ΥΠΕΣ: Οφείλουμε να προχωρήσουμε με τη δημοσίευση του Τοπικού Σχεδίου του Ακάμα

H Πολιτεία και η Κυβέρνηση οφείλουν να προχωρήσουν με τη δημοσίευση του Τοπικού Σχεδίου του Ακάμα γιατί πάρα πολύ απλά έχουμε ιεραρχήσει πολύ ψηλά στις προτεραιότητες μας τη διαφύλαξη του εθνικού μας πάρκου αλλά από την άλλη και την παραχώρηση δικαιώματος σε όλους τους ιδιοκτήτες αλλά και τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του Ακάμα να απολαμβάνουν  τα ωφελήματα από ένα τέτοιο νομοθετικό πλαίσιο, ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής.

Σε δηλώσεις τους μετά το πέρας του εθνικού μνημοσύνου των ηρώων της κοινότητας του Νέου Χωρίου, ο κ. Νουρής ανέφερε πως είναι για αυτό τον λόγο εδώ και πάρα πολύ καιρό που γίνεται ένας εξαντλητικός διάλογος μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι η κατάληξη θα βρει αν όχι όλους, τους περισσότερους ικανοποιημένους. 

Αυτό που μπορώ να πω είναι, συνέχισε, ότι το Πολεοδομικό Συμβούλιο έχει κάνει μια πολύ καλή δουλειά όσον αφορά το γεγονός της αξιολόγησης όλων των αιτημάτων. Εξέφρασε την ελπίδα ότι θα είναι εφικτό να προχωρήσουν στην δημοσίευση του Τοπικού Σχεδίου. 

Ερωτηθείς για την  συνάντηση της ερχόμενης Τετάρτης στο Προεδρικό με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην οποία θα παρευρίσκονται τόσο ο ίδιος όσο και ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος αλλά και στο κατά πόσο θα εισακουστούν τα αιτήματα κοινοταρχών για να γίνει περιβαλλοντική μελέτη από ανεξάρτητο μελέτη, ο κ. Νουρής σημείωσε  πως είναι δεδομένο ότι ακούνε όλες τις απόψεις. 

Ο ίδιος ο Πρόεδρος έχει ιδιαίτερη ευαισθησία, ιδιαίτερα για το θέμα του Ακάμα  συμπλήρωσε. Βεβαιότατα, συνέχισε, “ θα ακούσουμε τι έχει να λεχθεί αυτό όμως το οποίο θα πρέπει να πούμε είναι ότι δεν θα πρέπει να φτάσουμε σε ένα ατέρμονο κύκλο συζητήσεων , θα πρέπει επιτέλους να καταλήξουμε κάπου και να αποδεχτούμε όλοι ότι όπως είπα και στην αρχή, αφενός μεν ο εθνικός πλούτος που λέγεται Πάρκο του Ακάμα και περιοχή ευρύτερα του Ακάμα θα πρέπει να αναδειχτεί και να προστατευθεί, αλλά την ίδια ώρα με πολύ σεβασμό και στις κοινότητες και στους κατοίκους“. 

Αυτή είναι η προσπάθεια, συνέχισε, να γίνει δηλαδή ένας συγκερασμός μεταξύ των δύο και εξέφρασε την ελπίδα ότι μέσα απ’ αυτόν τον διάλογο και τις μελέτες που γίνονται θα καταφέρουν  να φτάσουν  στο επιθυμητό αποτέλεσμα. 

Ερωτηθείς για το θέμα της ανταλλαγής περιουσιών και αποζημιώσεων, είπε πως όλα είναι στο τραπέζι . Ως Υπουργείο Εσωτερικών στο δικό μας κομμάτι που αφορά τις δικές μας αρμοδιότητες έχουμε ήδη καταθέσει τις δικές μας σκέψεις και εισηγήσεις, πρόσθεσε.

Επανέλαβε ακόμη ότι μέχρι την κατάληξη , μελετούν όλα τα δεδομένα, και ακούν όλους τους φορείς . Επεσήμανε επίσης πως με τον  Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος έχουν  περπατήσει και τον Ακάμα και έχουν επισκεφτεί και όλες τις κοινότητες, έχουν δει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς όχι μια αλλά αρκετές φορές "σε μια προσπάθεια να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα για όλα τα θέματα που απασχολούν τον κόσμο".

Τελευταία Ενημέρωση: 30 Οκτωβρίου 2021 - 13:37

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

29 Νοεμβρίου
Γαλλία: Το Παρίσι ζητά μια συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας για το μεταναστευτικό
21:45
Η ΕΕ αντικαθιστά τον μηχανισμό χορήγησης αδειών εξαγωγής εμβολίων κατά της COVID-19 με νέο εργαλείο
21:35
Ιράν: Αισιόδοξος ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής Ενρίκε Μόρα μετά τον πρώτο γύρο συνομιλιών στη Βιέννη
21:20
Ρωσία: Το ρωσικό φάρμακο κατά της λοίμωξης του κορονοϊού Mir-19 θα είναι αποτελεσματικό κατά του στελέχους Όμικρον
21:13
Θέματα πανδημίας και η νέα μετάλλαξη όμικρον συζητήθηκαν σε έκτακτη  συνάντηση των υπουργών Υγείας των G-7
21:08
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας:Η νέα μετάλλαξη Ομικρον αποτελεί μεγάλη απειλή
21:06
Πυκνή ομίχλη που παρατηρείται  στις περιοχές της επαρχίας Λευκωσίας επηρεάζει αρνητικά την ορατότητα για τους οδηγούς
21:04
Οριστική διακοπή στο ντέρμπι ΑΠΟΕΛ - ΟΜΟΝΟΙΑ λόγω πυκνής ομίχλης
20:43
Nέα επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας στην Κύπρο - 586 κρούσματα
20:30
Δύο ακόμα κρούσματα της Όμικρον στο Λονδίνο - Στα 11 τα περιστατικά στη Βρετανία
20:22
Στα 42.683 τα νέα κρούσματα Covid στο Ην. Βασίλειο
20:06
Το ενδεχόμενο διπλού φονικού διερευνά η αστυνομία μετά την εξαφάνιση δύο γυναικών από τη Ρωσία
20:05
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand