Αυστηρότερα μέτρα σε πολλές χώρες κατά της COVID-19, φέρνει η ραγδαία διασπορά της Oμικρον

Αυστηροποιούνται σε διάφορες χώρες τα μέτρα κατά της εξάπλωσης της COVID-19, υπό το φως της ραγδαίας διασποράς της μετάλλαξης Όμικρον, αλλά και της αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού γενικότερα.

ΗΠΑ
----
Ένα Εφετείο στις ΗΠΑ επανέφερε την Παρασκευή τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους όλους τους εργαζομένους σε μεγάλες επιχειρήσεις, όπως επιθυμούσε η κυβέρνηση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν, με στόχο να καταπολεμήσει την πανδημία της Covid-19.

Με βάση αυτό το μέτρο θα πρέπει μέχρι τις 4 Ιανουαρίου να εμβολιαστούν εκατομμύρια μισθωτοί σε εταιρείες που απασχολούν περισσότερους από 100 εργαζόμενους. Σε διαφορετική περίπτωση θα υποχρεωθούν να υποβάλλονται σε συνεχή τεστ. Το μέτρο αυτό ανακοινώθηκε αρχικά στα μέσα Σεπτεμβρίου και εγκρίθηκε στις αρχές Νοεμβρίου από τον Λευκό Οίκο.

Αμέσως προσέφυγαν για την ακύρωσή του Πολιτείες όπως το Τέξας, που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, οι οποίοι διαφωνούν κατηγορηματικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για την πανδημία. Στις 6 Νοεμβρίου, Εφετείο του Τέξας ανέστειλε την εφαρμογή του, εν αναμονή της επί της ουσίας εξέτασης του ζητήματος.

Άλλο Εφετείο, στη Νέα Ορλεάνη, επικύρωσε αυτήν την αναστολή, εκτιμώντας ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός υπερβαίνει τα όρια της εξουσίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Γερμανία
-----

Η Γερμανία ανέφερε 42.813 νέα κρούσματα μόλυνσης από την COVID-19 με το συνολικό αριθμό των κρουσμάτων να καταγράφεται στα 6.764.188 κρούσματα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ. Αναφέρθηκαν επίσης, 414 νέοι θάνατοι, με το συνολικό αριθμό των θανάτων να έχει φτάσει στους 108.053 θανάτους.

Αυστραλία
----------

Ρεκόρ κρουσμάτων κατέγραψε σήμερα η Αυστραλία, για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, με τις μολύνσεις να αυξάνονται στις δύο πολυπληθέστερες Πολιτείες, όμως ο Πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον, υποβάθμισε τον κίνδυνο, καθώς η χώρα συνεχίζει να χαλαρώνει τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Στη Νέα Νότια Ουαλία αναφέρθηκαν 2.482 νέα κρούσματα, στη Βικτόρια 1.504 και στην Κουίνσλαντ 31. Συνολικά ξεπέρασαν τα 3.820 κρούσματα, το ρεκόρ που είχε καταγραφεί χθες. Ο Μόρισον επανέλαβε ότι τα στοιχεία που πρέπει να ενδιαφέρουν είναι οι νοσηλείες και οι εισαγωγές σε μονάδες εντατικής θεραπείας ή οι διασωληνώσεις και όχι ο αριθμός των κρουσμάτων, καθώς η χώρα μαθαίνει να ζει με τον κορωνοϊό.

Μέχρι στιγμής, τα αυξημένα κρούσματα στη Νέα Νότια Ουαλία δεν μεταφράζονται σε αυξημένη πίεση στα νοσοκομεία, αφού μόνο 26 άνθρωποι νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, εξήγησε.

Ινδία
-----
Ινδία ανέφερε 7.145 νέα περιστατικά μόλυνσης από την COVID-19 κατά το τελευταίο 24ωρο, με το συνολικό αριθμό των μολύνσεων να έχει φτάσει στα 34.733.194 μολύνσεις, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας και Οικογενειακής Κοινωνικής Πολιτικής. Αναφέρθηκαν επίσης, 289 νέοι θάνατοι, με το συνολικό αριθμό των θανάτων να έχει φτάσει στους 477.158 θανάτους. Περισσότεροι από 34,17 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αναρρώσει από την COVID-19 στην Ινδία, από την έναρξη του ξεσπάσματος μετάδοσης των κρουσμάτων. Την προηγούμενη ημέρα, το ίδιο υπουργείο είχε επιβεβαιώσει 7.447 νέα περιστατικά μόλυνσης και 391 νέους θανάτους.

Αίγυπτος
----
Η Αίγυπτος κατέγραψε τα τρία πρώτα κρούσματα της παραλλαγής Ομικρον του νέου κορωνοϊού, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Υγείας της χώρας χθες. "Δύο κρούσματα δεν έχουν εκδηλώσει κανένα σύμπτωμα, ενώ το τρίτο έχει παρουσιάσει ήπια συμπτώματα", επισημαίνει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

Ελβετία
----
Η Ελβετία θα παραγγείλει περισσότερες δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση καθώς ενισχύει τους περιορισμούς λόγω της πανδημίας, έχοντας ωστόσο επιλέξει να μην υιοθετήσει - προς το παρόν - ένα ακόμη πιο αυστηρό και πιο περιοριστικό λόκνταουν.

Οι υγειονομικές αρχές θα παραγγείλουν 7 εκατομμύρια δόσεις από τη Moderna και άλλες τόσες από τις Pfizer και BioNTech για το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους, αυξάνοντας το απόθεμά τους σε 34 εκατομμύρια δόσεις για το 2022 και διασφαλίζοντας ότι όποιος θέλει, θα μπορεί να εμβολιαστεί.

Μετά τη διαβούλευση με τις περιφερειακές αρχές, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα επεκτείνει από τη Δευτέρα την απαίτηση για επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή ανάρρωσης από τον κορονοϊό για την πρόσβαση σε πολλούς εσωτερικούς χώρους, όπως τα εστιατόρια. Για τα κέντρα διασκέδασης, όπως οι ντισκοτέκ και τα μπαρ όπου δεν μπορούν να φορεθούν μάσκες, οι επισκέπτες θα πρέπει επίσης να δείχνουν ένα αρνητικό τεστ.

Τα μέτρα, τα οποία θα διαρκέσουν έως τις 24 Ιανουαρίου, επαναφέρουν την υποχρεωτική εργασία από το σπίτι και περιορίζουν τις ιδιωτικές συγκεντρώσεις στα 10 άτομα, εάν κάποιος ηλικίας 16 ετών και άνω δεν έχει εμβολιαστεί ή αναρρώσει από την Covid-19.

Γαλλία
-----
Η γαλλική Κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες την αυστηροποίηση των προϋποθέσεων πρόσβασης με το υγειονομικό πάσο, για να αντιμετωπίσει τη μετάλλαξη Όμικρον, "που θα γίνει κυρίαρχη από τις αρχές του 2022".

Η ανακοίνωση αυτή έγινε μετά το πέρας της συνεδρίασης του συμβουλίου υγειονομικής άμυνας, που συγκλήθηκε για να εξετάσει τα μέτρα μπροστά στο πέμπτο κύμα της Covid-19 και της πολύ μεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον. Η μετάλλαξη Όμικρον, της οποίας η ταχύτητα διασποράς είναι "ραγδαία γύρω μας στην Ευρώπη", "θα εξαπλωθεί πολύ γρήγορα σε βαθμό που θα γίνει κυρίαρχη από τις αρχές του 2022" στη Γαλλία, ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ.

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ακύρωσε χθες το ταξίδι που επρόκειτο να πραγματοποιήσει στο Μαλί για να συναντήσει τον μεταβατικό πρόεδρο και να γιορτάσει τα Χριστούγεννα με τα γαλλικά στρατεύματα, λόγω της κρίσης της Covid-19, ανακοίνωσε η γαλλική Προεδρία.

Ο Γάλλος Πρωθυπουργός, εξάλλου αποφάσισε να ακυρώσει το προγραμματισμένο ταξίδι του για την Πρωτοχρονιά στην Ιορδανία προκειμένου "να αποφύγει την εισαγωγή της μετάλλαξης Όμικρον στα στρατεύματά μας που βρίσκονται σε εκτεθειμένο έδαφος", ανακοίνωσε το γραφείο του.

Ο Καστέξ επρόκειτο να μεταβεί στην Ιορδανία για να "δείξει την υποστήριξη της χώρας στους Γάλλους στρατιώτες που συμμετέχουν στην επιχείρηση Chammal μαζί με τους συμμάχους της Γαλλίας που είναι παρόντες στην περιοχή". Θα συνοδευόταν από την Υπουργό Ενόπλων Δυνάμεων Φλοράνς Παρλί και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Γκαμπριέλ Ατάλ.

Γερμανία
-----------------
Η Γερμανία κατέταξε χθες τη Γαλλία και τη Δανία στις περιοχές "υψηλού κινδύνου" λόγω της έξαρσης των λοιμώξεων από κορωνοϊό και συνεπώς θα επιβάλλει στους μη εμβολιασμένους ταξιδιώτες από αυτές τις χώρες μια περίοδο καραντίνας, ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Υγειονομικής Επιτήρησης.

Από την Κυριακή, το μέτρο αυτό, το οποίο θα ισχύει και για τους ταξιδιώτες από τη Νορβηγία, τον Λίβανο και την Ανδόρα, επιβάλλει ότι οι άνθρωποι που δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν ήδη προσβληθεί από την Covid-19 θα πρέπει να τηρούν καραντίνα κάνοντας πιθανόν ένα διαγνωστικό τεστ την πέμπτη ημέρα.

Η Γερμανία, που ήδη πλήττεται από μια σημαντική αύξηση των μολύνσεων από κορωνοϊό, πρέπει να προετοιμαστεί για ένα νέο "μαζικό κύμα" που συνδέεται με την ταχεία διασπορά της παραλλαγής Όμικρον, προειδοποίησε προηγουμένως ο Υπουργός Υγείας, Καρλ Λάουτερμπαχ.

Δανία
----------
Η Δανία,  ανακοίνωσε χθες ότι κλείνει ένα τεράστιο μέρος της πολιτιστικής της σκηνής και επιβάλλει έναν νέο περιορισμό στη νυχτερινή ζωή, στην προσπάθειά της να περιορίσει την έκρηξη των κρουσμάτων Covid-19 και της νέας μετάλλαξης Όμικρον. Η Δανία κατέγραψε σήμερα νέο απόλυτο ρεκόρ με περισσότερα από 11.000 κρούσματα σε 24 ώρες, συμπεριλαμβανομένης μιας νέας κορύφωσης με πάνω από 2.500 κρούσματα της Όμικρον, σύμφωνα με την Κυβέρνηση.

Ιρλανδία
----------
Η ιρλανδική Κυβέρνηση έδωσε χθες εντολή σε μπαρ και εστιατόρια να κλείνουν στις 8 το βράδυ και μείωσε τον αριθμό των συμμετεχόντων σε όλες τις δημόσιες εκδηλώσεις, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τη διασπορά της παραλλαγής Όμικρον.

Ο Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Μάικλ Μάρτιν, δήλωσε πως τα μέτρα, που θα ξεκινήσουν από την Κυριακή, με διάρκεια 6 εβδομάδων, είναι αναγκαία, διότι η Όμικρον είναι πιθανόν να φέρει ένα επίπεδο μολύνσεων "πολύ μεγαλύτερο απ` οτιδήποτε έχουμε δει έως σήμερα".

Ο Μάρτιν υπογράμμισε ότι η παραλλαγή εξαπλώνεται με "επιθετικό τρόπο" σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. "Η ανάγκη να επιβραδύνουμε τη διασπορά της Όμικρον και περισσότεροι άνθρωποι να κάνουν την αναμνηστική δόση του είναι ξεκάθαρη", σημείωσε.

Η Όμικρον αντιπροσώπευε χθες το 35% των κρουσμάτων στην Ιρλανδία, ένας αριθμός αυξημένος από το 14% την Τρίτη, σύμφωνα με υγειονομικούς αξιωματούχους. Το 90% των ενηλίκων στην Ιρλανδία έχει εμβολιαστεί και περίπου το ένα τρίτο εξ αυτών έχει επίσης λάβει μια αναμνηστική δόση.

Ολλανδία
------
Οι ειδικοί του τομέα της υγείας, που συμβουλεύουν την ολλανδική κυβέρνηση στη στρατηγική της για την covid-19, συνέστησαν η χώρα να εισέλθει σε ένα "αυστηρό" λοκντάουν, μετέδωσαν ολλανδικά ΜΜΕ, λίγες ημέρες αφότου παρατάθηκε ένα μερικό λοκντάουν έως και τα μέσα Ιανουαρίου.

Το τηλεοπτικό δίκτυο RTL Nieuws και η εφημερίδα NRC Handelsblad επικαλέστηκαν πηγές μέσα από την ομάδα των ειδικών και μετέδωσαν ότι συνέστησαν το κλείσιμο όλων των καταστημάτων, εκτός των αναγκαίων.

Ο Υπουργός Υγείας, Χιούγκο ντε Γιονγκ, είπε σε δημοσιογράφους έξω από την αίθουσα, όπου συνεδρίασε το υπουργικό συμβούλιο νωρίτερα σήμερα, ότι νιώθει "μεγάλη ανησυχία" σχετικά με την ταχεία διασπορά της Όμικρον.

"Δεν θα πω ποια επιπλέον μέτρα ενδεχομένως θα χρειαστούν", είπε ο ντε Γιονγκ, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι η Κυβέρνηση θα ακολουθήσει τις συστάσεις των ειδικών.

Τελευταία Ενημέρωση: 18 Δεκεμβρίου 2021 - 09:56

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
22:00
Πυραύλοι από τις ΗΠΑ μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ, μέσω Κύπρου
21:41
Στο χείλος του γκρεμού η Μέση Ανατολή, τονίζει ο Αντόνιο Γκουτέρες
21:22
Ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από Κυβέρνηση και ΕΕ η Βουλή
21:19
Τριτοκοσμικές συνθήκες στο Νοσοκομείο Τρόοδους, καταγγέλλει ο Διευθυντής του
19:23
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
19:19
Μείωση της βροχόπτωσης στην Κύπρο τις επόμενες δεκαετίες
19:12
Στην 'Αγκυρα πλέον η ευθύνη ανταπόκρισης για επόμενο βήμα, λέει ο Κόμπος
19:08
Ανησυχία για τον θάνατο ανθρώπων, οι οποίοι είχαν προσβληθεί από τη γρίπη των πτηνών
17:53
Στις 13 Μαϊου η νέα συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, στην Άγκυρα
17:45
Διασπάθιση χρήματος και κατάχρηση εξουσίας διαπιστώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία στο ΥΠΕΞ
17:40
Εξουσιοδότησαν ΣΕΚ-ΠΕΟ για σύμβαση, οι απεργοί στις εταιρείες ηλεκτρολογικών
17:35
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.