Γαλλία: Το Παρίσι ζητά μια συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας για το μεταναστευτικό

Η Γαλλία είναι έτοιμη να συζητήσει το μεταναστευτικό με τη Βρετανία, εφόσον το Λονδίνο είναι έτοιμο για μια σοβαρή συζήτηση, δήλωσε απόψε ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν, προτρέποντας για άλλη μια φορά τη βρετανική κυβέρνηση να «περιορίσει» την «οικονομική ελκυστικότητά» της για τους μετανάστες. Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Νταρμανέν είπε ότι ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ θα γράψει αύριο στον Βρετανό ομόλογό του, τον Μπόρις Τζόνσον, για να του αναφέρει τα αιτήματα της Γαλλίας. «Η γαλλική κυβέρνηση είναι έτοιμη να ξαναρχίσει συνομιλίες με τις βρετανικές αρχές αν δεν υπάρχει πια διγλωσσία», πρόσθεσε χαρακτηριστικά. Οι δύο χώρες, που ήταν ήδη στα μαχαίρια με αφορμή τους διακανονισμούς μετά το Brexit, αλληλοκατηγορούνται ότι δεν κάνουν αρκετά για να διαχειριστούν την παράτυπη μετανάστευση, ιδίως μετά τον πνιγμό 27 ανθρώπων στη Μάγχη, την περασμένη Τετάρτη. Λόγω της ρήξης, η Γαλλία ακύρωσε την πρόσκληση που είχε απευθύνει στη Βρετανίδα υπουργό Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ, για μια σύνοδο με τέσσερις Ευρωπαίους ομολόγους της ώστε να συζητηθεί το θέμα. Όταν ρωτήθηκε για την πρόταση της Βρετανίας για κοινές περιπολίες ώστε να αποτραπεί ο απόπλους και άλλων σκαφών από τις γαλλικές ακτές, ο Νταρμανέν είπε: «Μπορείτε να φανταστείτε Γάλλους αστυνομικούς στις βρετανικές παραλίες; Δεν είμαστε υπεργολάβοι της βρετανικής κυβέρνησης». «Το βασικό ζήτημα της ελκυστικότητας του Ηνωμένου Βασιλείου είναι αναμφίβολα η κύρια αιτία για την κατάσταση που αντιμετωπίζουμε», πρόσθεσε. Η Γαλλία, είπε ο Νταρμανέν, θέλει να υπάρξει μια συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένου Βασιλείου για την παράτυπη μετανάστευση μέσω της Μάγχης γιατί «δεν μπορεί να έχουμε μια απλή συμφωνία επανεισδοχής των μεταναστών στο (γαλλικό) έδαφος», εξήγησε. Ο Νταρμανέν είπε ότι θα πρέπει να τηρηθεί η συμφωνία του Λε Τουκέ για τους συνοριακούς ελέγχους μεταξύ Βρετανίας και Γαλλίας, όμως υποστήριξε ότι οι μετανάστες που διαπλέουν τη Μάγχη με μικρές λέμβους δεν καλύπτονται από αυτήν. Υποστήριξε επίσης ότι οι συμφωνίες του Λε Τουκέ, που τέθηκαν σε ισχύ το 2004, αφορούσαν θέματα σχετιζόμενα με τη νόμιμη μετανάστευση και όχι την παράτυπη. Ο Νταρμανέν επιβεβαίωσε επίσης ότι από την Τετάρτη η ευρωπαϊκή υπηρεσία Frontex θα αναπτύξει ένα αεροσκάφος το οποίο θα επιτηρεί «νύχτα και μέρα» την ακτογραμμή, βοηθώντας έτσι τις αρχές όχι μόνο της Γαλλίας αλλά και της Ολλανδίας και του Βελγίου. Μέχρι τις 20 Νοεμβρίου, περίπου 31.500 μετανάστες είχαν αποπλεύσει από τα γαλλικά παράλια για να φτάσουν στη Βρετανία και οι 7.800 από αυτούς χρειάστηκε να διασωθούν από το λιμενικό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

19 Μαρτίου
«Αμάλθεια»: Συνάντηση 40 και πλέον κρατών στην Κύπρο ανακοίνωσε ο Κόμπος (ΒΙΝΤΕΟ)
05:55
Επί ποδός καθ'όλη της διάρκεια της νύχτας δεκατρία συνεργεία της Πυροσβεστικής για να επιλύσουν τα προβλήματα
05:53
Τμήμα Μετεωρογίας-1ο Δελτίο Καιρού 19/3/2024
05:48
18 Μαρτίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024
22:00
ΗΠΑ: Αντιδημοκρατική η διαδικασία των εκλογών - Δεν συγχαίρουν τον Πούτιν
21:55
Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν - Νετανιάχου για την κατάσταση στη Ραφά
21:20
Ολοένα και περισσότερα κράτη στηρίζουν την πρωτοβουλία για τον ανθρωπιστικό διάδρομο δήλωσε ο Λετυμπιώτης
20:25
Βρυξέλλες: Βοήθεια ύψους 5 δισ. ευρώ στην Ουκρανία ενέκριναν οι Υπουργοί Εξωτερικών
18:46
Στους 62,3 βαθμούς Κελσίου η αισθητή θερμοκραία στο Ρίο ντε Τζανέιρο
18:10
Ο ισραηλινός στρατός εξουδετέρωσε τον διοικητή Εσωτερικής Ασφάλειας της Χαμάς
17:57
Καταθέτουν ενώπιον ανακριτών οι μοναχοί της Μονής Αββακούμ
17:39
Διάσωση ατόμου στην περιοχή της Λεύκας - Είχε πέσει σε γκρεμό (ΒΙΝΤΕΟ)
17:33
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.