Τουρκικό ΥΠΑΜ: Η Κύπρος είναι εθνική μας υπόθεση

Η Κύπρος είναι εθνική μας υπόθεση, δήλωσε η εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΑΜ λέγοντας ότι “η Τουρκία ως εγγυήτρια δύναμη θα συνεχίσει να διασφαλίζει την ειρήνη στην Κύπρο”. Κατηγόρησε την Ελλάδα ότι “βλάπτει το πνεύμα αλληλεγγύης του ΝΑΤΟ” και την κάλεσε “να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση της”.

Σε δηλώσεις της, η εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας είπε ότι “θα θέλαμε να τονίσουμε για άλλη μια φορά ότι η Κύπρος είναι εθνική μας υπόθεση”. “Με τις συμφωνίες εγγυήσεων βρισκόμαστε δίπλα στους Κύπριους αδελφούς μας σήμερα όπως και στο παρελθόν. Η Τουρκία ως εγγυήτρια δύναμη θα συνεχίσει να διασφαλίζει την ειρήνη, την ηρεμία και την ασφάλεια στην Κύπρο στο πλαίσιο των διεθνών συμφωνιών και των νόμιμων δικαιωμάτων που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο”, είπε η εκπρόσωπος του ΥΠΑΜ.

Για την Ελλάδα, η Πινάρ Κάρα υποστήριξε ότι παρά τις εκκλήσεις της Τουρκίας στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας, η Αθήνα “συνεχίζει τις ενέργειές της που υποβαθμίζουν το αποστρατικοποιημένο καθεστώς του ανατολικού Αιγαίου, σε αντίθεση με τις υποχρεώσεις της που καθορίζονται από διεθνείς συμφωνίες”.

Υποστήριξε ότι από τις αρχές του 2021 η Ελλάδα έχει κάνει 2 χιλιάδες 61 παραβιάσεις πάνω από νησιά με αποστρατικοποιημένο καθεστώς.

“Γίνονται απαραίτητες προσπάθειες δια της διπλωματικής οδού κατά της παράνομης, προκλητικής και επιθετικής στάσης της Ελλάδας και δίνεται η απαραίτητη απάντηση στο πεδίο στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας. Και πάλι, η στάση της Ελλάδας να συνάπτει συμμαχίες εντός του ΝΑΤΟ αναζητώντας υποστήριξη και οπλισμό βλάπτει τόσο το πνεύμα αλληλεγγύης του ΝΑΤΟ όσο και τις διμερείς σχέσεις. Η προσδοκία μας από την Ελλάδα είναι να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη, παράνομη στάση και τις προσπάθειές της να εμπλέξει τρίτα μέρη σε προβλήματα, καθώς και να επιδείξει ειλικρινή προσπάθεια για την επίλυση των προβλημάτων βάσει του διεθνούς δικαίου, μέσω διαλόγου και ειρηνικών μεθόδων στην βάση των σχέσεων καλής γειτονίας”, ανέφερε η εκπρόσωπος του ΥΠΑΜ. 

Για τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, η Πινάρ Καρά επιβεβαίωσε ότι οι αντιπροσωπείες των ΥΠΑΜ των δύο πλευρών πραγματοποίησαν την πρώτη τους συνάντηση στην Άγκυρα όπου και συζήτησαν το ζήτημα των  F-35. “Η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε. Και οι δύο πλευρές παρουσίασαν τις προοπτικές και τις δικές τους θέσεις. Η δεύτερη συνάντηση προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον εντός μερικών μηνών. Στις συνομιλίες συζητούνται μέθοδοι επίλυσης των προβλημάτων”, είπε η εκπρόσωπος του ΥΠΑΜ.

ανταπόκριση: Άννα Ανδρέου/Κωνσταντινούπολη

Τελευταία Ενημέρωση: 01 Νοεμβρίου 2021 - 14:49

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

09 Δεκεμβρίου
EMA: Aσφαλής και αποτελεσματική η χορήγηση της τρίτης αναμνηστικής δόσης με την παρέλευση 3 μηνών
16:16
ΥΠΟΙΚ: Φορολογική μεταρρύθμιση, με αύξηση εταιρικού φόρου και εισαγωγή πράσινων φόρων
15:57
ΕΕ: Συμφωνία για την παράταση ως το 2032 της κατάργησης των τελών περιαγωγής για τις κινητές επικοινωνίες
15:49
Ο Υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε την έδρα του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαίας, στη Μαδρίτη
15:41
Τις πιθανές «επιλογές» στις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια θα εξετάσει το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ
15:34
Κατασκευές: Ανοδικά οι άδειες οικοδομής, πτώση στην αξία το ενιάμηνο
15:14
Σχέδιο δράσης για στήριξη της συνδεσιμότητας στην ΕΕ ζητά η Κύπρος
15:06
Ανοιχτοί για όλα τα οχήματα οι δρόμοι που οδηγούν στο Τρόοδος
14:37
Τα σημεία δειγματοληψίας για rapid test την Παρασκευή
14:27
Κυπριακό, μεταναστευτικό και πανδημία ανάμεσα στα θέματα που συζήτησαν Αναστασιάδης και Σάντσεθ
14:15
Πιθανότητα «πολύ μεγαλύτερης» κορύφωσης κρουσμάτων και νοσηλειών Covid στο ΗΒ λόγω της Όμικρον
14:10
Μικρά κέρδη στο Χρηματιστήριο την Πέμπτη
14:06
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand