Βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία: Η κλιματική αλλαγή προκάλεσε του καύσωνες του καλοκαιριού στην Ευρώπη

Νέα ανάλυση από τη βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι καύσωνες που έπληξαν την Ευρώπη το φετινό καλοκαίρι θα ήταν αδύνατο να προκληθούν δίχως την κλιματική αλλαγή που προξενεί ο άνθρωπος.
Το καλοκαίρι του 2021 ήταν το πιο θερμό που έχει καταγραφεί ποτέ στη γηραιά ήπειρο με θερμοκρασίες κοντά στον 1 βαθμό Κελσίου πάνω από τη μέση θερμοκρασία της περιόδου 1991-2020.
Οι επιστήμονες του βρετανικού Met Office, με επικεφαλής τον Έλληνα αναλυτή Νίκο Χρηστίδη, χρησιμοποίησαν ηλεκτρονικές προσομοιώσεις για να συγκρίνουν τις θερμοκρασίες αυτές με τις θερμοκρασίες που θα υπήρχαν χωρίς την επιρροή του ανθρώπου στο κλίμα.
Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι καύσωνες τέτοιας έντασης χωρίς την επίδραση της κλιματικής αλλαγής θα προέκυπταν μία φορά ανά χιλιάδες χρόνια. Υπό τις διαμορφωθείσες κλιματικές συνθήκες, ωστόσο, τέτοια ακραία καιρικά φαινόμενα ζέστης υπολογίζεται ότι θα μπορούν να προκύπτουν κάθε τρία χρόνια. Μέχρι το τέλος του αιώνα δε, το φαινόμενο μπορεί να είναι ακόμα και ετήσιο.
Ο κ. Χρηστίδης παρατήρησε ότι η νέα μελέτη «συνιστά ένα ακόμα παράδειγμα του πώς η κλιματική αλλαγή καθιστά ακόμα πιο σοβαρά τα ακραία καιρικά φαινόμενα».
Σημειώνεται ότι μέσα στο καλοκαίρι καταγράφηκε νέα θερμοκρασία-ρεκόρ στην Ευρώπη, συγκεκριμένα 48,8 βαθμοί Κελσίου στις Συρακούσες της Σικελίας, σπάζοντας το ρεκόρ των 48 βάσιμων της Αθήνας το 1977.
Η ανάλυση δημοσιεύεται ενώ είναι σε εξέλιξη η διάσκεψη COP26 των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή στη Γλασκώβη. Η σημερινή θεματική ενότητα της διάσκεψης αφορά τη χρηματοδότηση της πράσινης μετάβασης.

Τελευταία Ενημέρωση: 03 Νοεμβρίου 2021 - 12:09

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.