Διαμόρφωση δράσεων για προστασία παραγωγικών ζώων το 2022, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Μέσα στο 2022 θα επικεντρωθούμε στη διαμόρφωση δράσεων για την προστασία των παραγωγικών ζώων, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε χαιρετισμό του στο 4ο Παγκύπριο Συνέδριο του Κόμματος για τα Ζώα Κύπρου.

Στον χαιρετισμό του, τον οποίο απηύθυνε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως στη χώρα μας υπάρχουν ανά πάσα στιγμή περίπου 4 εκ. παραγωγικά ζώα και επιβάλλεται να διασφαλίσουμε ότι όλα τα ζώα που προορίζονται για την εξυπηρέτηση ανθρώπινων αναγκών, κατά τη διάρκεια της ζωής τους θα διαβιούν σε κατάλληλες συνθήκες και θα τυγχάνουν καλής μεταχείρισης από τον άνθρωπο.

Ανέφερε, ακόμη, ότι στο Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Προστασίας των Ζώων του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, γίνεται ειδική αναφορά στην ανάγκη για βελτίωση της καλής μεταχείρισης και των παραγωγικών ζώων. Αυτό άλλωστε υπαγορεύεται και από τις νέες πολιτικές της ΕΕ, όπως είναι η Στρατηγική «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος σημείωσε πως έχει επίσης ετοιμαστεί και προωθηθεί στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο τροποποιητικό νομοσχέδιο του περί Σκύλων Νόμου με σκοπό τη βελτίωσή του και την αποσαφήνιση των προνοιών που προβλέπει τόσο για τα θέματα ευημερίας όσο και κατοχής των σκύλων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, ακόμη, μεταξύ άλλων, πως "σε μια ένδειξη αναγνώρισης του πολύτιμου έργου των φιλόζωων εθελοντών, παραχωρούμε ετήσια κρατική χορηγία προς τις φιλοζωικές οργανώσεις, η οποία από το 2018 έχει διπλασιαστεί, από 50.000 σε 100.000 ευρώ ετησίως".

"Έχουμε για δεύτερη συνεχή χρονιά προχωρήσει στην παραχώρηση Έκτακτης Κρατικής χορηγίας προς Οργανώσεις Προστασίας Ζώων, που λειτουργούν καταφύγια ζώων, για σκοπούς υποβοήθησης της προσαρμογής και συμμόρφωσής τους με τους νέους Κανονισμούς για την Προστασία Σκύλων και Γάτων σε Εκτροφεία, Ξενοδοχεία, Καταφύγια και Υποστατικά Προσωρινής Φύλαξης", ανέφερε.

Πρόσθεσε πως "έχουμε προβεί σε παραχώρηση έκτακτης οικονομικής βοήθειας το 2020, σε εγγεγραμμένες Οργανώσεις Προστασίας Ζώων, για σκοπούς σίτισης αδέσποτων ζώων κατά την περίοδο των περιοριστικών μέτρων, λόγω κορωνοϊού".

"Ετοιμάσαμε ειδικό Σχέδιο συνολικού ύψους €1.5 εκ., μέσω του οποίου θα στηριχθούν την επόμενη τριετία συνεργασίες τοπικών αρχών, προκειμένου να δημιουργήσουν περιφερειακούς χώρους φύλαξης αδέσποτων σκύλων, σύμφωνα με τον περί Σκύλων Νόμο και τις προδιαγραφές για την ευημερία των ζώων στους χώρους αυτούς", σημείωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Επεσήμανε περαιτέρω πως "με στόχο τη μείωση του πληθυσμού των αδέσποτων γάτων, συνεχίσαμε το Ετήσιο Παγκύπριο Σχέδιο Στειρώσεων Γάτων με προϋπολογισμό 75.000 ευρώ, μέσω του οποίου στειρώνονται περίπου 1500 γάτες τον χρόνο" και πως "στοχεύοντας στη μείωση των εγκαταλειμμένων και αδέσποτων σκύλων, συνεχίσαμε την εφαρμογή του Παγκύπριου Σχεδίου Δωρεάν Σήμανσης και Εγγραφής Σκύλων, το οποίο παρέχει κίνητρα στους ιδιοκτήτες σκύλων για σήμανση των ζώων τους. Μέχρι σήμερα, μέσω αυτού του σχεδίου έχουν σημανθεί γύρω στις 17.000 σκύλοι", σημείωσε.

Ανέφερε επίσης τα νομοθετήματα με τα οποία ενδυναμώθηκε το θεσμικό πλαίσιο για την ευημερία των ζώων, όπως είναι ο περί Προστασίας και Ευημερίας των Ζώων (Τροποποιητικού) Νόμου του 2020, και οι Κανονισμοί του 2021 που αφορούν στην κατοχή και πώληση ζώων.

Είπε ακόμη πως δημιουργήθηκε η Αστυνομία των Ζώων που στοχευμένα επιλαμβάνεται θεμάτων κακοποίησης των ζώων και πως συνεχίζεται, σε συνεννόηση με τη Νομική Υπηρεσία, η προσπάθεια για όσο το δυνατόν ταχύτερη προώθηση και άλλων σημαντικών νομοθεσιών που αποσκοπούν στην περαιτέρω ρύθμιση επιμέρους θεμάτων, όπως η λειτουργία ζωολογικών κήπων με τον περί Διατήρησης Ζώων Άγριων Ειδών σε Εγκαταστάσεις που Επιδεικνύουν Ζώα στο Κοινό Νόμο και τον καθορισμό των ελάχιστων απαιτήσεων για την ευημερία των σκύλων που διατηρούνται ιδιωτικά για μη εμπορικούς σκοπούς με σχετικούς Κανονισμούς.

Σημείωσε περαιτέρω πως "ενδυναμώσαμε τη σχέση του Υπουργείου Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών με την Αστυνομία στα θέματα προστασίας και ευημερίας των ζώων, μέσω της ετοιμασίας Πρωτοκόλλου διερεύνησης παραπόνων / για υποθέσεις κακοποίησης ή παραμέλησης ζώων" που συνυπογράφηκε από τους Υπουργούς Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, την 1η Ιουνίου 2021.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε βαθιά εκτίμηση και ευχαριστίες στους εθελοντές φιλόζωους για το πολύτιμο τους έργο. Αναφερόμενος στον Πρόεδρο του Κόμματος για τα Ζώα Κύπρου, Κυριάκο Κυριάκου, είπε πως "πολλές από τις πολιτικές και τα προγράμματα που σήμερα εφαρμόζονται, έχουν διαμορφωθεί στη βάση και των έμπειρων δικών του εισηγήσεων και απόψεων, ενώ το δίκτυο επαφών που έχει διαχρονικά αναπτύξει με φορείς και οργανισμούς εντός και εκτός της χώρας, επιτρέπει την άντληση χρήσιμης πληροφόρησης και τη διαμόρφωση πληρέστερης εικόνας για τις καλές πρακτικές που εφαρμόζονται σε άλλα κράτη στα θέματα μεταχείρισης και προστασίας των ζώων".

Τελευταία Ενημέρωση: 19 Δεκεμβρίου 2021 - 14:32

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

25 Μαΐου
Στον 5ο τελικό θα κριθεί ο τίτλος
12:00
Επιδόθηκε στην Ντάουνινγκ Στριτ η έκθεση της Σου Γκρέι για το partygate
11:52
Θελεί να μιλήσει επευθείας μόνο με τον Πούτιν και όχι μέσω μεσολαβητών, ξεκαθαρίζει ο Ζελένσκι
11:41
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημερώθηκε για την υγεία της Υπουργού Εργασίας - Παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση
11:26
Ακόμα μια υπόθεση πολιτογράφησης ενώπιον της ΝΥ, θα μελετηθεί με τη δέουσα προσοχή, λέει στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Εισαγγελέας
11:20
Νέες προκλητικές ενέργειες ευθείας αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος από την Τουρκία
11:15
Υπό κράτηση δύο άτομα για τις απαλλαγές από την Ε.Φ. έναντι χρηματικής αμοιβής
11:04
Βρετανικό Υπ. Άμυνας: Στις αποθήκες μένουν σημαντικές ποσότητες ουκρανικών σιτηρών λόγω του ρωσικού ναυτικού αποκλεισμού
10:37
Ο Υπουργός Μεταφορών ακύρωσε συνάντηση με την ΕΤΥΚ λόγω λήψης απεργιακών μέτρων
10:11
Μέρα τελικού Κυπέλλου! Ομόνοια και Εθνικός διεκδικούν το μεγάλο τρόπαιο!
10:08
Εμειναν ζωντανοί οι Μάβερικς
10:07
«Επαιξε με την φωτιά, αλλά δεν κάηκε»
10:06
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand