Η Ιρλανδία στηρίζει το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού, είπε ο Πρέσβης της Ιρλανδίας στην Κύπρο

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου δέχθηκε σήμερα τον νέο Πρέσβη της Ιρλανδίας στην Κύπρο Conor Long.

Η Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε ειλικρινή εκτίμηση για τη σταθερή στήριξη της Ιρλανδίας στις προσπάθειες για επίλυση του κυπριακού προβλήματος, στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου, καθώς και για τη διαχρονική συνεισφορά της Ιρλανδίας στην UNFICYP. Η Πρόεδρος της Βουλής επαναβεβαίωσε την προσήλωση της ελληνοκυπριακής πλευράς στον στόχο της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων το συντομότερο προς εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης των Ηνωμένων Εθνών.

Ο κ. Long διαβεβαίωσε την Πρόεδρο της Βουλής για τη δέσμευση της Ιρλανδίας στον στόχο της επίλυσης του Κυπριακού, τονίζοντας ότι η χώρα του θα συνεχίσει να στηρίζει το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης, ειδικότερα κατά την θητεία της ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα έτη 2021-2022.

Κατά τη συνάντηση, υπογραμμίστηκαν οι πολύ καλές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ιρλανδίας και οι προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο νησιωτικών κρατών, στη βάση κοινών αρχών, όπως της δικαιοσύνης και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κοινών στοιχείων. 

Ειδικότερα, υπογραμμίστηκε η σημασία της κοινοβουλευτικής διπλωματίας, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσεων για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή και τα θέματα ισότητας των φύλων, τομείς που όπως επισήμανε η κα Δημητρίου, αποτελούν υψηλές προτεραιότητες για τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Στο πλαίσιο αυτό, τονίστηκε η αναγκαιότητα επανέναρξης, μετά τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας, των ανταλλαγών μεταξύ των Κοινοβουλίων Κύπρου και Ιρλανδίας, σε διάφορα επίπεδα και σημειώθηκε η επίσημη επίσκεψη προσεχώς στην Κύπρο του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Ιρλανδίας κ.Seán Ó Fearghaíl, μετά από σχετική πρόσκληση της κας Δημητρίου. Συναφώς, η κα Δημητρίου υπογράμμισε την ετοιμότητα της Βουλής των Αντιπροσώπων για την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών και δράσεων στους συγκεκριμένους τομείς, όπως και σε άλλους τομείς κοινού ενδιαφέροντος.

Τελευταία Ενημέρωση: 03 Νοεμβρίου 2021 - 16:01

Πηγή: ΓΤΠ

Τελευταιες Ειδησεις

27 Μαΐου
Εκτός ελέγχου φωτιά στα κατεχόμενα Πάναγρα, οδεύει προς το δάσος
14:41
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η δυνατή Ελλάδα ενοχλεί» με αποτέλεσμα να δεχόμαστε από τους γείτονές μας λεονταρισμούς
14:35
ΠΟΥ: Η ευλογιά των πιθήκων μορεί να αναχαιτισθεί, αν δράσουμε τώρα, λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας
14:25
Υπουργικό Συμβούλιο: Τέρμα οι μάσκες σε εσωτερικούς χώρους, εξαιρουμένων χώρων υψηλής επικινδυνότητας
14:18
Έκρηξη στο κέντρο της Αθήνας – Ενας τραυματίας
14:00
Τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου για τα ΜΟΕ και τις νέες τουρκικές προκλήσεις ζητούν οι Οικολόγοι-Συνεργασία Πολιτών
13:50
Σιζόπουλος: ​Τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης υποβαθμίζουν το κυπριακό σε δικοινοτικό πρόβλημα και απενοχοποιούν την Τουρκία
13:44
Συναντήσεις με υψηλόβαθμους αξιωματούχους στις ΗΠΑ θα έχει ο ΥΠΑΜ Χαράλαμπος Πετρίδης
13:36
Αρχίζουν επιθεωρήσεις παγκύπρια για καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και παραβίαση των όρων εργοδότησης
13:02
Η Ρωσία μπορεί να εξαγάγει 50 εκατομμύρια τόνους δημητριακών, λέει ο υπ. Γεωργίας της χώρας
12:35
Το σημαντικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα κοινοβούλια για την πάταξη της διαφθοράς υπογράμμισε η ΠτΒ
12:34
Υπάρχουν παραλληλισμοί στον αναθεωρητισμό Ρωσίας και Τουρκίας, δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε συνέντευξη του στο France24
11:46
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand