Παρατυπεί η Σχολική Εφορεία Πάφου με τη μίσθωση υπηρεσιών, λέει η ΑΣΔΥΚ

Η Ανεξάρτητη Συντεχνία Δημοσίων Υπαλλήλων Κύπρου (ΑΣΔΥΚ), και ο Κλάδος Επιμελητών, που υπάγεται στην Οργάνωση, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους ότι η Σχολική Εφορεία Πάφου, κατόπιν έγκρισης του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, έχει προχωρήσει σε προκήρυξη θέσης γραφέα με μίσθωση υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα, για περίοδο ενός χρόνου, για την κάλυψη αναγκών στα οικεία γραφεία της κι ότι με αυτή της ενέργεια παρατυπεί.

Σημειώνει ότι τα εν λόγω καθήκοντα θα έπρεπε να εκτελούνται μόνο από αρμόδιους επιμελητές του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, οι οποίοι διορίζονται από την ΕΔΥ, σημειώνεται.

Η ΑΣΔΥΚ και ο Κλάδος Επιμελητών ΑΣΔΥΚ δηλώνουν την αντίθεσή τους στην εν λόγω απόφαση της Σχολικής Εφορείας Πάφου και την καλούν όπως τερματίσει τη διαδικασία πρόσληψης και ακολουθήσει τις νενομισμένες διαδικασίες.

Καλούν επίσης, το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, να αναλάβει τις ευθύνες του και να ανακαλέσει την έγκριση προκήρυξης της θέσης.

«Η σπουδή της Σχολικής Εφορείας Πάφου να προκηρύξει θέση γραφέα δημιουργεί ερωτηματικά, καθώς ενώπιον της ΕΔΥ, εκκρεμεί διαδικασία πρόσληψης συνολικά 50 επιμελητών για την κάλυψη των αναγκών των Σχολικών Εφορειών και των σχολείων.
Ειδικότερα, η απόφαση της Σχολικής Εφορείας Πάφου πάσχει επί πολλών σημείων, καθώς παραβιάζει σειρά εθνικών νομοθεσιών», προστίθεται.

Πιο συγκεκριμένα, σημειώνεται, η Σχολική Εφορεία Πάφου παραβιάζει τη νομοθεσία περί Σχολικών Εφορειών, που δεν επιτρέπει στις Σχολικές Εφορείες να προβαίνουν σε πρόσληψη προσωπικού για την εκτέλεση δημοσιοϋπαλληλικών καθηκόντων.

Επίσης, αναφέρεται ότι η εν λόγω απόφαση παραβιάζει τον περί των Γενικών Αρχών του Διοικητικού Δικαίου νόμο, καθώς βρίσκεται εκτός του πλαισίου της έκτασης της εξουσίας της διοίκησης που υπαγορεύονται από το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Ακόμη, η Σχολική Εφορεία Πάφου με την απόφασή της παραβιάζει τη νομοθεσία περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων, καθώς, σύμφωνα με τους όρους της προκήρυξης ο/η εργοδοτούμενος/νη θα εκτελεί καθήκοντα που θα ανατίθενται από τον εργοδότη, ο οποίος θα έχει και την εποπτεία διεκπεραίωσής τους, καλείται να τηρεί το ωράριο εργασίας που ακολουθείται στο Δημόσιο, πλην όμως, στην προκήρυξη καθίσταται σαφές ότι, ο απασχολούμενος/νη θα επιβαρύνεται με την καταβολή εισφορών στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων ως αυτοτεργοδοτούμενος/νη, ενώ το κράτος-εργοδότης δεν θα έχει οποιεσδήποτε υποχρεώσεις έναντι του/της εργοδοτούμενου/νης», προστίθεται.

Περαιτέρω σημειώνεται, ότι η προτεινόμενη μορφή απασχόλησης μέσω της μίσθωσης υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα αποστερεί από τον/την εργοδοτούμενο/νη δικαιώματα που οι εργοδοτούμενοι στο Δημόσιο απολαμβάνουν.

«Η αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα αποτελεί προσφιλή πρακτική στο Δημόσιο και στον ευρύτερο κρατικό τομέα, που τα τελευταία χρόνια εφαρμόζεται κατά κόρον για την κάλυψη μονίμων αναγκών. Πρόκειται για μια καταχρηστική πρακτική για την άνθηση της οποίας ευθύνες φέρει πρώτιστα το Υπουργείο Οικονομικών, που συχνά δεν είναι πρόθυμο να εγκρίνει πόρους για την προκήρυξη συγκεκριμένων οργανικών θέσεων», επισημαίνεται.

Η ΑΣΔΥΚ και ο Κλάδος Επιμελητών ΑΣΔΥΚ έχουν αποστείλει επιστολή προς το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, με την οποία διαμαρτύρονται για την εν λόγω απόφαση της Σχολικής Εφορείας Πάφου.

Τελευταία Ενημέρωση: 03 Νοεμβρίου 2021 - 13:08

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Μονόωρη στάση εργασίας αυτή την ώρα στο ΡΙΚ
13:30
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.