Η Κύπρος θα υιοθετήσει τη στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο», βεβαίωσε ο Κ. Καδής τη Στ. Κυριακίδου

Τη διαβεβαίωση ότι η Κύπρος θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να υιοθετήσει την στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο», η οποία αφορά τον τρόπο που παράγουμε και καταναλώνουμε τρόφιμα στην ΕΕ, εξέφρασε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής, ύστερα από συνάντηση με την Επίτροπο της ΕΕ, αρμόδια για θέματα υγείας και ασφάλειας τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου, η οποία τόνισε την «τεράστια σημασία εφαρμογή» μιας ενιαίας προσέγγισης στην ΕΕ για το θέμα, αναφέροντας παράλληλα ότι «η Κύπρος έχει ψηλά ποσοστά χρήσης αντιβιοτικών».

Η κ. Κυριακίδου είπε πως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πρόληψης Νοσημάτων είναι στη διάθεση όλων των κρατών μελών για να βοηθήσει να υπάρχει μια εθνική στρατηγική.

Ο κ. Καδής είπε ότι «ως Κύπριοι νοιώθουμε ιδιαίτερα υπερήφανοι διότι αρχιτέκτονας της νέας πολιτικής/στρατηγικής «από το αγρόκτημα στο πιάτο», η οποία διασφαλίζει ότι στο πιάτο μας φθάνουν προϊόντα που είναι ασφαλή και παράγονται με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο, είναι η συμπατριώτισσα μας Στέλλα Κυριακίδου».

Ο Υπουργός Γεωργίας αναφέρθηκε στην ανάγκη η Κύπρος να υιοθετήσει τις αρχές αυτής της στρατηγικής και διαβεβαίωσε την Επίτροπο ότι «η Κύπρος στηρίζει τη στρατηγική και τις πολιτικές που αυτή υπαγορεύει» και είναι έτοιμη να συνεργαστεί «και με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να αντιμετωπίσουμε και τις ειδικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος σε ορισμένα ζητήματα».

Αυτά τα ζητήματα, σύμφωνα με τον κ. Καδή, είναι η μεγάλη χρήση των αντιβιοτικών φαρμάκων στην Κύπρο, η ορθή χρήση των φυτοφαρμάκων και η προστασία και η ευημερία των ζώων.

Ανέφερε ότι και στα τρία θέματα έχουμε διαμορφώσει νέες πολιτικές, οι οποίες μπορούν να εμπλουτιστούν και με τις υποδείξεις και τη συνεργασία της Επιτροπής» και ευχαρίστησε την κ. Κυριακίδου, που στηρίζει την προσπάθεια που κάνει η Κύπρος, όπως είπε, «ακόμη και μέσα από την αποστολή κλιμακίων στην Κύπρο για να δουν σε συνεργασία με τις κυπριακές υπηρεσίες τα ζητήματα αυτά και να μας συμβουλέψουν ως προς το πώς μπορούμε να έχουμε καλύτερες επιδόσεις και να είμαστε πιο αποτελεσματικοί».

Εξάλλου, η Ευρωπαία Επίτροπος είπε ότι η νέα στρατηγική από το αγρόκτημα στο πιάτο, η οποία δρομολογήθηκε τον Μάιο του 2020, αποτελεί μέρος της Πράσινης Συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και έχει συνολικά 27 δράσεις και πρόσθεσε ότι αυτό αποτελεί και όραμα της Επιτροπής σε σχέση με τον τρόπο που μπορούμε να παράγουμε και να καταναλώνουμε τρόφιμα στην ΕΕ.

Η κ. Κυριακίδου είπε ότι ανάμεσα στους στόχους της στρατηγικής είναι «η ανάγκη να υπάρχει σήμανση των προϊόντων για τους καταναλωτές ώστε να έχουν σωστή και ολοκληρωμένη πληροφόρηση, η σημαντική μείωση της σπατάλης των τροφίμων μέχρι το 2023, η μείωση στην χρήση των φυτοφαρμάκων και άλλων επικίνδυνων χημικών ουσιών κατά 50% μέχρι 2030, η μείωση της χρήσης των αντιβιοτικών στα ζώα, στις φάρμες και στην ιχθυοκαλλιέργεια κατά 50% μέχρι το 2030 και η αναθεώρηση της υφιστάμενης νομοθεσίας για την ευημερία των ζώων».

«Εργαζόμαστε εντατικά ώστε να πετύχουμε αυτούς τους στόχους και να έχουμε μέχρι το 2023 ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο για τα βιώσιμα συστήματα τροφίμων», πρόσθεσε.

Ανέφερε επίσης ότι η υγεία δεν είναι μόνο οι υιοί αλλά και τα τρόφιμα που καταναλώνουμε, ο αέρας που αναπνέουμε και το περιβάλλον στο οποίο ζούμε και πρόσθεσε πως σε αυτή την φάση της πανδημίας και της κλιματικής αλλαγής

Η κ. Κυριακίδου είπε ότι θα υπάρχει η δημοσίευση της προόδου των κρατών μελών κάθε χρόνο, ενώ διαβεβαίωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι υπηρεσίες της θα είναι στην διάθεση του Υπουργείου «για να στηρίξουμε τις προσπάθειες αυτές ώστε να μπορούμε να προχωρήσουμε πιο γρήγορα και αποτελεσματικά».

Επίσης ανέφερε ότι «όσο περισσότερα αντιβιοτικά καταναλώνονται από ανθρώπους και από ζώα εκτροφής τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος εμφάνισης ασθενειών οι οποίες δεν αντιμετωπίζονται πια και αντιστέκονται στα αντιμικροβιοτικά» και πρόσθεσε ότι αυτό «θεωρείται ότι είναι ίσως η επόμενη κρίση υγείας που ονομάζεται η σιωπηλή πανδημία».

Τέλος, η κ. Κυριακίδου είπε ότι θα επισκεφθεί το κοινοτικό καταφύγιο σκύλων στην Κοκκινοτριμιθιά και την βιολογική φάρμα RiveLand όπου υπάρχουν βιολογικές καλλιέργειες.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

07 Δεκεμβρίου
Υπό κράτηση 31χρονος για υπόθεση διάρρηξης κατοικίας
08:28
Καταγγέλθηκαν 14 πολίτες και 5 υποστατικά για παραβίαση των μέτρων κατά Covid
07:49
Κίτρινη προειδοποίηση για μεμονωμένες ισχυρές καταιγίδες
07:44
Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ σήμερα στα Ιεροσόλυμα
07:06
Αεροπορικά πλήγματα του Ισραήλ στο λιμάνι της Λαττάκειας
06:32
CIA: Οι προθέσεις του Πούτιν για την Ουκρανία δεν είναι σαφείς
06:30
Ελεύθερος αφέθηκε ο 'Ελληνας αστυνομικός που συνελήφθη από τις τουρκικές αρχές
06:16
06 Δεκεμβρίου
Σύνολο 9,926 εμβολιασμοί έγιναν τη Δευτέρα
21:28
Covid-19: Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης επιβάλλει υποχρεωτικό εμβολιασμό για όλο τον ιδιωτικό τομέα
21:15
Τηλεφωνική επικοινωνία Μπλίνκεν με Μητσοτάκη- Υπογράμμισαν τη σημασία της αλληλεγγύης στην προώθηση της σταθερότητας στην Ευρώπη
20:58
Ρέγκλινγκ: Δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για Κύπρο και άλλες χώρες σε μεταπρογραμματική εποπτεία
20:50
Φον ντερ Λάιεν: Στόχος μας να εμβολιαστεί το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού έως τα μέσα του 2022
20:30
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand