Κυριακίδου: Προτεραιότητα ο εμβολιασμός του 70% του παγκόσμιου πληθυσμού μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους

Οι ιοί δεν γνωρίζουν σύνορα, τόνισε η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου μιλώντας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, υπογραμμίζοντας πως η πανδημία του COVID-19 «απεκάλυψε πόσο ευάλωτοι είμαστε - όχι μόνο ως ξεχωριστές χώρες, αλλά και ως παγκόσμια κοινότητα».

Η Επίτροπος Κυριακίδου παρουσίασε τον ρόλο της ΕΕ στην καταπολέμηση της πανδημίας, αναφερόμενη στην χρηματοδοτική στήριξη με 46 δισεκατομμύρια ευρώ στις παγκόσμιες προσπάθειες και στο γεγονός πως η ΕΕ έχει μέχρι σήμερα εμβολιάσει σχεδόν 76% όλων των ενηλίκων και 65% του ενήλικου πληθυσμού της.

«Πρόκειται για μια ευρωπαϊκή επιτυχία, όμως δεν αρκεί αν δεν εμβολιάσουμε τον κόσμο» σημείωσε.

Όπως είπε, κύρια προτεραιότητα είναι η επίσπευση των εμβολιασμών παγκόσμια και η επίτευξη 70% κάλυψης μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους. Πρόσθεσε πως μέχρι στιγμής η «Ομάδα Ευρώπη» έχει συλλογικά χρηματοδοτήσει τον μηχανισμό για τον παγκόσμιο εμβολιασμό COVAX με πέραν των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το αποτέλεσμα, συνέχισε, ήταν πως μέσω του COVAX, 525 εκατομμύρια δόσεις έχουν φτάσει σε 144 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Ωστόσο, σημείωσε υπάρχει πολύς δρόμος να διανυθεί ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της διάθεσης 1,4 δισεκατομμυρίων δόσεων σε χώρες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα πριν το τέλος του 2021, καθώς ο COVAX έχει επηρεαστεί σοβαρά από εξελίξεις όπως η εξάπλωση της παραλλαγής Delta στην Ινδία και η συνεπακόλουθη προσωρινή παύση της παραγωγής εμβολίων εκεί.

Αναφέρθηκε ακόμα στην εξαγωγή πέραν των 1,2 δισεκατομμυρίων δόσεων σε τρίτες χώρες, και την ανακοίνωση της Κομισιόν πως δεσμεύεται να παρέχει 200 εκατομμύρια ακόμα δόσεις σε χώρες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα μέχρι τα μέσα του 2022, επιπρόσθετα των 250 εκατομμυρίων δόσεων που θα σταλούν από κράτη μέλη μέχρι το τέλος του 2021.

Η κ. Κυριακίδου σημείωσε πως η ΕΕ ενεργοποιεί τον δικό της μηχανισμό για διάθεση εμβολίων σε τρίτες χώρες για γρηγορότερες παραδόσεις εκτός του πλαισίου του COVAX, μέσω διμερών δωρεών.

Υπογράμμισε πως επείγει η εντατικοποίηση της συνεργασίας με τις αφρικανικές χώρες, πολλές εκ των οποίων βρίσκονται κάτω από το 10% σε ποσοστά εμβολιασμού.

Η Επίτροπος αναφέρθηκε επίσης στην πρωτοβουλία της ΕΕ για ενίσχυση της παραγωγής εμβολίων στην Αφρική, πρωτοβουλία που περιλαμβάνει χρηματοδότηση τουλάχιστον ενός δισεκατομμυρίων ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Ακόμα, αναφέρθηκε στην προσπάθεια ώστε κατά την 12η συνάντηση υπουργών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου να διαμορφωθεί μια ολιστική απάντηση στην πανδημία μέσω, μεταξύ άλλων, της συζήτησης του θέματος της πνευματικής ιδιοκτησίας.

Τελευταία Ενημέρωση: 24 Νοεμβρίου 2021 - 19:37

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

30 Νοεμβρίου
ΓΓ ΝΑΤΟ: Η Ρωσία θα καταβάλει «υψηλό τίμημα» αν χρησιμοποιήσει βία εναντίον της Ουκρανίας
19:34
Ο Πούτιν δεν έχει αποφασίσει αν θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την προεδρία το 2024
19:33
Στα 22 τα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον στο Ην. Βασίλειο
19:18
Πρόσβαση στον κατώτατο μισθό για όλους και χωρίς εξαιρέσεις, λέει ο ΓΓ της ΠΕΟ
19:12
Υπό έλεγχο η πυρκαγιά σε Άγιο Αμβρόσιο – Πάχνα
18:56
Συνάντηση αύριο Κύπρου, Ιορδανίας και Ελλάδας για θέματα Άμυνας και Ασφάλειας
18:46
Αύξηση 13% κατέγραψαν τον Οκτώβριο οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία
18:30
Ανησυχία ΑΣΔΥΚ για μισθολογικές αυξήσεις και υποχρεωτικό εμβολιασμό
17:58
Η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι εγγυήτρια στην Κύπρο, λέει το τουρκικό ΥΠΑΜ
17:16
Ο τομέας ανάπτυξης γης απέδειξε οτι προσαρμόζεται σε δύσκολα δεδομένα, είπε ο ΥΠΕΣ
17:14
Πυρκαγιά κοντά σε Άγιο Αμβρόσιο και Πάχνα Λεμεσού
17:11
Οξφόρδη για «Όμικρον»: Δεν υπάρχουν ακόμα αποδείξεις ότι τα εμβόλια δεν προστατεύουν από βαριά νόσηση
16:27
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand