Πρόεδρος του EMGF το έτος 2022 η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου

Εκτός από τον διορισμό της κας Πηλείδου στην Προεδρία του EMGF για το επόμενο έτος, η 6η Υπουργική Συνάντηση του EMGF αποφάσισε και τον διορισμό του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, κ. Μάριου Παναγίδη στη θέση του Προέδρου του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Οργανισμού.

Την Προεδρία του περιφερειακού διακυβερνητικού οργανισμού East Mediterranean Gas Forum (EMGF) αναλαμβάνει η Κύπρος από την 1η Ιανουαρίου 2022. Η απόφαση αυτή επικυρώθηκε σήμερα, Πέμπτη 25 Νοεμβρίου, από την 6η Υπουργική Συνάντηση του EMGF που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο και στην οποία συμμετείχε η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κα Νατάσα Πηλείδου.

Τη Συνάντηση συγκάλεσε ο Πρόεδρος του EMGF, Υπουργός Πετρελαίου της Αιγύπτου κ. Tarek El Molla και σε αυτήν παρευρέθηκαν εκ μέρους των χωρών μελών οι Υπουργοί Ενέργειας Κύπρου, Γαλλίας, Ελλάδας, Ισραήλ, Ιταλίας, Ιορδανίας και Παλαιστίνης. Παρακολούθησαν ως παρατηρητές εκπρόσωποι των ΗΠΑ και, για πρώτη φορά, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Εκτός από τον διορισμό της κας Πηλείδου στην Προεδρία του EMGF για το επόμενο έτος, οι Υπουργοί αποφάσισαν και τον διορισμό του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Μάριου Παναγίδη στη θέση του Προέδρου του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Οργανισμού. Εγκρίθηκε, επίσης, ο διορισμός του κ. Osama Mobarez στη θέση του Γενικού Γραμματέα για περίοδο τριών ετών.

Στην παρέμβασή της κατά την εναρκτήρια τελετή της Συνάντησης, η κα Πηλείδου τόνισε τη μεγάλη σημασία που έχει η 6η Υπουργική Σύνοδος για τη χώρα μας λόγω της ανάληψης της Προεδρίας. Όπως σημείωσε, οι προτεραιότητες της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης με τον κ. El Molla, ο οποίος θα είναι Αναπληρωτής Πρόεδρος για το έτος 2022.

«Όπως έχουμε δηλώσει επανειλημμένα, η Κύπρος παραμένει δεσμευμένη στις συλλογικές προσπάθειές των χωρών μελών του EMGF για υπεύθυνη αξιοποίηση των υπεράκτιων ανακαλύψεων φυσικού αερίου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και με πλήρη σεβασμό στα δικαιώματα των μελών επί των φυσικών τους πόρων, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Εκτός από την εξαιρετική δουλειά που έχει ήδη γίνει από τις ομάδες εργασίας που έχουμε δημιουργήσει, θα θέλαμε επίσης να συζητήσουμε περαιτέρω και να προωθήσουμε πολιτικές και δράσεις, μέσω του EMGF, που θα βοηθήσουν την περιοχή μας να γίνει πρωτοπόρος στη μετάβαση προς την πράσινη ενέργεια και τη βιώσιμη ανάπτυξη».

Παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες και δράσεις της Κυπριακής Προεδρίας, οι οποίες έχουν ως κύριο άξονα την πράσινη ενεργειακή μετάβαση, σημείωσε ότι σε αυτήν την περίπλοκη εξίσωση επίτευξης του κοινού μας στόχου για μηδενικό ισοζύγιο εκπομπών, το φυσικό αέριο θα διαδραματίσει ρόλο ως καύσιμο γέφυρα, επιτρέποντας μια πιο γρήγορη και αποτελεσματική μετάβαση σε καθαρότερες μορφές ενέργειας.

Κλείνοντας, η κα Πηλείδου εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο EMGF θα πρέπει να επεκτείνει την παρουσία του και να προβάλει το έργο του διεθνώς, ενώ εξέφρασε τη βαθιά εκτίμηση της κυπριακής Κυβέρνησης στην Αίγυπτο και στον κ. El Molla, για τις συνεχείς τους προσπάθειες και στήριξη όσον αφορά στην ίδρυση και λειτουργία του EMGF. Τόνισε δε πως ο Οργανισμός έχει ήδη επιτύχει να φέρει κοντά πέρα από τις χώρες μέλη και τις Κυβερνήσεις τους, και άλλους εταίρους όπως παραγωγούς και εξαγωγείς φυσικού αερίου, επενδυτές και χρηματοδοτικούς φορείς, οι οποίοι εργάζονται για βιώσιμη ανάπτυξη της περιφερειακής αγοράς φυσικού αερίου, κάτι που ελαχιστοποιεί τους τεχνικούς, οικονομικούς και πολιτικούς κινδύνους.

Άλλο σημαντικό ορόσημο από τη σημερινή Συνάντηση είναι η έγκριση από τους Υπουργούς της πρώτης φάσης της μελέτης για τη Μακροπρόθεσμή Στρατηγική (Long Term Strategy) του Οργανισμού, η οποία λαμβάνει υπόψη τους θεμελιώδεις μακροπρόθεσμους στόχους του Καταστατικού του EMGF, σύμφωνα και με την πρόκληση της παγκόσμιας ενεργειακής μετάβασης. Η Μακροπρόθεσμη Στρατηγική τονίζει, παράλληλα, τη σημασία της χρήσης του φυσικού αερίου ως του καύσιμου υδρογονανθράκων με τη μικρότερη ένταση άνθρακα, κατά τη διάρκεια αυτής της ενεργειακής μετάβασης.

Η επόμενη Υπουργική Σύνοδος του EMFG συμφωνήθηκε όπως πραγματοποιηθεί στο Κάιρο τον Ιούνιο του 2022.

Τελευταία Ενημέρωση: 25 Νοεμβρίου 2021 - 15:15

Πηγή: ΓΤΠ

Τελευταιες Ειδησεις

22 Ιανουαρίου
Ράλι Μοντε Κάρλο: Επική μάχη με τους δύο Γάλλους παγκόσμιους πρωταθλητές
21:18
Άλλοι έξι θάνατοι και 1,984 νέα κρούσματα κορονοιού στην Κύπρο
20:05
Ρωσία-Ουκρανία: Οι διαπραγματευτές του "σχήματος της Νορμανδίας" θα συναντηθούν εντός της εβδομάδας στο Παρίσι
17:59
Ελλάδα - κορονοϊός: 18.333 νέα κρούσματα, 73 θάνατοι, 668 διασωληνωμένοι
17:39
Προς κύρωση το μνημόνιο συνεργασίας Αθηνών-Λευκωσίας για έργα υποδομής στις πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής
17:24
Γαλλία: Αγνοείται η τύχη ενός 75χρονου Γάλλου που προσπαθούσε να διαπλεύσει με κανό τον Ατλαντικό
17:03
Β' Κατηγορία: Μόνη στην κορυφή η Ένωση
16:54
Δεκατέσσερις γυναίκες μεταξύ των 24 μελών της κυβέρνησης του Γκαμπριέλ Μπόριτς στη Χιλή
16:44
ΕΟΔΥ: Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ένδειξη ότι η νέα υποομάδα ΒΑ.2 έχει διαφορετικές ιδιότητες από την Όμικρον
16:28
Την απόλυτη συμπαράστασή του στον ουκρανικό λαό, εξέφρασε ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος
16:09
Κλειστοί για όλα τα οχήματα είναι οι δρόμοι που οδηγούν στο Τρόοδος
15:54
Παραδόθηκαν στην ανακρίτρια οι τοξικολογικές εξετάσεις της 24χρονης που κατήγγειλε ομαδικό βιασμό στη Θεσσαλονίκη
15:51
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand