O Νίκος Νουρής συναντήθηκε με Αντιπροσωπεία της Ομάδας Φιλίας Γαλλίας -Κύπρου στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση

Την προσδοκία της στήριξης της Γαλλικής Προεδρίας της ΕΕ σε θέματα μετανάστευσης και πολιτικής προστασίας, εξέφρασε ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής σε συνάντηση με Αντιπροσωπία Ομάδας Φιλίας Γαλλίας -Κύπρου στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση έχει γίνει ανταλλαγή απόψεων σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, προεξάρχοντος, όπως είπε, του μεταναστευτικού και της πολιτικής προστασίας.

Αναφερόμενος στο θέμα της πολιτικής προστασίας και κατάσβεσης πυρκαγιών, εξέφρασε την πεποίθηση πως είναι ένα θέμα που, με την ανάληψη της Γαλλικής Προεδρίας, προσδοκεί να αναδειχθεί εκ νέου. Όπως εξήγησε αφορά στη δημιουργία βάσης διαφόρων τύπων πυροσβεστικών αεροσκαφών στην Κύπρου, που στόχο θα έχει να συνδράμει στην προσπάθεια αντιμετώπισης των πυρκαγιών και των φυσικών καταστροφών τόσο στην Κύπρο όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Σε ό,τι αφορά στο θέμα της μετανάστευσης, πέραν της παρουσίασης του προβλήματος που η Κύπρος αντιμετωπίζει, είπε ότι έχει ζητηθεί η συνδρομή της επερχόμενης Γαλλικής Προεδρίας της ΕΕ, στη διαχείριση των πολλών ιδιαιτεροτήτων που η χώρα αντιμετωπίζει.

Εξήγησε ότι χρειαζόμαστε στήριξη και βοήθεια για τη φύλαξη και εποπτεία της πράσινης γραμμής, «η οποία δεν είναι το εξωτερικό μας σύνορο, αλλά είναι ο χώρος από τον οποίο διέρχονται στη συντριπτική τους πλειοψηφία, προερχόμενοι από την Τουρκία παράνομα μετανάστες».

Σημείωσε ότι υπάρχει επιπλέον η αναγκαιότητα για σύναψη συμφωνιών με τρίτες χώρες και επιτάχυνση των διαδικασιών επιστροφής, που είναι τα προβλήματα που τόσο η Κύπρος, όσο και ολόκληρη η Ευρώπη αντιμετωπίζει.

Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι, στο πλαίσιο της πολύς καλής συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα, η Κύπρος μπορεί να προσδοκία ότι κατά το επόμενο εξάμηνο, κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Προεδρίας της ΕΕ, θα δούμε αυτά τα συγκεκριμένα ζητήματα να προχωρούν με θετική κατάληξη.

Η επικεφαλής της Ομάδας Φιλίας Γαλλίας-Κύπρου κα Nadia Essayan, ανέφερε ότι το πρόβλημα της μετανάστευσης ήταν στο επίκεντρο της συζήτησης, σημειώνοντας ταυτόχρονα την αναγκαιότητα η Κυπριακή Δημοκρατία να στηριχθεί τόσο διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, όσο και στην ενίσχυση των συνεργιών με τις τρίτες χώρες.Είπε ότι η επί τόπου επίσκεψη στην Κύπρο συνέβαλε στην καλύτερη κατανόηση των ζητημάτων που η χώρα αντιμετωπίζει

Εξέφρασε, τέλος, την πεποίθηση ότι κατά η διάρκεια της Γαλλικής Προεδρίας της ΕΕ ο Πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron θα συνεισφέρει στη διαχείριση των ζητημάτων που έχουν τεθεί.

Τελευταία Ενημέρωση: 01 Δεκεμβρίου 2021 - 13:45

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

18 Ιανουαρίου
Σεισμός 3,3 Ρίχτερ στον θαλάσσιο χώρο νότια του Αγίου Όρους
21:52
Η Αστυνομία συνέλαβε τέσσερις υπόπτους, μετά τον εντοπισμό ναρκωτικών ουσιών στην κατοχή τους
21:29
Η Φινλανδία θα αρχίσει να χαλαρώνει σταδιακά τους περιορισμούς
21:20
Σε 16 ασθενείς άνω των 65 ετών χορηγήθηκε ήδη αντιικό φάρμακο για τον κορονοϊό
20:53
Βρετανία: Ο Ντόμινικ Κάμινγκς θα καταθέσει για τις καταγγελίες του για παραβιάσεις του lockdown
20:44
Ερντογάν: Ενδέχεται επίσκεψη του Ισραηλινού Προέδρου στην Τουρκία
20:10
ΠΟΥ: Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τα υγιή παιδιά χρειάζονται αναμνηστική δόση
20:07
Τρεις θάνατοι και 2,200 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 εντοπίστηκαν την Τρίτη
20:01
Ο Λαβρόφ ζήτησε από τον Μπλίνκεν να μην αναπαράγει τις εικασίες περί «ρωσικής επιθετικότητας» στην Ουκρανία
19:10
Ο Μπλίνκεν, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Λαβρόφ, τόνισε την ανάγκη αποκλιμάκωσης στην Ουκρανία
19:08
Έκκληση Σολτς-Στόλτενμπεργκ στη Μόσχα για αποκλιμάκωση και επιστροφή στον διάλογο
19:00
Επιβεβαιώνεται η πτωτική τροχιά κρουσμάτων Covid στο ΗΒ παρά τα σχεδόν 100.000 περιστατικά
18:30
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand