Συνολικά 133 επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις θα αλλάξουν ριζικά την εικόνα του τόπου, είπε ο Υπουργός Γεωργίας

Η Κύπρος, με προϋπολογισμό ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα χρηματοδοτήσει συνολικά 133 επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις μέχρι το 2026, που αναμένεται να αντιμετωπίσουν διαχρονικές μας αδυναμίες και να αλλάξουν ριζικά την εικόνα του τόπου, είπε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής, την Παρασκευή, κατά την τελετή απονομής των Παγκύπριων Περιβαλλοντικών Βραβείων.


Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο κ. Καδής πρόσθεσε ότι οι επενδύσεις του Σχεδίου μπορούν να αξιοποιηθούν από τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης αφορούν, ανάμεσα σε άλλα, πράσινες τεχνολογίες για μείωση της ρύπανσης, οικολογικό σχεδιασμό κτηρίων για καλύτερη ενεργειακή απόδοση και καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, δίκτυο πράσινων σημείων για τη διαχείριση των αποβλήτων και συστήματα φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Περαιτέρω, ανέφερε πως είναι σημαντικό οι τοπικές αρχές, οι επιχειρήσεις και οι πολίτες να συνεργάζονται με στόχο τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη, προωθώντας καλές πρακτικές, που αποδεδειγμένα έχουν θετικό αντίκτυπο τόσο στο αστικό περιβάλλον όσο και στην ποιότητα ζωής.

Είπε, ακόμα, ότι σε αυτή την κατεύθυνση, θα συμβάλουν καθοριστικά πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδιαίτερα το νέο πιο αειφόρο και φιλικό προς το περιβάλλον αναπτυξιακό μοντέλο που επιδιώκεται μέσα από την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

Συνέχισε λέγοντας ότι για την υλοποίηση της Πράσινης Συμφωνίας ήδη έχουν διαμορφωθεί πολιτικές και εργαλεία όπως το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ο ευρωπαϊκός Νόμος για το Κλίμα, η Στρατηγική για τη Βιοποικιλότητα με ορίζοντα το 2030, το Σχέδιο Δράσης για Μηδενική Ρύπανση Αέρα, Νερού και Εδάφους μέχρι το 2030 και η στρατηγική Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο.

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία αποσκοπεί στη μετατροπή της Ευρώπης σε μια σύγχρονη, αποδοτική ως προς τη χρήση των πόρων και ανταγωνιστική οικονομία, εξασφαλίζοντας μηδενικές καθαρές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050 και οικονομική ανάπτυξη αποσυνδεδεμένη από τη χρήση των πόρων, είπε, αναφέροντας ότι το ένα τρίτο των επενδύσεων ύψους 1,8 τρισεκατομμυρίων ευρώ από το Σχέδιο Ανάκαμψης Next Generation EU, καθώς και ο επταετής προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα χρηματοδοτήσουν τη Συμφωνία αυτή.

Το γεγονός ότι την πρωτοβουλία αυτή του Κυπριακού Κέντρου Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης της Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού για τις  βραβεύσεις που έγιναν στηρίζουν το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος, η Ένωση Δήμων και η Ένωση Κοινοτήτων Κύπρου, το ΤΕΠΑΚ, η ΟΕΒ, ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου και ο Οργανισμός Γυναικών Επιχειρηματιών Επαγγελματιών Λεμεσού, αναδεικνύει τη σημασία και την αξία της, είπε τέλος.

Τελευταία Ενημέρωση: 30 Οκτωβρίου 2021 - 14:49

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

01 Δεκεμβρίου
Καρολίνα Στυλιανού:Ανησυχία για τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων που εντοπίστηκε κυρίως στα δημοτικά σχολεία
08:21
Πραγματοποιείται σήμερα η πρώτη τριμερής συνάντηση των υπουργών Άμυνας Κύπρου, Ιορδανίας και Ελλάδας
08:04
Συνέρχεται το απόγευμα, το πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ - Στην ατζέντα και οι προεδρικές εκλογές 2023
08:00
Μακελειό σε λύκειο του Μίσιγκαν -15χρονος άνοιξε πυρ στο σχολείο του
07:58
Στην Κύπρο αύριο ο Ποντίφικας
07:57
ΑΣΔΥΚ:Στο στόχαστρο της κυβέρνησης το προσωπικό παροχής υπηρεσιών υγείας, μέλη της αστυνομίας, πυροσβεστικής και Ε.Φ.
07:54
Ακόμα δυο συλλήψεις για τα επεισόδια σε γήπεδο στην Πάφο
07:45
Άγνωστοι διέρρηξαν κατοικία στο χωριό Κονιά - Έφυγαν με λεία ένα στρατιωτικό τυφέκιο, γεμιστήρες, κυνηγετικά όπλα και χρυσαφικά
07:03
Έντονα παράπονα από συγγενείς 77χρονου ο οποίος απεβίωσε μέσα σε ταξί καθ' οδόν προς το νοσοκομείο Πάφου
07:00
Αφαντος παραμένει ο 23χρονος από τη Συρία - Καταζητείται για την υπόθεση εξαφάνισης των  δύο γυναικών από τη Ρωσία
06:48
Στη λήψη επιπρόσθετων μέτρων προχωρά αύριο το υπουργικό Συμβούλιο
06:40
Κλιμακώνουν τα απεργιακά μέτρα οι διπλωμάτες του υπουργείου Εξωτερικών
06:30
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand