Στις πρωτοβουλίες της Κύπρου για τριμερή συνεργασία αναφέρθηκε ο Πρόεδρος στην Ευρω-ασιατική Σύνοδο Κορυφής

Στο ρόλο της πολυμέρειας και της συνεργασίας μεταξύ των χωρών και στις πρωτοβουλίες Κύπρου και Ελλάδας προς αυτή την κατεύθυνση, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης συμμετείχε και σήμερα στη δεύτερη μέρα των εργασιών της 13ης Ευρω-ασιατικής Συνόδου Κορυφής (Asia - Europe Meeting) που συνήλθε μέσω τηλεδιάσκεψης από την Καμπότζη. Η Σύνοδος ολοκληρώθηκε σήμερα το απόγευμα.

Σύμφωνα με γραπτή δήλωση της Αναπληρώτριας Κυβερνητικής Εκπροσώπου Νιόβης Παρισινού, κατά τη διάρκεια της σημερινής Παρέμβασής του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στη σημασία ενός αποτελεσματικού πολυμερούς συστήματος, με τα Ηνωμένα Έθνη στο επίκεντρό του, το οποίο να είναι σε θέση να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις σημερινές και αυριανές παγκόσμιες προκλήσεις. Περαιτέρω, επεσήμανε την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των κρατών κατά τρόπο που να προάγεται η διεθνής ειρήνη, σταθερότητα και ασφάλεια, όπως επίσης να αντιμετωπίζονται οι μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η ανθρωπότητα, όπως είναι η πανδημία κορoνοϊού, η κλιματική αλλαγή, η μετανάστευση, η τρομοκρατία, κ.ά.

Υπογράμμισε, επίσης, την τεράστια βαρύτητα που έχει η συλλογική υποστήριξη των χωρών της Ευρώπης και της Ασίας προς μία διεθνή τάξη που να βασίζεται σε κανόνες και να έχει ως γνώμονα το σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

Το Κυπριακό, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αποτελεί ένα διεθνές πρόβλημα ως αποτέλεσμα της εισβολής, της συνεχιζόμενης κατοχής και της μαζικής καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Τουρκία. Εσχάτως η Τουρκία καταπατά και τις κυπριακές θαλάσσιες ζώνες παραβιάζοντας το δίκαιο της θάλασσας, ενώ προβαίνει και σε έκνομες ενέργειες στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου στις κατεχόμενες περιοχές κατά παράβαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, είπε ο Πρόεδρος, τονίζοντας ότι όλα αυτά συνιστούν ακριβώς κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ακόμα ότι όλοι έχουν ρόλο να διαδραματίζουν στην προώθηση της πολυμέρειας και της συνεργασίας μεταξύ των χωρών. Πρόσθεσε ότι σε αυτό το πλαίσιο, η Κύπρος και η Ελλάδα προχώρησαν στην εγκαθίδρυση μηχανισμών τριμερούς συνεργασίας και διαλόγου μεταξύ χωρών της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου, συμπεριλαμβανομένων του Ισραήλ, της Αιγύπτου, της Ιορδανίας, του Λιβάνου και της Παλαιστίνης.

Αυτοί οι μηχανισμοί, είπε, χρησιμοποιούνται ως δίαυλοι για ενισχυμένο διάλογο και ως βάση για ανάπτυξη συνεργειών σε τομείς, όπως η ασφάλεια, η ενέργεια, η οικονομία, το εμπόριο, ο πολιτισμός, η εκπαίδευση κ.ά.

Αυτή η περιφερειακή πρωτοβουλία, η οποία στην ουσία αποτελεί μια «πολυμέρεια σε περιφερειακό επίπεδο», επιτρέπει την ανάπτυξη θεματικών συνεργασιών και παραμένει ανοικτή σε όσες χώρες μοιράζονται το όραμα για διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, στη βάση του διεθνούς δικαίου και των όσων περιέχονται στον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, είπε τέλος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Τελευταιες Ειδησεις

17 Ιανουαρίου
ΠΑΣΥΚΙ: Tο μοντέλο του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας έχει αποτύχει
17:21
Δένδιας: Η συνεργασία Ελλάδας - Γαλλίας ενισχύεται καθημερινά σε όλους τους τομείς
17:05
Τα πρώτα έξι γαλλικά μαχητικά "Rafale", θα παραλάβει την Τετάρτη η Ελλάδα
16:55
Πυρά κατά του ΟΚΥπΥ εξαπέλυσαν οι οργανώσεις των νοσηλευτών
16:17
Η Στυλιάνα Ιωαννίδου εξασφάλισε το όριο για το Παγκόσμιο Κ20
15:45
Σύσκεψη στο προεδρικό για τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης
15:32
Συνάντηση Αβέρωφ Νεοφύτου με τον Ύπατο Αρμοστή του Ηνωμένου Βασιλείου Στέφεν Λίλλυ και τον πρέσβη της Ρωσίας Στανισλάβ Οσάτσι
15:08
Πρόεδρος Αναστασιάδης: Ο αγωγός EastMed έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως έργο κοινής ωφελείας
14:31
Η ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή του Βασιλικού στο επίκεντρο σύσκεψης υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη
14:27
Βολές Ερωτοκρίτου κατά δ.σ. ημικρατικών οργανισμών για τους προϋπολογισμούς 2022
14:14
Eurogroup: Στην ατζέντα η μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων και η τραπεζική ένωση
13:55
Στο 106% της κανονικής η συνολική βροχόπτωση μέχρι το πρωί της 17ης Ιανουαρίου
13:36
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand