Ο Μπάιντεν «έλαβε υπόψη» την επιθυμία Ερντογάν για αγορά F16, λέει κυβερνητικός αξιωματούχος των ΗΠΑ

Ανώτερος αξιωματούχος της Κυβέρνησης Μπάιντεν σχολιάζοντας την συνάντηση του Προέδρου των ΗΠΑ με τον Τούρκο ομόλογο του, στη Ρώμη, είπε πως οι δυο ηγέτες είχαν μια πολύ εποικοδομητική συνομιλία, κατά την οποία ο Τζο Μπάιντεν κατέστησε σαφή την επιθυμία του οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας να είναι εποικοδομητικές και να βρεθεί ένας αποτελεσματικός τρόπος διαχείρισης των διαφωνιών των δυο χωρών.

  Ανέφερε επίσης ότι στη συνάντηση συζητήθηκε όλο το φάσμα των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής: Αφγανιστάν, Συρία, Λιβύη, Ανατολική Μεσόγειος και Νότιο Καύκασο. Μίλησαν επίσης για τα F16, με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ να ξεκαθαρίζει ότι στις ΗΠΑ υπάρχει μια συγκεκριμένη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί για αυτό το θέμα. Ο αξιωματούχος της Κυβέρνησης Μπάιντεν ανέφερε πως «η τουρκική Κυβέρνηση και ο Ερντογάν, συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων σχολίων του τις τελευταίες δύο εβδομάδες, κατέστησαν σαφές ότι υπάρχει επιθυμία από την Τουρκία να αγοράσει τα F16.

Ο Πρόεδρος έλαβε υπόψη την επιθυμία του κ. Ερντογάν, αλλά κατέστησε πολύ σαφές ότι υπάρχει μια διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί στις ΗΠΑ και δεσμεύτηκε να συνεχίσει να εργάζεται μέσω αυτής της διαδικασίας».   Αναφορικά με την απαίτηση επιστροφής των χρημάτων που ήδη πλήρωσε η Τουρκία για τα F35, ο αξιωματούχος της Κυβέρνησης ανέφερε ότι την περασμένη βδομάδα μια ομάδα από το Υπουργείο Άμυνας μετέβη στην Τουρκία για να επεξεργαστεί το θέμα των F35 και άρα αυτή η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σχολίασε επίσης ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν στη συνάντηση συζήτησε επίσης ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, λέγοντας ότι αυτό είναι ένα σύνολο θεμάτων δημοκρατίας, κράτους δικαίου, ανθρωπίνων δικαιωμάτων που είναι σημαντικά για αυτόν και ότι αυτά είναι ζητήματα που θα συνεχίσει να θίγει ο ίδιος και η Κυβέρνησή του.   Ερωτηθείς ο αξιωματούχος εάν ο Πρόεδρος Μπάιντεν συζήτησε κάποια συγκεκριμένα ζητήματα που χρήζουν αλλαγής σχετικά με τα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοκρατίας, ο αξιωματούχος είπε ότι «δεν πρόκειται να μπω σε όλες τις λεπτομέρειες για το τι μίλησαν.

Αλλά ήταν ένα θέμα που έθεσε ο Πρόεδρος, εξέφρασε τη συνεχή δέσμευσή του και εστίασε σε όλα αυτά τα ζητήματα, καθώς και τη συνεχιζόμενη πρόθεσή του να συνεχίσει να τα θίγει».   Όσον αφορά το Αφγανιστάν και τη Συρία ο αξιωματούχος ανέφερε πως η συζήτηση των δυο ηγετών αφορούσε μια σειρά πραγμάτων, για τις κοινές προσπάθειες που έγιναν στο παρελθόν στο Αφγανιστάν, τη συνεχιζόμενη επιθυμία να συνεχίσουν να συνεργάζονται στο Αφγανιστάν, ιδίως όσον αφορά τη διασφάλιση ανθρωπιστικής βοήθειας στους ανθρώπους που την έχουν ανάγκη και όσον αφορά τη Συρία,  τη συνεχή προσπάθεια να εργαστούν πάνω στην πολιτική διαδικασία όπως επίσης να εστιάσουν στο ζήτημα των προσφύγων.

  Ερωτηθείς σχετικά με το ζήτημα των S400 ο αξιωματούχος είπε πως είναι ένα θέμα που εξακολουθεί να απασχολεί το Κογκρέσο και εξακολουθεί να αποτελεί παράγοντα σε όλα αυτά τα ευρύτερα ζητήματα ως μέρος της αμυντικής σχέσης Αμερικής – Τουρκίας, ενώ συμπλήρωσε ότι ο Πρόεδρος και το Κογκρέσο ξεκαθάρισαν εδώ και καιρό ότι τα συστήματα S400 είναι πρόβλημα για την Αμερικανική Κυβέρνηση.

Τελευταία Ενημέρωση: 01 Νοεμβρίου 2021 - 07:46

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

09 Δεκεμβρίου
Ανοιχτοί για όλα τα οχήματα οι δρόμοι που οδηγούν στο Τρόοδος
14:37
Τα σημεία δειγματοληψίας για rapid test την Παρασκευή
14:27
Κυπριακό, μεταναστευτικό και πανδημία ανάμεσα στα θέματα που συζήτησαν Αναστασιάδης και Σάντσεθ
14:15
Πιθανότητα «πολύ μεγαλύτερης» κορύφωσης κρουσμάτων και νοσηλειών Covid στο ΗΒ λόγω της Όμικρον
14:10
Μικρά κέρδη στο Χρηματιστήριο την Πέμπτη
14:06
Θα προωθηθεί η ίδρυση Ινστιτούτου Καρκίνου στην Κύπρο
14:00
CDC Αφρικής: Ίσως χρειαστεί υποχρεωτικός εμβολιασμός-Χωρίς εμβολιασμούς η Ερυθραία
13:49
Ημερίδα Κολύμβησης
13:40
Το πολυασφαλιστικό μπαίνει από την πίσω πόρτα στο ΓΕΣΥ καταγγέλει ο Γενικός Ελεγκτής
13:40
ΠΑΣΠ: «Θεωρούμε ότι ο ορισμός του αιώνιου ντέρμπι είναι παράνομος!»
13:25
DW: «Μοντέλο Κίνας» ακολουθεί ο Ερντογάν για την οικονομία-Πώς αυτό οδηγεί σε μαζική φτωχοποίηση
13:20
Για την πρόκριση η Ανόρθωση, για τους βαθμούς και το γόητρο η Ομόνοια
13:19
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand