Την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων Κύπρου και Σερβίας, τόνισαν οι Προέδροι των Κοινοβουλίων των δύο χωρών

Την ανάγκη να ενισχυθούν περαιτέρω οι σχέσεις Κύπρου και Σερβίας σε όλους τους τομείς, τόνισαν από κοινού η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου και ο Πρόεδρος της Πρόεδρο της Εθνικής Συνέλευσης της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, κατά τη συνάντηση τους στο Βελιγράδι.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση στο Βελιγράδι που έγινε στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί η κ. Δημητρίου στην Σερβία, ο Πρόεδρος της σερβικής Βουλής τόνισε ότι στο Βελιγράδι «έχει έρθει εκπρόσωπος μιας χώρας που είναι η μεγαλύτερη φίλη-χώρα της Σερβίας στην Ευρώπη».

Η Κύπρος είναι η χώρα που «ήταν πάντοτε στο πλευρό μας, που είχε κατανόηση για τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η Σερβία, ενώ προστάτευε την εδαφική κυριαρχία και ακεραιότητα της», τόνισε, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «η Σερβία πάντοτε είχε κατανόηση για το κυπριακό πρόβλημα» με τα τούρκικα στρατεύματα» που βρίσκονται στην Κύπρο.

Επιπλέον, ο κ. Ντάτσιτς ανακοίνωσε πως η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων προγραμματίζει τριμερή συνάντηση των κοινοβουλίων Κύπρου, Σερβίας και Ελλάδας.

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Βουλής έστειλε μήνυμα φίλιας στον σερβικό λαό αλλά και μήνυμα αλληλεγγύης για όλα αυτά που οι δύο χώρες έχουν να αντιμετωπίσουν, όπως είπε, ειδικότερα μετά την πανδημία, ενώ διαβεβαίωσε ότι η Κύπρος θα βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό της Σερβίας.

Η κ. Δημητρίου τόνισε την ανάγκη να ενισχυθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι σχέσεις των δύο χωρών, σημειώνοντας ότι Κύπρος και Σερβία «συμμερίζονται τις ίδιες αρχές και αξίες, αλληλοσεβασμό και υποστήριξη».

«Είναι μεγάλη τιμή να βρίσκεσαι σε μια χώρα αδελφική, όπως είναι η Σερβία, να απευθυνθείς στην Εθνοσυνέλευση μιας ιστορικής χώρας όπως είναι η Σερβία και είναι ακόμη μεγαλύτερη τιμή να δημιουργήσεις ακόμη περισσότερες σχέσεις με τον Πρόεδρο του σερβικού κοινοβουλίου» είπε.

Η Πρόεδρος της κυπριακής Βουλής ανέφερε ότι η επίσημη επίσκεψη στην Σερβία είναι δεύτερη που πραγματοποιεί στο εξωτερικό από την ανάληψη των καθηκόντων της, μετά την επίσκεψη της στην Ελλάδα.

«Ειδικά με την Σερβία και την Ελλάδα συμμεριζόμαστε παραπλήσιες ιστορίες με κοινούς αγώνες και κοινές προκλήσεις», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «είναι για αυτό τον λόγο που πρέπει να ανοίξουμε προοπτικές μεταξύ μας, να ενισχύσουμε περισσότερο τις άριστες σχέσεις μεταξύ μας, να συμβάλουμε έμπρακτα στην ενίσχυση του διπλωματικού κοινοβουλευτικού διαλόγου και να ισχυροποιήσουμε συλλογικά την φωνή μας για το διεθνές δίκαιο, τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και το κράτος δικαίου που θέλουμε να διασφαλίσουμε για τις χώρες μας που δεν μπορεί εν έτη 2021 να βρίσκεται αντιμέτωπο με παρανομίες, με τακτικισμούς, με οτιδήποτε ασύμβατο στο διεθνές δίκαιο και στις κοινές αρχές και αξίες τις οποίες συμμεριζόμαστε».

Αναφέρθηκε επίσης στον χώρο της Βουλής της Σερβίας, λέγοντας ότι «αναβλύζει» από πολιτισμό και ιστορία.

«Είμαι σίγουρη ότι αυτή η επίσκεψη μόνο η αρχή σε όλα αυτά που πρέπει και μπορούμε να κάνουμε για να μπορέσουμε να ισχυροποιήσουμε τις θέσεις και τις απόψεις μας», κατέληξε.

Ο Πρόεδρος της σερβικής Βουλής τόνισε πως η Σερβία θέλει να προωθήσει τις διμερείς της σχέσεις με την Κύπρο και πρόσθεσε ότι «οι επαφές και οι συναντήσεις μας πρέπει να είναι σε τακτική βάση, κάθε χρόνο πρέπει να έχουμε διμερείς επαφές σε ανώτατο επίπεδο διότι την φιλία μας πρέπει να την φροντίζουμε και όχι να την εννοούμε επειδή είμαστε φίλες χώρες».

«Θα ήθελα να αναπτύξουμε περαιτέρω τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών όπως έχουν φιλικές σχέσεις και οι λαοί μας», ανέφερε, προσθέτοντας ότι Κύπρος και Σερβία θα μπορούσαν να συνεργαστούν σε πολλούς τομείς, όπως της οικονομίας, των εμπορικών συναλλαγών που ανέρχονται μόνο στα €60 εκατομμύρια ετησίως, του πολιτισμού και της εκπαίδευσης καθώς και σε όλους τους άλλους τομείς».

Στο σημείο αυτό, ο κ. Ντάτσιτς είπε ότι Κύπρος και Σερβία έχουν πάρα πολύ καλή συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας, ενώ αναφέρθηκε στις ομάδες φιλίας Κύπρου και Σερβίας που υπάρχουν στις δύο χώρες.

Επίσης, ο κ. Ντάτσιτς είπε ότι όταν ήταν Υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας είχε εξαιρετική συνεργασία με τον ΥΠΕΞ της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη, ενώ τώρα ως Πρόεδρος της σερβικής Βουλής θέλει να έχει την ίδια συνεργασία με την κ. Δημητρίου.

Τελευταία Ενημέρωση: 01 Νοεμβρίου 2021 - 13:48

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

16 Απριλίου
Εκτεταμένες ζημιές σε 12 αυτοκίνητα από πυρκαγιά στο Καϊμακλί
09:10
Πέραν των 3.500 ενστάσεων μετά την ανάρτηση του εκλογικού καταλόγου
09:00
Αυξάνεται ανησυχητικά ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών
08:52
Τίτλοι Ειδήσεων: Tρίτη 16 Απριλίου 2024
06:40
Κύπρος: Αυξανεται ανησυχητικά ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών
06:31
ΔΟΑΕ: Πλησιάζουμε επικίνδυνα σε πυρηνικό δυστύχημα στη Ζαπορίζια
06:18
Τις προοπτικές της Κύπρου ως επιχειρηματικού και επενδυτικού προορισμού θα παρουσιάσει ο Πρόεδρος στο Λονδίνο
06:03
Τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κρίση στη Μέση Ανατολή
05:56
Μπάιντεν: Στόχος η αποφυγή της ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή
05:47
Ισραηλινός στρατός: Τα θύματα της επίθεσης της 1ης Απριλίου ήταν τρομοκράτες
05:40
Τμήμα Μετεωρολογίας 1ο Δελτίο Καιρού 16/4/24
05:38
Παγκόσμια ανησυχία για κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή
05:29
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.