Η Πρόεδρος της Βουλής δέχθηκε σήμερα αντιπροσωπία της Ομάδας Φιλίας Γαλλίας – Κύπρου στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κα Αννίτα Δημητρίου δέχθηκε σήμερα αντιπροσωπία της Ομάδας Φιλίας Γαλλίας – Κύπρου στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, στο πλαίσιο επίσκεψης της αντιπροσωπίας στην Κύπρο, μετά από πρόσκληση της Βουλής των Αντιπροσώπων. Της αντιπροσωπίας ηγείται η Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Γαλλίας-Κύπρου κα Nadia Essayan και σε αυτήν μετέχουν τα μέλη κες Florence Granjus και Sophie Mette.

Καλωσορίζοντας την αντιπροσωπία, η Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε τους στενούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας μεταξύ της Κύπρου και της Γαλλίας, στη βάση κοινών αρχών και της ευρωμεσογειακής τους ταυτότητας, οι οποίοι, όπως ανέφερε, έχουν αναπτυχθεί σε καίριους τομείς και βρίσκονται σήμερα σε εξαιρετικό επίπεδο.

Η Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε ειλικρινείς ευχαριστίες για τη στάση αρχών και την πολύτιμη στήριξη της Γαλλίας και του Προέδρου κ. Εμανουέλ Μακρόν όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα. Η Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε τη βούληση της ελληνοκυπριακής πλευράς για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, με στόχο την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις ευρωπαϊκές αρχές, η οποία θα επανενώνει τη χώρα και θα διασφαλίζει ένα κοινό μέλλον σε συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων. Ουδέποτε θα αποδεχθούμε τις αξιώσεις της τουρκικής πλευράς για λύση «δύο κρατών» και τα τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής και κατοχής, κατά παράβαση της διεθνούς νομιμότητας, τόνισε η κα Δημητρίου.

Η Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε τη σημασία περαιτέρω ενδυνάμωσης του διαλόγου και της συνεργασίας μεταξύ των Κοινοβουλίων Κύπρου και Γαλλίας, μέσω συχνότερων διμερών ανταλλαγών, καθώς και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διεθνών κοινοβουλευτικών οργανισμών. Τόνισε την ετοιμότητα της Βουλής των Αντιπροσώπων να συμβάλει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο στους στόχους της επικείμενης Γαλλικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, καθώς και τη βούληση της Βουλής των Αντιπροσώπων να γίνει μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Γαλλοφωνίας. Η ηγέτιδα θέση της Γαλλίας στην επιδίωξη του ευρωπαϊκού οράματος αποτελεί πρότυπο για την Κύπρο, σημείωσε η κα Δημητρίου.

Αναφερόμενη στο μεταναστευτικό πρόβλημα, η Πρόεδρος της Βουλής επισήμανε ότι η Κύπρος δέχεται κατ’ αναλογίαν πληθυσμού τον μεγαλύτερο αριθμό αιτητών ασύλου μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, έχοντας να αντιμετωπίσει τη διοχέτευση από την Τουρκία παράτυπων μεταναστών μέσω των κατεχομένων στις περιοχές που ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία. Η κα Δημητρίου τόνισε την επείγουσα ανάγκη δικαιότερης κατανομής βαρών μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ προς αντιμετώπιση αυτού του πολύ σοβαρού ανθρωπιστικού ζητήματος.

Η κα Essayan σημείωσε την ουσιαστική συμβολή των αντίστοιχων Ομάδων Φιλίας στην ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των Κοινοβουλίων των δύο χωρών, αλλά και στον στόχο της Γαλλίας για περαιτέρω άνοιγμά της προς τις γαλλόφωνες και τις γαλλόφιλες χώρες και για αύξηση της επιρροής της εντός της ΕΕ και στον κόσμο. Στόχος της επικείμενης Γαλλικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, υπογράμμισε η κα Essayan, είναι ακριβώς να ενισχύσει αυτό το πνεύμα της ενότητας και της συνέργειας προς αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων.

Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και κοινές προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή, θέματα ισότητας των φύλων, περιλαμβανομένης της δραματικής αύξησης της ενδοοικογενειακής βίας και της ανάγκης ισότιμης συμμετοχής των γυναικών σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, καθώς και σύγχρονες προκλήσεις για τη δημοκρατία, όπως η αποχή των πολιτών από τα κοινά και η διασπορά ψευδών ειδήσεων από τα ΜΜΕ, ιδιαίτερα εν μέσω της πανδημίας Covid-19.

Τελευταία Ενημέρωση: 29 Νοεμβρίου 2021 - 15:12

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

18 Μαρτίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024
22:00
ΗΠΑ: Αντιδημοκρατική η διαδικασία των εκλογών - Δεν συγχαίρουν τον Πούτιν
21:55
Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν - Νετανιάχου για την κατάσταση στη Ραφά
21:20
Ολοένα και περισσότερα κράτη στηρίζουν την πρωτοβουλία για τον ανθρωπιστικό διάδρομο δήλωσε ο Λετυμπιώτης
20:25
Βρυξέλλες: Βοήθεια ύψους 5 δισ. ευρώ στην Ουκρανία ενέκριναν οι Υπουργοί Εξωτερικών
18:46
Στους 62,3 βαθμούς Κελσίου η αισθητή θερμοκραία στο Ρίο ντε Τζανέιρο
18:10
Ο ισραηλινός στρατός εξουδετέρωσε τον διοικητή Εσωτερικής Ασφάλειας της Χαμάς
17:57
Καταθέτουν ενώπιον ανακριτών οι μοναχοί της Μονής Αββακούμ
17:39
Διάσωση ατόμου στην περιοχή της Λεύκας - Είχε πέσει σε γκρεμό (ΒΙΝΤΕΟ)
17:33
Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χαλάζι σε περιοχές της Λευκωσίας - Δεκάδες κλήσεις δέχθηκε η Πυροσβεστική
16:33
Τμήμα Μετεωρολογίας- 3ο Δελτίο Καιρού 18/3/2024
16:14
Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει ότι η επικράτηση του Πούτιν στις εκλογές βασίστηκε στον εκφοβισμό
16:08
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.