτό, απευθείας από την Τηλεόραση και το Πρώτο Πρόγραμμα Ραδιοφώνου του ΡΙΚ.

Ο Πάπας Φραγκίσκος θα αναχωρήσει από την Κύπρο με προορισμό την Αθήνα, το Σάββατο το πρωί.

Επιμέλεια: Riknews team

Τελευταία Ενημέρωση: 02 Δεκεμβρίου 2021 - 21:29

Τελευταιες Ειδησεις

19 Μαρτίου
Κόμπος: Η Λευκωσία δεν εντοπίζει οποιαδήποτε διάσταση απόψεων μεταξύ τουρκοκυπριακής ηγεσίας και Τουρκίας
11:38
Τμήμα Μετεωρογίας-2ο Δελτίο Καιρού 19/3/2024
11:21
Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Ενδεικτικές των προθέσεων της Αγκύρας οι δηλώσεις Ερντογάν
10:57
Αθήνα: Πρόδηλη στρέβλωση της ιστορικής αλήθειας οι δηλώσεις Ερντογάν για την Κύπρο
10:36
Εντός του έτους νομοσχέδιο το οποίο θα διέπει τη δημιουργία πανεπιστημιακών κλινικών
09:48
Μεγάλες ζημίες προκλήθηκαν από τη χθεσινή θεομηνία
09:14
Έτοιμο το "Τζένιφερ" να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια 500 τόνων στη Γάζα
08:53
Υπουργός Ενέργειας: Εφικτή η ολοκλήρωση του τερματικού στο Βασιλικό
08:48
Τρία οχήματα καταστράφηκαν ολοσχερώς από φωτιά στη Γεροσκήπου
08:38
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
06:48
ΗΠΑ: Νεκρός ο Μαρουάν Ίσα - Το «Νο3» του στρατιωτικού σκέλους της Χαμάς
06:38
Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν πυραύλους και drones των Χούθι
06:15
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.