ΥΠΕΣ: Σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη εν μέσω επιδείνωσης στις ροές μεταναστών

Σύσκεψη την ερχόμενη εβδομάδα υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το φλέγον ζήτημα του μεταναστευτικού, εξήγγειλε ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής.

«Υπάρχει μια σοβαρή επιδείνωση σε ό,τι αφορά στις ροές μέσα από την πράσινη γραμμή το τελευταίο δίμηνο», επανέλαβε ο κ. Νουρής σε δηλώσεις του μετά τα εγκαίνια του προσωρινού ιδιόκτητου οικήματος του Κοινοτικού Συμβουλίου Ασωμάτου και του Προσφυγικού Σωματείου «Ένωση Νέων Ασωμάτου», σύμφωνα με ανακοίνωση που μεταδίδει το ΓΤΠ.

Είναι  γι΄ αυτόν τον λόγο, πρόσθεσε, που την προσεχή βδομάδα θα έχουμε την ευκαιρία σε μια ευρεία σύσκεψη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το Υπουργείο Εσωτερικών να θέσει τις σκέψεις, τις απόψεις του και βεβαίως τις εισηγήσεις του όσον αφορά στη διαχείριση του μεταναστευτικού.

Ο ΥΠΕΣ σημείωσε ότι στη χθεσινή συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του, ο οποίος βρέθηκε στην Κύπρο για μονοήμερη επίσκεψη, συζήτησαν το θέμα ενόψει και της ανάληψης της Προεδρίας της ΕΕ από την Γαλλία για το επόμενο εξάμηνο.

Επεξήγησε, είπε, στον Γάλλο Υπουργό Εσωτερικών ότι «πέραν των πολλών και γνωστών προβλημάτων που η χώρα μας αντιμετωπίζει, υπάρχει ένα πρόσθετο πρόβλημα για το οποίο έχω καταθέσει αίτημα προς την γαλλική πλευρά».

Ο κ. Νουρής εξήγησε πως έχει αλλάξει σημαντικά μέσα στην τελευταία χρονιά, η φυσιογνωμία των μεταναστευτικών ροών, με τη συντριπτική πλειοψηφία να προέρχονται από τις υποσαχάριες χώρες της Αφρικής.

«Και επειδή είναι καλά γνωστό ότι οι πλείστες από τις χώρες αυτές ήταν γαλλόφωνες αποικίες, έχω ζητήσει από τον Γάλλο Υπουργό Εσωτερικών, και απεδέχθη, να συνδράμει με βοήθεια προς την Κυπριακή Δημοκρατία, ώστε να διανοιχθεί ένας διάλογος με αυτές τις χώρες, πρόσθεσε.  Στόχος, είπε, είναι να υλοποιηθούν εθελούσιες επιστροφές υπηκόων τρίτων χωρών, προερχόμενων από αυτές τις χώρες, οι αιτήσεις των οποίων έχουν απορριφθεί.

Ο ΥΠΕΣ ανέφερε ακόμη ότι αναμένεται ενδεχόμενα κατά τον μήνα Δεκέμβριο να υπάρξει συνάντηση στο Παρίσι για να συζητηθεί αυτό το ζήτημα και άλλα θέματα που άπτονται του μεταναστευτικού.

Στο τραπέζι και το αίτημα βάσης πυρόσβεσης στην Κύπρο
-----------------
Παράλληλα, ο κ. Νουρής επεσήμανε ότι κατά τη χθεσινή συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα της πολιτικής προστασίας.

«Έχω επανακαταθέσει το ενδιαφέρον της Κυπριακής Δημοκρατίας για να συγκροτηθεί στην Κύπρο μια αεροπορική βάση, στην οποία θα σταθμεύουν αεροσκάφη διαφόρων τύπων για θέματα πυρόσβεσης, ώστε να γίνουμε ακόμη πιο αποτελεσματικοί, τόσο στα θέματα κατάσβεσης πυρκαγιών στη χώρα μας, αλλά και συνδρομής και βοήθειας προς τις γειτονικές χώρες», είπε.

Μεγάλος φόρτος στο ΤΑΜΠ
-----------
Κληθείς να σχολιάσει προβλήματα που αντιμετωπίζει το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης (ΤΑΜΠ) και εάν υπάρχει ενδεχόμενο εκσυγχρονισμού, ο Υπουργός ανάφερε ότι «είναι γεγονός ότι υπάρχουν προβλήματα στο ΤΑΜΠ».

Εξήγησε ότι αυτό συμβαίνει και εξαιτίας του μεγάλου φόρτου που αντιμετωπίζει το τελευταίο χρονικό διάστημα το Τμήμα. Από το 2015 έχουν εγγραφεί στον Αρχείο Πληθυσμού και Μετανάστευσης της Δημοκρατίας 250.000 υπήκοοι τρίτων χωρών και κοινοτικοί, σημείωσε.   

Το Υπουργείο Εσωτερικών, είπε, «προχωρεί σε συνεργασία, ιδιαίτερα με το Υφυπουργείο Καινοτομίας, στη μηχανογράφηση και τον εξορθολογισμό συγκεκριμένων διαδικασιών».

Έχουν γίνει βήματα, δήλωσε. «Πρέπει όμως να γίνουν ακόμη περισσότερα ακριβώς για να είμαστε και αποτελεσματικοί», όπως είπε, και να λαμβάνονται γρήγορες αποφάσεις που θα διευκολύνουν και τους πολίτες, αλλά βεβαίως και τη Δημοκρατία, ιδιαίτερα στο θέμα της μετανάστευσης. 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Νοεμβρίου 2021 - 15:16

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

08 Δεκεμβρίου
Κίνημα Οικολόγων:Στηρίζουμε ανεπιφύλακτα την Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
09:17
Κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες - Χιόνισε στο Τρόοδος
09:13
Ευαγόρας Ταμπούρης: Περισσότερα από 157 χιλιάδες άτομα έχουν ήδη λάβει και την τρίτη δόση
09:01
Χαμηλή ορατότητα και συσσώρευση νερού στους αυτοκινητοδρόμους λόγω βροχόπτωσης
08:27
Επαφή κρούσματος ο Γκουτέρες. Θα τεθεί σε απομόνωση για μερικές ημέρες
07:14
Aστυνομία: Συνέλαβε   41χρονο κάτοικο Λευκωσίας για το Κορωνοπάρτι της Ίννειας
07:09
Εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας και οι εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο στην συνάντηση Μητσοτάκη – Πούτιν στο Σότσι
06:45
ΗΠΑ : Η Βουλή των Αντιπροσώπων εγκρίνει σχέδιο νόμου για την αύξηση του ορίου του χρέους, το στέλνει στη Γερουσία
06:42
Σε δύσκολη θέση η Ντάουνινγκ Στριτ μετά από αποκαλύψεις για πάρτι εν μέσω lockdown
06:37
ΚΟΑ : Τι ισχύει για γυμναστήρια και σχολές χορού
06:32
ΠΟΥ: «Δεν υπάρχει λόγος» να αμφιβάλουμε ότι τα εμβόλια προστατεύουν από την Όμικρον
06:25
Εγγυήσεις ότι το ΝΑΤΟ δεν θα διευρυνθεί προς ανατολάς ζήτησε o Πούτιν από τον Μπάιντεν
06:24
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand