Μη αποδεκτή η λύση δύο κρατών, είπε η Γερμανίδα Πρέσβειρα στην Πρόεδρο της Βουλής

Η νέα Πρέσβειρα της Γερμανίας στην Κύπρο Anke Schlimm σε συνάντηση που είχε σήμερα με την Πρόεδρο της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, επαναβεβαίωσε τη στήριξη της χώρας της στις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών προς εξεύρεση λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, επισημαίνοντας ότι η λύση «δύο κρατών» δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Η κα Schlimm ανέφερε ότι η γερμανική Κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις όσον αφορά στο Κυπριακό και ειδικότερα στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, η Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι οι σχέσεις μεταξύ της Κύπρου και της Γερμανίας, ως κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), εδράζονται σε κοινές αρχές και αξίες και στην προσήλωση των δύο χωρών σε αυτές. 

Η κ. Δημητρίου σημείωσε την πολύ πρόσφατη εκλογή της κ. Bärbel Bas στην Προεδρία της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας, εκφράζοντας την επιθυμία για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας και των ανταλλαγών μεταξύ των Κοινοβουλίων Κύπρου και Γερμανίας σε όλα τα επίπεδα.

Αναφερόμενη στις εντεινόμενες τουρκικές προκλήσεις, ειδικότερα στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, η Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι η αξίωση της τουρκικής πλευράς για λύση «δύο κρατών», κατά παράβαση των σχετικών Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του συμφωνημένου πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για επίλυση του κυπριακού προβλήματος, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή και έχει απορριφθεί από την ΕΕ και τη διεθνή κοινότητα ευρύτερα.

Η κ. Δημητρίου υπογράμμισε την ανάγκη για επανέναρξη των συνομιλιών το συντομότερο προς επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, η οποία θα επανενώνει τη χώρα σε συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας για ολόκληρο τον Κυπριακό λαό.

Η Πρόεδρος της Βουλής επισήμανε επίσης τη σοβαρή πρόκληση που καλείται να διαχειριστεί η Κύπρος ως το κράτος μέλος της ΕΕ με τον μεγαλύτερο αριθμό αιτητών ασύλου συγκριτικά με τον πληθυσμό της, συνεπεία κυρίως της διοχέτευσης από την Τουρκία παράτυπων μεταναστών, μέσω των κατεχομένων στις ελεγχόμενες από την κυπριακή Κυβέρνηση περιοχές. 

Κατά τη συνάντηση εκφράστηκε εξάλλου η κοινή βούληση για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως η κλιματική αλλαγή, η ισότητα των φύλων και η εκπαίδευση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

07 Δεκεμβρίου
Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ σήμερα στα Ιεροσόλυμα
07:06
Αεροπορικά πλήγματα του Ισραήλ στο λιμάνι της Λαττάκειας
06:32
CIA: Οι προθέσεις του Πούτιν για την Ουκρανία δεν είναι σαφείς
06:30
Ελεύθερος αφέθηκε ο 'Ελληνας αστυνομικός που συνελήφθη από τις τουρκικές αρχές
06:16
06 Δεκεμβρίου
Σύνολο 9,926 εμβολιασμοί έγιναν τη Δευτέρα
21:28
Covid-19: Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης επιβάλλει υποχρεωτικό εμβολιασμό για όλο τον ιδιωτικό τομέα
21:15
Τηλεφωνική επικοινωνία Μπλίνκεν με Μητσοτάκη- Υπογράμμισαν τη σημασία της αλληλεγγύης στην προώθηση της σταθερότητας στην Ευρώπη
20:58
Ρέγκλινγκ: Δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για Κύπρο και άλλες χώρες σε μεταπρογραμματική εποπτεία
20:50
Φον ντερ Λάιεν: Στόχος μας να εμβολιαστεί το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού έως τα μέσα του 2022
20:30
Σύλληψη Έλληνα αστυνομικού στον Έβρο από τους Τούρκους – Κινητοποίηση Ελληνικής Αστυνομίας και υπουργείου Εξωτερικών
19:58
Ένας θάνατος και 706 νέα περιστατικά κορονοϊού
19:52
Συμμετοχή του ΥΠΟΙΚ στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες-Παρουσίαση συμπερασμάτων 11ης Έκθεσης Μεταμνημονιακής Παρακολούθησης
19:39
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand