Νέα καθυστέρηση στη μετακίνηση εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου από τη Λάρνακα

Νέα αναβολή στη διαδικασία μετακίνησης των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου εταιρειών, από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας σημειώνεται λόγω καθυστερήσεων στην κατασκευή των νέων εγκαταστάσεων στο Βασιλικό, με τη μετακίνηση να οριοθετείται τον ερχόμενο Μάρτιο.

Σε γραπτή ανακοίνωση του Δήμου Λάρνακας αναφέρεται ότι «ολοκληρώθηκε στις 23 Νοεμβρίου 2021,  η εξαγορά από την εταιρεία Petrolina Holdings  της γης και των εγκαταστάσεων της εταιρείας ExxonMobil που βρίσκονται στο παραλιακό μέτωπο της περιοχής των πρώην διυλιστηρίων. Για τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις υπάρχει σε ισχύ η άδεια αποξήλωσης τους και η εταιρεία Petrolina διαβεβαίωσε τον Δήμο Λάρνακας ότι εντός του 2021 θα ξεκινήσει άμεσα την κατεδάφιση τους».

Οσον αφορά την άσφαλτο «η αποθήκευση του προϊόντος τερματίστηκε από τον Ιούλιο 2021 οπόταν και άρχισαν οι διεργασίες κατεδάφισης των δεξαμενών τους. Εντός του πρώτου τριμήνου του 2022 αναμένεται ότι θα ολοκληρωθούν και οι εργασίες αυτές. Μέρος των υπόλοιπων εγκαταστάσεων (αγωγοί) που σχετίζονται κυρίως με θέματα πυρασφάλειας θα απομακρυνθούν μετά τον τερματισμό λειτουργίας των εγκαταστάσεων υγραερίου στη περιοχή».

Αναφορικά με τις εγκαταστάσεις υγραερίου, στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι «το τελικό χρονοδιάγραμμα που είχε δοθεί σε σχέση με τον τερματισμό λειτουργίας και μετακίνησης των εγκαταστάσεων υγραερίου από την Κοινοπραξία VLPG Ltd προς το Δήμο Λάρνακας και το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, ήταν ο Νοέμβριος 2021. Ωστόσο σε νέα ενημέρωση από την Κοινοπραξία, τόσο προς το Δήμο όσο και προς το Υπουργείο, αναφέρθηκε ότι λόγω διαφόρων καθυστερήσεων στην κατασκευή των νέων εγκαταστάσεων στο Βασιλικό, οριοθετείται η πλήρης μετακίνηση τον Μάρτιο του 2022».

Το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας « ενημερώθηκε για το θέμα σε πρόσφατη  συνεδρία του και εξέφρασε ανησυχία ως προς την μη τήρηση των υφιστάμενων χρονοδιαγραμμάτων άλλα και ως προς την τήρηση του νέου χρονοδιαγράμματος. Το Σώμα προτίθεται να προβεί σε όλες τις αναγκαίες παραστάσεις τόσο προς την Κοινοπραξία όσο και προς το Υπουργείο Ενέργειας, ώστε να μην υπάρξει επιπλέον καθυστέρηση πέραν του Μαρτίου 2022».

Σημειώνεται ότι «το Δημοτικό Συμβούλιο συνεχίζει να παρακολουθεί, να επισκέπτεται και να ενημερώνεται σε σχέση με τις πορεία των εργασιών  της κατασκευής των νέων εγκαταστάσεων στο Βασιλικό. Παράλληλα, θεωρεί ότι πρέπει να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να μην προκύψει εκ νέου και άλλη καθυστέρηση».
(ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΑΧΡ)

Τελευταία Ενημέρωση: 24 Νοεμβρίου 2021 - 12:59

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

30 Νοεμβρίου
ΥΠΑΜ Τουρκίας: Η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι εγγυητής στην Κύπρο
17:16
Ο τομέας ανάπτυξης γης απέδειξε οτι προσαρμόζεται σε δύσκολα δεδομένα, είπε ο ΥΠΕΣ
17:14
Πυρκαγιά κοντά σε Άγιο Αμβρόσιο και Πάχνα Λεμεσού
17:11
Οξφόρδη για «Όμικρον»: Δεν υπάρχουν ακόμα αποδείξεις ότι τα εμβόλια δεν προστατεύουν από βαριά νόσηση
16:27
Αζερμπαϊτζάν: 14 νεκροί από συντριβή στρατιωτικού ελικοπτέρου
16:12
Εκπυρσοκρότησε όπλο στρατιωτικού στο αεροδρόμιο Λάρνακας χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί
16:09
Σ. Λαβρόφ: Οι ΗΠΑ περικύκλωσαν τη Ρωσία με στρατιωτικές βάσεις και προκαλούν υστερία στα σύνορά της
15:58
Στο 1,1% του ΑΕΠ μειώθηκε το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης το δεκάμηνο του 2021
15:48
Οκταήμερη κράτηση στον 33χρονο για υποβοήθηση παράνομης εισόδου στο έδαφος της Δημοκρατίας
15:41
Κανένα ίχνος των δυο εξαφανισμένων γυναικών, καταζητείται 23χρονος
15:24
Η λύση του Κυπριακού δεν μπορεί να είναι άλλη από διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία τόνισε ο πρόεδρος της Κίνας
15:06
Οι ΗΠΑ προειδοποιούν τη Ρωσία για "σοβαρές συνέπειες" μιας ενδεχόμενης νέας επίθεσης στην Ουκρανία
14:45
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand