Νέες αναβολές εκποιήσεων από τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο

Άλλοι τρεις πλειστηριασμοί ενυπόθηκων ακινήτων, από εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων (ΕΕΠ) αυτή τη φορά, ανεστάλησαν έπειτα από παρέμβαση του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, ο οποίος καλεί τους ενδιαφερόμενους να ενεργούν έγκαιρα μόλις λάβουν την επιστολή τύπου «Θ» προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο εκποίησης.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του Επιτρόπου, οι δύο εκ των τριών πλειστηριασμών πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με τις Gordian Holdings Ltd και την Themis Portfolio Μanagement αντίστοιχα, οι οποίες ανέλαβαν τη διαχείριση μέρους των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Τράπεζας Κύπρου, ως Εταιρείες Εξαγοράς Πιστώσεων, ενώ η τρίτη περίπτωση, αφορά σε αναστολή προγραμματισμένης εκποίησης ακινήτου από την ΚΕΔΙΠΕΣ Λτδ, η οποία επισυνέβη για δεύτερη φορά επί του ιδίου ακινήτου, προκειμένου όμως να ολοκληρωθεί η διαδικασία διευθέτησης της εκκρεμότητας, και πάλι κατόπιν παρέμβασης του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου.
Όπως αναφέρει, η πρώτη περίπτωση αφορά σε πλειστηριασμό κύριας κατοικίας στη Λευκωσία, για την οποία ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος έλαβε ηλεκτρονικό μήνυμα με το οποί ζητείτο αναβολή της εκποίησης για περίοδο έξι μηνών, αφού οι ιδιοκτήτες αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα υγείας. Η Godrian ενημέρωσε ότι ο πλειστηριασμός αναβάλλεται μέχρι τις 28 Μαρτίου 2022.
Η δεύτερη περίπτωση αφορά προγραμματισμένο πλειστηριασμό κύριας κατοικίας από την Themis Portfolio Management στη Λεμεσό που ανήκει μονογονιό χαμηλεισοδηματία, ο δικηγόρος της οποίας ενημέρωσε τον Επίτροπο πως ζητείται αναβολή εκποίησης για περίοδο 4 με 5 μηνών, αφού έχει ήδη υποβληθεί αίτημα για επενεξέταση από το Σχέδιο Εστία και ζητείται χρόνος προκειμένου να εξευρεθούν οι απαιτούμενοι πόρο για εξόφληση της οφειλής. Η ΕΕΠ ενημέρωσε ότι θα αναστείλει την εκποίηση μέχρι τις 15 Μαρτίου 2022.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η τρίτη περίπτωση αφορά δεύτερη παρέμβαση του Επιτρόπου για εκποίηση ακινήτου στην Πάφο, με μοναδικό σκοπό την ολοκλήρωση των διαδικασιών πώλησης ακινήτου, το προϊόν του οποίου σχεδιάστηκε να διατεθεί προς εξόφληση των υποχρεώσεων των δανειοληπτών.

«Δεν είναι δουλειά του Επιτρόπου να αναστέλλει εκποιήσεις»

Με αφορμή τις νέες αναστολές εκποιήσεων, ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος τονίζει δεν είναι δουλειά του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου να ακυρώνει ή να αναστέλλει εκποιήσεις, αλλά να αποτρέπει την κατάληξη ΜΕΔ στην εκποιητική διαδικασία.
«Η έγκαιρη προσφυγή των δανειοληπτών στους υφιστάμενους θεσμούς, καθώς και σε άλλα σχετικά νομοθετήματα, συνεργεί στην αποτελεσματικότερη δυνατή προστασία των οικονομικών συμφερόντων τους», σημειώνει.
Στην προκειμένη περίπτωση, προσθέτει, «οι δανειολήπτες, ενώ παρέλαβαν πριν από αρκετούς μήνες την επιστολή τύπου «Θ» από το Τραπεζικό Ίδρυμα, και μάλιστα πολύ πριν αυτό προχωρήσει σε διαδικασίες εκποίησης, δεν ενήργησαν έγκαιρα προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο εκποίησης, μέσα από διαδικασίες αναδιάρθρωσης ή άλλως πως».
Τέλος, ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος καλεί «για πολλοστή φορά τους δανειολήπτες να ενεργούν προς την κατεύθυνση αυτή για προστασία των συμφερόντων τους, αμέσως μετά την παραλαβή της επιστολής τύπου «Θ» και όχι με την παραλαβή της ειδοποίησης εκποίησης».

Τελευταία Ενημέρωση: 29 Οκτωβρίου 2021 - 19:27

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

28 Νοεμβρίου
Στο 20%- 30% κυμαίνεται η επισκεψιμότητα στα κέντρα αναψυχής, σύμφωνα με Πρόεδρο ΟΣΙΚΑ
12:52
Υπό κράτηση ο 18χρονος που ενεπλάκη στο θανατηφόρο δυστύχημα στην Πάφο με θύμα 23χρονο
12:25
Αποσωληνώθηκε ο τραυματίας καλαθοσφαιριστής της ΑΕΛ
12:03
Δεν συμβιβαζόμαστε με την κατοχή και την διχοτόμηση, ανέφερε η Πρόεδρος της Βουλής
11:44
Εντείνονται οι προκλήσεις και τα αδιέξοδα, οφείλουμε να παραμείνουμε ενωμένοι λέει ο ΥΠΕΣ
11:23
Τζερόμ Πάουελ: Στοίχημα η μείωση του πληθωρισμού στη δεύτερη θητεία του ως πρόεδρος της Fed
11:07
Σε προληπτική καραντίνα τέθηκαν πέντε Κύπριοι ταξιδιώτες, οι οποίοι έφθασαν από τη Νότιο Αφρική
10:53
Προεδρικές εκλογές στην Ονδούρα, σε ατμόσφαιρα βίας και διαφθοράς
10:33
ΑΣ Γιάννινα - ΑΕΚ 1-2 : Μεγάλο διπλό με buzzer του Σάκχοφ στο 90'
10:15
Με αποχή από τα μαθήματα απαντούν αύριο οι οργανωμένοι γονείς Δημοτικής Εκπαίδευσης στα μέτρα
10:05
Παραλλαγή Όμικρον: Οι ΗΠΑ εξαίρουν «τη διαφάνεια» της Νότιας Αφρικής
09:57
ΠΑΕΕΚ – Δόξα 1-2 : Δεύτερη νίκη μεγάλης σημασίας με Τιντζανί
09:49
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand