COP26: Ο πλανήτης διαδηλώνει σήμερα για το κλίμα

Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στις μεγαλύτερες πόλεις της Αυστραλίας, το Σίδνεϊ και τη Μελβούρνη, για να διαμαρτυρηθούν εναντίον των πολιτικών της κυβέρνησης για το κλίμα και για τις στρατηγικές που πρότεινε στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα στη Γλασκώβη.

Στην πρώτη νόμιμη διαδήλωση που έγινε στο Σίδνεϊ έπειτα από λοκντάουν μηνών για την αντιμετώπιση της Covid-19, περίπου 1.000 άνθρωποι έκαναν πορεία υπέρ της παγκόσμιας ημέρας δράσης για κλιματική δικαιοσύνη, ένα παγκόσμιο κίνημα που δραστηριοποιήθηκε στη διάρκεια της συνάντησης COP26.

«Είμαστε όλοι στους δρόμους για να δείξουμε ότι θέλουμε περισσότερα από την κυβέρνησή μας», δήλωσε η Τζόρτζια, μία διαδηλώτρια.

Διαδηλωτές κρατούσαν πινακίδες με τις επιγραφές, «Χρειαζόμαστε ανθρώπινη αλλαγή, όχι κλιματική αλλαγή» και «Κόκκινος Συναγερμός για την Ανθρωπότητα», όπως φαίνεται σε εικόνες που μεταδόθηκαν από μέσα ενημέρωσης.

Έπειτα από μία εβδομάδα συνεδριάσεων στη Γλασκώβη, διατυπώθηκαν υποσχέσεις για την εξάλειψη του άνθρακα, τη μείωση των εκπομπών μεθανίου, ενός αερίου που προκαλεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου, και τη μείωση της καταστροφής των δασών.

Η Αυστραλία ωστόσο απέρριψε τη παγκόσμια δέσμευση για το μεθάνιο ενώ ακτιβιστές και ομάδες πίεσης δεν έχουν εντυπωσιαστεί από τις δεσμεύσεις των άλλων παγκόσμιων ηγετών.

«Οι συμφωνίες COP26 αυτή τη στιγμή δεν βγάζουν τον καλύτερο εαυτό της Αυστραλιας», πρόσθεσε η Τζόρτζια, η διαδηλώτρια από το Σίδνεϊ, που έδωσε μόνο το μικρό της όνομα.

Η διαδήλωση στη Μελβούρνη ήταν μικρότερη από αυτή του Σίδνεϊ, με μόλις λίγες εκατοντάδες ανθρώπους να φθάνουν για τη συγκέντρωση, κατά την οποία ένα γιγάντιο κοάλα εξέπεμπε σύννεφα καπνού και διαδηλωτές πάνω σε ποδήλατα ήταν ντυμένοι σκελετοί.

Μικρότερες εκδηλώσεις πραγματοποιούται και αλλού στην Αυστραλία.

Μετά την έκκληση για δράση, που διατύπωσαν χιλιάδες νέοι στη Γλασκώβη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές αναμένονται και πάλι σήμερα στην πόλη που φιλοξενεί τη διάσκεψη για το κλίμα και σε όλο τον κόσμο.

Από το Σίδνεϊ μέχρι το Παρίσι, περνώντας από το Λονδίνο, το Ναϊρόμπι ή το Μεξικό, περισσότερες από 200 εκδηλώσεις πρόκειται να πραγματοποιηθούν σήμερα, σύμφωνα με τον συνασπισμό οργανώσεων που ηγείται της κινητοποίησης.

Οι διαδηλωτές θα απαιτήσουν «κλιματική δικαιοσύνη» και άμεση λήψη μέτρων υπέρ των κοινοτήτων που πλήττονται ήδη από την απορρύθμιση του κλίματος, κυρίως στις πιο φτωχές χώρες του Νότου.

Στο Σίδνεϊ και στη Μελβούρνη, διαδηλωτές μεταμφιεσμένοι σε σωρούς κάρβουνου ή σε Σκοτ Μόρισον, τον αυστραλό πρωθυπουργό και μεγάλο υπερασπιστή της μεταλλευτικής βιομηχανίας, κατήγγειλαν την COP26 χαρακτηρίζοντάς την «κωμωδία» και τον πρωθυπουργό τους «απόλυτη ντροπή».

«Αρκετά με το μπλα μπλα, αληθινή κλιματική δράση τώρα», διακήρυσσε ένα πανό.

Η Γλασκώβη και ο κόσμος διαδηλώνουν σήμερα για το κλίμα

Στη Γλασκώβη, στη Σκωτία, η αστυνομία είπε ότι περιμένει έως 50.000 ανθρώπους να διαδηλώσουν όχι μακριά από το συνεδριακό κέντρο, που τελεί υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας και όπου διεξάγεται εδώ και μια εβδομάδα η μεγάλη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, η οποία θεωρείται κεφαλαιώδους σημασίας για το μέλλον της ανθρωπότητας.

«Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να ασκήσουμε πίεση στους παγκόσμιους ηγέτες που συνεδριάζουν στην COP26 και να τους δείξουμε ότι τους ζητούμε να δώσουν λογαριασμό», εξηγεί σε μια ανακοίνωση των οργανωτών η Αϊόνα, μια 23χρονη φοιτήτρια των καλών τεχνών που ζει την πρώτη της μεγάλη διαδήλωση.

Αυτή η παγκόσμια ημέρα δράσης είναι, σύμφωνα με την ίδια, «μια τέλεια ευκαιρία για να ενωθούν οι λαοί σε όλο τον κόσμο και να ζητήσουν δικαιοσύνη για τον πλανήτη μας και γι' αυτούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κλιματικής κρίσης».

Μια διαδήλωση με συμμετοχή χιλιάδων νέων, που έχουν έρθει για να υπογραμμίσουν την κατεπείγουσα ανάγκη να αντιμετωπισθεί η κλιματική αλλαγή, οργανώθηκε χθες, Παρασκευή, στη Γλασκώβη, στο τέλος της πρώτης από τις δύο εβδομάδες της COP26.

Οι διαδηλωτές καλούν τους μεγάλους αυτού του κόσμου να κάνουν περισσότερα και πιο γρήγορα για να αντιμετωπίσουν τα καταστροφικά αποτελέσματα της ανόδου των θερμοκρασιών που οφείλεται στις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμτνεο του θερμοκηπίου και δημιουργούνται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες.

«Δεν είναι μυστικό ότι η COP26 είναι μια αποτυχία», κατήγγειλε με την ευκαιρία αυτή η Σουηδή Γκρέτα Τούνμπεργκ, από τους ηγέτες του κινήματος των νέων για το κλίμα.

Χαρακτήρισε την COP26 «γιορτή (...) του μπλα μπλα» και «φεστιβάλ πράσινου ξεπλύματος» μετά τις μερικές φορές αόριστες δεσμεύσεις ομάδων χωρών να δώσουν μάχη κατά της κατστροφής των δασών, να μειώσουν τις εκπομπές μεθανίου στην ατμόσφαιρα ή να σταματήσουν την παραγωγή ενέργειας από ορυκτά καύσιμα.

- Στοπ στα «ωραία λόγια» -

Συγκεκριμένα μέτρα μάλλον παρά λόγια είναι αυτό που θα ζητήσουν και πάλι σήμερα οι διαδηλωτές.

«Είναι προφανές ότι τα ωραία λόγια δεν αρκούν και ότι η επόμενη εβοδμάδα συζητήσεων πρέπει να χαρακτηρισθεί από συγκεκριμένα σχέδια», επιμένει η Μικαέλα Λοτς, μια βρετανή ακτιβίστρια που αμφισβητεί τα σχέδια πετρελαϊκής εκμετάλλευσης του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τα διακυβεύματα της COP26 είναι πολλά σε ένα πλαίσιο παγκόσμιας πανδημίας που έχει καταστήσει πιο ευπαθείς τις φτωχές χώρες, οι οποίες ήταν ήδη ευάλωτες στις επιπτώσεις της κλιματικής απορρύθμισης.

Περίπου 200 αντιπροσωπείες εξετάζουν κυρίως τους τρόπους για να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη αρκετά κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου και ει δυνατόν στον 1,5 βαθμό Κελσίου.

Κάθε επιπλέον δέκατο ανόδου της θερμοκρασίας μετράει και επιφέρει συνέπειες, καύσωνες, πυρκαγιές η πλημμύρες.

Όμως, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του ΟΗΕ, που πρόκειται να επικαιροποιηθούν με τις τελευταίες υποσχέσεις, ο κόσμος οδεύει αυτή τη στιγμή προς μια «καταστροφική» άνοδο της θερμοκρασίας κατά 2,7 βαθμούς Κελσίου.

Και σύμφωνα με μια επιστημονική μελέτη, οι παγκόσμιες εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα (CO2), του αερίου που κυρίως προκαλεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου, αυξήθηκαν και πάλι το 2021 σε επίπεδα κοντά στα ρεκόρ που είχαν καταγραφεί πριν από την πανδημία της Covid-19.

Αυτές τις τελευταίες ημέρες, νέες δεσμεύσεις ανακοινώθηκαν από την Ινδία, τη Βραζιλία ή και την Αργεντινή, κάτι που θα μπορούσε να αλλάξει αυτές τις προβλέψεις.

Οι διαπραγματεύσεις της COP26, οι οποίες είναι προγραμματισμένο να διαρκέσουν μέχρι τις 12 Νοεμβρίου, θα συνεχιστούν σήμερα ενώ αύριο, Κυριακή, θα είναι ημέρα ανάπαυλας.

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Νοεμβρίου 2021 - 16:21

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

27 Νοεμβρίου
Ν.Νουρής:Προσδοκία πριν το τέλος του χρόνου να προωθηθούν στην Ολομέλεια τα νομοσχέδια για την Τοπική Αυτοδιοίκηση (Βίντεο)
16:19
Η Κυβέρνηση ενισχύει ακόμα περισσότερο τα στεγαστικά σχέδια για αναζωογόνηση των ορεινών κοινοτήτων, λέει ο ΥΠΕΣ
15:48
Περισσότεροι από 95.000 άνθρωποι αγνοούνται στο Μεξικό
15:29
Επιδείνωση της διαδικτυακής σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών μετά την πανδημία είπε η Βουλευτής Α. Ατταλίδου
15:03
Σε συνεχείς συσκέψεις ο Υπουργός Υγείας για τη νέα μετάλλαξη του κορωνοϊου «Όμικρον»
14:49
Μελέτη Σορβόνης - ΕΚΠΑ: Τα mRNA εμβόλια δεν προκαλούν θρόμβωση ακόμη και σε ογκολογικούς ασθενείς
14:32
Πάπας Φραγκίσκος: Έρχομαι προσκυνητής στα υπέροχα εδάφη σας, ευλογημένα από την ιστορία, τον πολιτισμό και το Ευαγγέλιο
14:12
Πολύ νωρίς για πανικό και ανησυχία για την επικινδυνότητα της παραλλαγής Όμικρον δηλώνει στο ΡΙΚ ο Ν. Διέτης
13:54
Σημαντικό γεγονός διεθνούς εμβέλειας η επίσκεψη του Πάπα στην Κύπρο, λέει η Αν. Κυβερνητική Εκπρόσωπος
13:37
Γερμανία-Παραλλαγή Όμικρον: Ύποπτο κρούσμα εντοπίστηκε στη χώρα
13:16
Τα σημεία διενέργειας rapid test σήμερα Κυριακή 27/11
12:58
Η Moderna σκοπεύει να αναπτύξει αναμνηστική δόση εμβολίου για την παραλλαγή Όμικρον
12:44
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand