Υπέρ επίλυσης του Κυπριακού μέσω διαλόγου η Ουγγαρία, λέει ο Πρέσβης της στην Κύπρο

Η Ουγγαρία «ανέκαθεν υποστήριζε σταθερά τις προσπάθειες για ειρηνική επίλυση του Κυπριακού μέσω διαλόγου», δήλωσε ο Πρέσβης της χώρας στην Κύπρο, Erik Haupt, σημειώνοντας ότι Λευκωσία και Βουδαπέστη «δεσμεύονται να διασφαλίσουν τη συνεχή εμπλοκή και συνεννόηση της ΕΕ με τους ανατολικούς και νότιους εταίρους της, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον τομέα της ασφάλειας».

Σύμφωνα με ανακοίνωση, ο Πρέσβης της Ουγγαρίας σε Κύπρο και Ελλάδα, μιλούσε σε δεξίωση σε ξενοδοχείο της Λευκωσίας για την 23η Οκτωβρίου, Ημέρα Ανεξαρτησίας της Ουγγαρίας και την 65η επέτειο της Επανάστασης και της Μάχης για Ελευθερία το 1956, την οποία διοργάνωσε στις 25 Οκτωβρίου, από κοινού, με την Επιτετραμμένη του Γραφείου Πρεσβείας της Ουγγαρίας στην Κύπρο Δρ. Krisztina Lakos και τον Επίτιμο Γενικό Πρόξενο της Ουγγαρίας στην Κύπρο, Κωστάκη Λοΐζου.

Στον χαιρετισμό του, ο κ. Πρέσβης,  αναφέρθηκε στις εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ Κύπρου - Ουγγαρίας, καθώς και στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων σε θέματα οικονομίας, εμπορίου, τουρισμού, επενδύσεων και πολιτισμού.

Χαιρέτισε το γεγονός ότι «οι επισκέψεις υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο χωρών έγιναν συχνότερες, με τελευταία την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκου Χριστοδουλίδη, νωρίτερα αυτό τον μήνα στη Βουδαπέστη, όπου είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον ομόλογό του Υπουργό Εξωτερικών και Εμπορίου της Ουγγαρίας, Péter Szijjârtô, με στόχο την εμβάθυνση και επέκταση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών».

Όπως είπε ο Πρέσβης της Ουγγαρίας, «ως αποτέλεσμα των διευρυμένων διαβουλεύσεων, οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν για μια ακόμη επίσκεψη εντός των επόμενων 6 μηνών, ενώ επιπλέον, υπεγράφη Μνημόνιο Κατανόησης για Πολιτικές Διαβουλεύσεις μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Εξωτερικών και Εμπορίου της Ουγγαρίας».

Πρόσθεσε ότι «τα τελευταία χρόνια έχουν υπογραφεί τρία Μνημόνια Συναντίληψης μεταξύ των χωρών μας, που αφορούν τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, της γεωργίας και της διαχείρισης των υδάτων, ενώ προγραμματίστηκε όπως τον Νοέμβριο ο Πρόεδρος της Ουγγρικής Εθνοσυνέλευσης, László Kövér, πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο».

Ο κ. Erik Haupt είπε, ακόμη, ότι «την Κύπρο και την Ουγγαρία συνδέουν πάνω από 8 αιώνες αμοιβαίας φιλίας και αλληλεπίδρασης, προάγοντας την ανάπτυξη και την αλληλεγγύη μεταξύ των δύο χωρών, ενώ χιλιάδες Ούγγροι επισκέφθηκαν την όμορφη Κύπρο την προηγούμενη χρονιά, απολαμβάνοντας τη φύση, τον πολιτισμό και την ιστορία της».

Επίσης, «αρκετές εκατοντάδες από αυτούς έχουν ακόμη επιλέξει την Κύπρο ως δεύτερη τους κατοικία, μέσω γάμου ή επαγγέλματος».

Ο Ούγγρος Πρέσβης δήλωσε πολύ περήφανος «για τον υψηλό αριθμό Κυπρίων, που επιλέγουν να συνεχίσουν την τριτοβάθμια εκπαίδευση τους στην Ουγγαρία», σημειώνοντας ότι «οι Κύπριοι φοιτητές που σπούδασαν στα πανεπιστήμια της Ουγγαρίας τις τελευταίες δεκαετίες αποτελούν την καλύτερη εκπροσώπηση της φιλίας μεταξύ των δύο χωρών».

Πρόσθεσε ότι, παράλληλα, «στηρίζουμε τις πολιτιστικές δράσεις του Κυπρο-ουγγρικού Συνδέσμου Φιλίας και Πολιτιστικών Σχέσεων και είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς για το εκπαιδευτικό έργο που επιτελεί».

Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε στην εκδήλωση ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλας, ο οποίος σε χαιρετισμό ευχαρίστησε την Κυβέρνηση και τον λαό της Ουγγαρίας «για τη διαχρονική στήριξή τους στις προσπάθειες για επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, με βάση το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας», ενώ ευχαρίστησε και «την ουγγρική αντιπροσωπεία που υπηρετεί στην Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο από το 1995».

Ο Υπουργός Υγείας είπε ότι την Κύπρο και την Ουγγαρία «ενώνουν κοινοί πολυετείς αγώνες υπέρ της ελευθερίας και ενάντια στην καταπίεση», εξαίροντας τη σημασία των συνεκτικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες ολοένα και ενισχύονται, κυρίως σε ό,τι αφορά ζητήματα εμπορίου, εκπαίδευσης, πολιτισμού, τουρισμού και επενδύσεων».

Καταλήγοντας, «εξέφρασε την ετοιμότητα της Κυβέρνησης για διεύρυνση των πεδίων συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε καίρια ζητήματα, όπως η κλιματική αλλαγή και το μεταναστευτικό».

Την εκδήλωση, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, τίμησαν με την παρουσία τους Υπουργοί, μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Εκκλησίας της Κύπρου, πρέσβεις και μέλη του διπλωματικού σώματος, καθώς και διακεκριμένοι προσκεκλημένοι από την οικονομική και κοινωνική ζωή της Κύπρου.

Επίσης, παρούσα ήταν και η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο και επικεφαλής της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP), Elizabeth Spehar, Ούγγροι που υπηρετούν στην UNFICYP και άλλοι που κατοικούν στην Κύπρο.

Τελευταία Ενημέρωση: 29 Οκτωβρίου 2021 - 11:18

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

04 Δεκεμβρίου
Κ.Ε.: Η Κίνα στηρίζει την ανεξαρτησία, εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας
16:05
Σήμερα υπάρχει υποχώρηση της Δημοκρατίας όχι μόνο στην Ευρώπη, είπε ο Πάπας
15:40
Υπ. Υγείας: Δεν θα χρειαστούν επιπρόσθετα μέτρα αν τηρηθούν τα υφιστάμενα. Στην Κύπρο τις επόμενες ημέρες εξοπλισμός ανίχνευσης της Όμικρον
15:18
Βαθιά ευγνωμοσύνη Πάπα Φραγκίσκου προς Πρόεδρο και λαό της Κύπρου σε χειρόγραφο μήνυμά του
14:50
Σύλληψη υπόπτου στα κατεχόμενα που φέρεται να έχει σχέση με τα ροζ βίντεο
14:34
Εκδήλωση διαμαρτυρίας για υποστελέχωση Νοσοκομείου Π. Χρυσοχούς και αστυνομικού σταθμού
14:11
Σε 49 σημεία θα λειτουργήσουν αύριο Κυριακή 5 Δεκεμβρίου μονάδες δειγματοληψίας για διενέργεια rapid test κορονοϊού
13:44
ΕΔΕΚ: Οι αντιδράσεις της Τουρκίας στην αδειοδότηση του τεμαχίου 5 της ΑΟΖ αποδεικνύουν τις πραγματικές της προθέσεις
13:25
Σ.Στεφάνου: Η Κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει τα μηνύματα οικουμενικού χαρακτήρα τα οποία έστειλε ο Πάπας Φραγκίσκος
13:04
Συνεχίζεται η εφαρμογή του εξοπλιστικού προγράμματος της Εθνικής Φρουράς, λέει ο ΥΠΑΜ
12:51
Λαμβάνονται μέτρα για τερματισμό της ρύπανσης σε περιοχές της Κύπρου, είπε ο Κ. Καδής
12:29
Χωρίς μάσκα και αρνητικό τέστ δεν μπαίνει κανείς στις τάξεις δηλώνει στο ΡΙΚ ο υπουργός Παιδείας. Στόχος τα σχολεία να παραμείνουν ανοικτά και ασφαλή
12:10
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand