Διαβεβαίωση Φωτίου ότι η κυβέρνηση θα εργάζεται άοκνα για να τεθεί τέρμα στο θέμα των αγνοουμένων

Ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου διαβεβαίωσε τους συγγενείς των αγνοουμένων για ακόμη μια φορά ότι παρόλες τις δυσκολίες, η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται άοκνα για να τεθεί επιτέλους τέρμα στο ανθρωπιστικό αυτό θέμα, που εξακολουθεί όλα αυτά τα χρόνια να προκαλεί πόνο και οργή.

Σε χαιρετισμό του στο τρισάγιο και τη δέηση υπέρ ανεύρεσης των αγνοουμένων, σήμερα, στο Μνημείο της Μάνας των Αγνοουμένων στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας τόνισε ότι είναι πάγια η θέση ότι η κάθε οικογένεια αγνοουμένου δικαιούται να πληροφορηθεί για την τύχη του αγαπημένου της προσώπου με πειστικά και αποδεικτικά στοιχεία. 

Σήμερα είναι μια μέρα θύμησης και τιμής. Θυμόμαστε και τιμούμε όλους εκείνους που, πιστοί στο καθήκον, παρέμειναν στις επάλξεις και αγωνίστηκαν «πειθόμενοι τοις κείνων ρήμασι». Είναι, όμως, και μια μέρα ευθύνης για όλους εμάς να συνεχίσουμε μαζί με τις οικογένειές τους τον δύσκολο, αλλά και ιερό αγώνα για τη διακρίβωση της τύχης ενός εκάστου από τους αγνοουμένους μας, ώστε να δοθεί ένα τέλος στο μαρτύριο που βιώνουν οι οικογένειες για τόσες δεκαετίες, είπε.

Αναφέροντας ότι σήμερα είναι μέρα θύμησης και τιμής, τονίζοντας ότι η σημερινή Ημέρα Αγνοουμένων, όπως καθορίστηκε η 29η Οκτωβρίου κάθε χρόνου, φέρνει στη μνήμη μας ακριβώς την ημέρα εκείνη που ολοκληρώθηκε στην Κύπρο η ανταλλαγή των αιχμαλώτων της τουρκικής εισβολής. Ήταν η ημέρα που άρχισε για τον κυπριακό ελληνισμό η τραγική περίοδος αγωνίας και αναζήτησης των εκατοντάδων συμπατριωτών μας, που δεν επέστρεψαν στις οικογένειές τους και, έκτοτε, η τύχη τους αγνοείτο. Μιας τραγωδίας, που, κατά απαράδεκτο τρόπο, συνεχίζεται ακόμη μέχρι σήμερα για πολλές οικογένειες. Μιας τραγωδίας που βίωσαν και βιώνουν και οικογένειες αγνοουμένων μας της περιόδου 1963-‘67.

Η επίλυση του ανθρωπιστικού προβλήματος των αγνοουμένων και του δράματος που βιώνουν οι οικογένειές τους για τόσες δεκαετίες, τόνισε, «αποτελούσε και αποτελεί για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και την Κυβέρνηση ύψιστη προτεραιότητα. Δυστυχώς αντιμετωπίζουμε την αναλγησία της τουρκικής πλευράς, η οποία αρνείται να ανταποκριθεί στις τεράστιες ευθύνες της. Ευθύνες, οι οποίες επιβάλλουν την ανθρώπινη προσέγγιση της στο πρόβλημα, ώστε επιτέλους να δοθούν απαντήσεις για όλες τις περιπτώσεις των αγνοουμένων μας». Αντί τούτου, πρόσθεσε, η τουρκική πλευρά συνεχίζει να θέτει περιορισμούς στο πρόγραμμα εκταφών, αρνείται να θέσει στη διάθεση ερευνητών τα αρχεία του τουρκικού στρατού και επιχειρεί ουσιαστικά να αποσιωπήσει το άλλο μεγάλο έγκλημα πολέμου, που έχει διαπράξει, αυτό της βίαιης μετακίνησης οστών αγνοουμένων από τους αρχικούς χώρους ταφής σε άλλους που παραμένουν άγνωστοι.

Η Τουρκία, είπε ο κ. Φωτίου, έχει τεράστια νομική και ηθική υποχρέωση, στη βάση του διεθνούς δικαίου, να συνεργαστεί για την αποτελεσματική εξέταση της τύχης των αγνοουμένων και τον οριστικό τερματισμό της απαράδεκτης στάσης που επιδεικνύει, η οποία συνιστά πρόκληση απέναντι στην πολιτισμένη ανθρωπότητα.

Είναι πάγια η θέση μας, επεσήμανε ο κ. Φωτίου, ότι η κάθε οικογένεια αγνοουμένου δικαιούται να πληροφορηθεί για την τύχη του αγαπημένου της προσώπου με πειστικά και αποδεικτικά στοιχεία. «Διαβεβαιώνουμε τους συγγενείς των αγνοουμένων μας  για ακόμη μια φορά ότι παρόλες τις δυσκολίες, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε άοκνα με όλες μας τις δυνάμεις και με όποια μέσα έχουμε στη διάθεση μας για να τεθεί επιτέλους τέρμα στο ανθρωπιστικό αυτό θέμα που εξακολουθεί όλα αυτά τα χρόνια να προκαλεί πόνο και οργή», είπε ο κ. Φωτίου.

Εξέφρασε πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη μας προς την Παγκύπρια Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων και την Επιτροπή Συγγενών Ελληνοκυπρίων Αγνοουμένων Περιόδου 1963-1964,  όπως και προς την Πανελλήνια Επιτροπή Γονέων και Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων.

Τελευταία Ενημέρωση: 29 Οκτωβρίου 2021 - 12:14

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

20 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Σάββατο 20 Απριλίου 2024
06:56
Μεσολαβητικός ο ρόλος της Μόσχας μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, δηλώνει ο Σεργκέι Λάβροφ
06:45
Πορεία στα κατεχόμενα για τα 24 παιδιά που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των σεισμών στην Τουρκία
06:41
Βαφεάδης: Προθεσμία μέχρι την Τρίτη να ετοιμαστεί η εγγυητική για την ανάπτυξη στη Λάρνακας
06:13
Υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών
05:50
Ιράκ: Ισχυρή έκρηξη σε βάση φιλοϊρανικών παραστρατιωτικών δυνάμεων
05:40
Ελλάδα: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες επηρεάζουν περιοχές της χώρας
05:29
Τμήμα Μετεωρολογίας-1ο Δελτίου Καιρού 20/4/24
05:18
19 Απριλίου
Τουρίστες βρήκαν εκατοντάδες κροτίδες σε σακούλα σκουπιδιών
20:49
Αυξήθηκαν οι νεκροί τρεις μέρες μετά την καταιγίδα
20:42
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν
20:35
Εκπρόσωπος Κομισιόν: Eνδείξεις για αποκλιμάκωση έντασης Ισραήλ- Ιράν
20:18
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.