Παράταση για ένα χρόνο στα φορολογικά κίνητρα για αναδιαρθρώσεις δανείων

Παρατείνονται μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2022 οι ρυθμίσεις που αφορούν στην παραχώρηση φορολογικών ελαφρύνσεων και κινήτρων με σκοπό την ενίσχυση και την προώθηση των αναδιαρθρώσεων δανείων.

Τις σχετικές προτάσεις νόμου που ψηφίστηκαν ομόφωνα από την Ολομέλεια της Βουλής, κατέθεσαν οι Χάρης Γεωργιάδης, Ονούφριος Κουλλά και Σάβια Ορφανίδου εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Συναγερμού, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου και Χρύσης Παντελίδης εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος και Ηλία Μυριάνθους εκ μέρους του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ.

Οι φορολογικές ελαφρύνσεις και τα κίνητρα που παραχωρούνται στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης δανείων αφορούν κυρίως στη μη καταβολή εξόδων χαρτοσήμων που προκύπτουν από την αναδιάρθρωση δανείων, στη μη επιβολή φόρου κεφαλαιουχικών κερδών, στη μη καταβολή τελών μεταβίβασης στην περίπτωση μεταβίβασης ακίνητης περιουσίας επ’ ονόματι του δανειστή, στη μη επιβολή έκτακτης εισφοράς για την άμυνα της Δημοκρατίας σε περίπτωση λογιστικού κέρδους και/ή πλασματικού μερίσματος, στη μεταφορά εμπράγματου βάρους, σε περίπτωση απόκτησης ακινήτου από τον δανειστή στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης δανείου, κατά τη μεταβίβαση του ακινήτου από τον δανειολήπτη στον δανειστή και στην εξαίρεση από τον υπολογισμό του φορολογητέου εισοδήματος οποιουδήποτε οφέλους, πλεονάσματος, κέρδους ή ζημιάς προσώπου που προκύπτει στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης δανείου.

Παράλληλα και μετά από επισήμανση του Βουλευτή της ΕΔΕΚ Ηλία Μυριάνθους οι βουλευτές συμφώνησαν να συζητήσουν και να φέρουν σε επόμενη συνεδρία τροποποίηση ώστε να μπορούν να εκμεταλλευτούν αυτά τα κίνητρα και διαχειριστές και εγγυητές αποθανόντα δανειολήπτη.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου υποστήριξε τις προτάσεις νόμου αναφέροντας ότι αναμένουν την έμπρακτη στήριξη των δανειοληπτών και να σταματήσει η κοροϊδία από τα τραπεζικά ιδρύματα που απορρίπτουν τις προσπάθειες αναδιάρθρωσης για να αφαιμάξουν τους δανειολήπτες.

Η Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου είπε ότι είναι η 5η χρονιά που ψηφίζονται οι συγκεκριμένες προτάσεις νόμου για ενθάρρυνση των αναδιαρθρώσεων. Ωστόσο, όπως είπε, επειδή δεν γίνονται με τον ρυθμό που απαιτείται ίσως πρέπει η Βουλή να σκεφτεί να προχωρήσει εκτός από κίνητρα και σε ποινές σε εκείνους που θεωρούν ότι η αναδιάρθρωση είναι ένα τρόπος αφαίμαξης και άλλων περιουσιακών στοιχείων.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους είπε ότι συμφωνεί ότι θα πρέπει να υπάρξουν ποινές. Ανέφερε ακόμα ότι παρόλα τα κίνητρα για αναδιαρθρώσεις εντούτοις υπάρχουν προσεγγίσεις που δυσκολεύουν τη ζωή των δανειοληπτών, ιδίως με τις πωλήσεις προς επενδυτικά ταμεία.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Καυκαλιάς ανέφερε ότι στηρίζουν τις προτάσεις και επεσήμανε ότι επειδή δεν υπάρχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα όσον αφορά τις αναδιαρθρώσεις, είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει από πλευράς Κυβέρνησης μια αλλαγή στάσης για να βοηθηθούν οι δανειολήπτες στην πράξη.

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Σάβια Ορφανίδου είπε ότι συνεχίζονται τα φορολογικά κίνητρα για να γίνουν ακόμα περισσότερες αναδιαρθρώσεις και ότι υπάρχουν ακόμα ανάγκες για παλιά δάνεια, ενώ θα εξεταστεί αν χρειάζεται περαιτέρω παράταση.

Τελευταία Ενημέρωση: 25 Νοεμβρίου 2021 - 21:19

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

17 Ιανουαρίου
ΠΑΣΥΚΙ: Tο μοντέλο του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας έχει αποτύχει
17:21
Δένδιας: Η συνεργασία Ελλάδας - Γαλλίας ενισχύεται καθημερινά σε όλους τους τομείς
17:05
Τα πρώτα έξι γαλλικά μαχητικά "Rafale", θα παραλάβει την Τετάρτη η Ελλάδα
16:55
Πυρά κατά του ΟΚΥπΥ εξαπέλυσαν οι οργανώσεις των νοσηλευτών
16:17
Η Στυλιάνα Ιωαννίδου εξασφάλισε το όριο για το Παγκόσμιο Κ20
15:45
Σύσκεψη στο προεδρικό για τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης
15:32
Συνάντηση Αβέρωφ Νεοφύτου με τον Ύπατο Αρμοστή του Ηνωμένου Βασιλείου Στέφεν Λίλλυ και τον πρέσβη της Ρωσίας Στανισλάβ Οσάτσι
15:08
Πρόεδρος Αναστασιάδης: Ο αγωγός EastMed έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως έργο κοινής ωφελείας
14:31
Η ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή του Βασιλικού στο επίκεντρο σύσκεψης υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη
14:27
Βολές Ερωτοκρίτου κατά δ.σ. ημικρατικών οργανισμών για τους προϋπολογισμούς 2022
14:14
Eurogroup: Στην ατζέντα η μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων και η τραπεζική ένωση
13:55
Στο 106% της κανονικής η συνολική βροχόπτωση μέχρι το πρωί της 17ης Ιανουαρίου
13:36
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand