Τουρκικό ΥΠΑΜ: Η Κύπρος είναι εθνική μας υπόθεση

Η Κύπρος είναι εθνική μας υπόθεση, δήλωσε η εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΑΜ λέγοντας ότι “η Τουρκία ως εγγυήτρια δύναμη θα συνεχίσει να διασφαλίζει την ειρήνη στην Κύπρο”. Κατηγόρησε την Ελλάδα ότι “βλάπτει το πνεύμα αλληλεγγύης του ΝΑΤΟ” και την κάλεσε “να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση της”.

Σε δηλώσεις της, η εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας είπε ότι “θα θέλαμε να τονίσουμε για άλλη μια φορά ότι η Κύπρος είναι εθνική μας υπόθεση”. “Με τις συμφωνίες εγγυήσεων βρισκόμαστε δίπλα στους Κύπριους αδελφούς μας σήμερα όπως και στο παρελθόν. Η Τουρκία ως εγγυήτρια δύναμη θα συνεχίσει να διασφαλίζει την ειρήνη, την ηρεμία και την ασφάλεια στην Κύπρο στο πλαίσιο των διεθνών συμφωνιών και των νόμιμων δικαιωμάτων που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο”, είπε η εκπρόσωπος του ΥΠΑΜ.

Για την Ελλάδα, η Πινάρ Κάρα υποστήριξε ότι παρά τις εκκλήσεις της Τουρκίας στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας, η Αθήνα “συνεχίζει τις ενέργειές της που υποβαθμίζουν το αποστρατικοποιημένο καθεστώς του ανατολικού Αιγαίου, σε αντίθεση με τις υποχρεώσεις της που καθορίζονται από διεθνείς συμφωνίες”.

Υποστήριξε ότι από τις αρχές του 2021 η Ελλάδα έχει κάνει 2 χιλιάδες 61 παραβιάσεις πάνω από νησιά με αποστρατικοποιημένο καθεστώς.

“Γίνονται απαραίτητες προσπάθειες δια της διπλωματικής οδού κατά της παράνομης, προκλητικής και επιθετικής στάσης της Ελλάδας και δίνεται η απαραίτητη απάντηση στο πεδίο στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας. Και πάλι, η στάση της Ελλάδας να συνάπτει συμμαχίες εντός του ΝΑΤΟ αναζητώντας υποστήριξη και οπλισμό βλάπτει τόσο το πνεύμα αλληλεγγύης του ΝΑΤΟ όσο και τις διμερείς σχέσεις. Η προσδοκία μας από την Ελλάδα είναι να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη, παράνομη στάση και τις προσπάθειές της να εμπλέξει τρίτα μέρη σε προβλήματα, καθώς και να επιδείξει ειλικρινή προσπάθεια για την επίλυση των προβλημάτων βάσει του διεθνούς δικαίου, μέσω διαλόγου και ειρηνικών μεθόδων στην βάση των σχέσεων καλής γειτονίας”, ανέφερε η εκπρόσωπος του ΥΠΑΜ. 

Για τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, η Πινάρ Καρά επιβεβαίωσε ότι οι αντιπροσωπείες των ΥΠΑΜ των δύο πλευρών πραγματοποίησαν την πρώτη τους συνάντηση στην Άγκυρα όπου και συζήτησαν το ζήτημα των  F-35. “Η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε. Και οι δύο πλευρές παρουσίασαν τις προοπτικές και τις δικές τους θέσεις. Η δεύτερη συνάντηση προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον εντός μερικών μηνών. Στις συνομιλίες συζητούνται μέθοδοι επίλυσης των προβλημάτων”, είπε η εκπρόσωπος του ΥΠΑΜ.

ανταπόκριση: Άννα Ανδρέου/Κωνσταντινούπολη

Τελευταία Ενημέρωση: 01 Νοεμβρίου 2021 - 14:49

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

26 Απριλίου
Για σχέδιο εξόντωσης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη κάνει λόγο η Ελεγκτική Υπηρεσία
05:42
Ο Γενικός Εισαγγελέας καταθέτει σήμερα αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά Οδυσσέα Μιχαηλίδη
05:37
Τμήμα Μετεωρολογίας - 1ο Δελτίο Καιρού 26/04/24
05:32
25 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
22:00
Το Ισραήλ προετοιμάζεται για τη στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα
21:36
Στο Ισραήλ αιγυπτιακή αντιπροσωπεία για επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα
21:27
Πύραυλο των Χούθι κατέρριψε βρετανικό πλοίο για πρώτη φορά από το 1991
21:17
Πρόεδρος: «Θετικό μήνυμα προς την Τουρκία στέλνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο»
20:53
Το Υπουργείο Παιδείας χαιρετίζει την ψήφιση Νέων Κανονισμών για Δημοτικά Σχολεία
20:15
Μεσανατολικό: Απελευθέρωση των ομήρων ζητούν από τη Χαμάς 18 χώρες
19:26
Οριστικοποιήθηκε το ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές -Αύριο η εκτύπωσή του...
18:53
Υποβλήθηκαν 2.323 υποψηφιότητες για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
18:39
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.