«Τρομοκρατική οργάνωση» χαρακτηρίζει πλέον τη Χεζμπολάχ η Αυστραλία

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας ενέγραψε ολόκληρη τη Χεζμπολάχ, τη σιιτική παράταξη του Λιβάνου -που διαθέτει στρατιωτικό βραχίονα και ελέγχει μεγάλο μέρος της αραβικής χώρας-, στον κατάλογο των «τρομοκρατικών οργανώσεων» τον οποίο καταρτίζει, ενώ μέχρι τώρα αυτό ίσχυε μόνο για ένοπλες μονάδες της από το 2003.

Το ισχυρό σιιτικό κίνημα του Λιβάνου, που υποστηρίζεται από το Ιράν, «συνεχίζει να απειλεί πως θα διαπράξει τρομοκρατικές επιθέσεις και να υποστηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις» και αποτελεί «αληθινή» και «αξιόπιστη» απειλή για την ασφάλεια της Αυστραλίας, δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης του συντηρητικού πρωθυπουργού Σκοτ Μόρισον, η Κάρεν Άντριους.

Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ έχουν εγγράψει εδώ και πολλά χρόνια τη Χεζμπολάχ στους καταλόγους των «τρομοκρατικών οργανώσεων» που καταρτίζουν, όμως άλλες χώρες αρνούνται να επιβάλουν κυρώσεις στον πολιτικό βραχίονα της παράταξης αυτής, με το σκεπτικό πως αυτό θα μετατρεπόταν σε πρόσκομμα για τις σχέσεις τους με τις αρχές του Λιβάνου.

Η Χεζμπολάχ θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από αρκετές δυτικές χώρες, όμως ορισμένες διστάζουν να χαρακτηρίσουν με αυτόν τον τρόπο τον πολιτικό της βραχίονα επιχειρηματολογώντας πως έτσι θα προκαλείτο πολιτική αποσταθεροποίηση στον Λίβανο και θα περιπλέκονταν οι διμερείς σχέσεις.

Η Χεζμπολάχ, που εκπροσωπείται στο λιβανέζικο κοινοβούλιο, είναι η μόνη παράταξη που δεν εγκατέλειψε το στρατιωτικό της οπλοστάσιο μετά τον εμφύλιο πόλεμο στη χώρα (1975-1990).

Διατηρεί ισχυρή πολιτοφυλακή, που υποστηρίζεται και εξοπλίζεται από το Ιράν και έχει αναπτυχθεί σε πολέμους δι’ αντιπροσώπων στην περιοχή.

Το να ανήκει κανείς στη Χεζμπολάχ ή να τη χρηματοδοτεί θα είναι πλέον παράνομο στην Αυστραλία, όπου ζει μεγάλη κοινότητα Λιβανέζων.

Δεν δόθηκε κάποια εξήγηση από την κυβέρνηση του Σκοτ Μόρισον για την απόφαση, που καταγράφεται ενώ ο Λίβανος παραμένει βυθισμένος στη σοβαρότερη πολιτικοοικονομική κρίση της ιστορίας του.

Οι Λιβανέζοι, σχεδόν το 80% των οποίων ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, πασχίζουν να επιβιώσουν με περιορισμένους πόρους, με ατελείωτες διακοπές της ηλεκτροδότησης, τεράστιες ελλείψεις, ανάμεσά τους καυσίμων, και υψηλό πληθωρισμό.

Οι επόμενες βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν τον Μάρτιο του 2022· μεγάλο μέρος του πληθυσμού θέλει να παραμεριστεί η σημερινή πολιτική ελίτ, που κατηγορείται για ευνοιοκρατία και διαφθορά.

Εξάλλου, η κυρία Άντριους ανακοίνωσε πως η ακροδεξιά οργάνωση The Base («Η Βάση») προστίθεται επίσης στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων.

«Πρόκειται για νεοναζιστική, βίαιη, ρατσιστική οργάνωση που οι υπηρεσίες ασφαλείας γνωρίζουν ότι σχεδίαζε και προετοίμαζε τρομοκρατικές ενέργειες», εξήγησε η υπουργός.

Οι κυβερνήσεις του Καναδά και της Βρετανίας χαρακτήρισαν την οργάνωση αυτή τρομοκρατική νωρίτερα φέτος.

Τελευταία Ενημέρωση: 24 Νοεμβρίου 2021 - 10:33

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

30 Νοεμβρίου
Σχοινάς: Δίπλα στην Κύπρο για μεταναστευτικό η ΕΕ, η Τουρκία δεν θα κινηθεί εκτός πλαισίου κινήτρων και κυρώσεων
22:01
Τατάρ: Είναι αδύνατο να μπει μονομερώς η ΕΕ στην Κύπρο και να μας επιβάλει λύση
21:46
Τουρκία: Νέα πτώση της λίρας έναντι του δολαρίου και του ευρώ
20:57
ΠτΔ: Βασική αιτία των αυξημένων μεταναστευτικών ροών προς την Κύπρο είναι η Τουρκία
20:50
Ψηφιακή εκπαίδευση και εμπλοκή νέων στην κοινωνία των πολιτών συζήτησε στις Βρυξέλλες ο ΥΠΠΑΝ
20:33
Τρείς θάνατοι και 613 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 εντοπίστηκαν την Τρίτη
20:06
ΓΓ ΝΑΤΟ: Η Ρωσία θα καταβάλει «υψηλό τίμημα» αν χρησιμοποιήσει βία εναντίον της Ουκρανίας
19:34
Ο Πούτιν δεν έχει αποφασίσει αν θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την προεδρία το 2024
19:33
Στα 22 τα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον στο Ην. Βασίλειο
19:18
Πρόσβαση στον κατώτατο μισθό για όλους και χωρίς εξαιρέσεις, λέει ο ΓΓ της ΠΕΟ
19:12
Υπό έλεγχο η πυρκαγιά σε Άγιο Αμβρόσιο – Πάχνα
18:56
Συνάντηση αύριο Κύπρου, Ιορδανίας και Ελλάδας για θέματα Άμυνας και Ασφάλειας
18:46
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand