Cyprus Stroke Association:Δεύτερη αιτία θανάτου στην Κύπρο τα εγκεφαλικά επεισόδια

Στην Κύπρο, το εγκεφαλικό επεισόδιο αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου, με 600 έως χίλια περιστατικά το χρόνο, αναφέρει το Cyprus Stroke Association, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Μέρα Αγγειακού Εγκεφαλικού Επεισοδίου.

Σε ανακοίνωσή τους, η Πρόεδρος και το μέλος του Cyprus Stroke Association, Μαρίνα Χαραλάμπους και Δρ. Ανδρέας Κωστής, αναφέρουν ότι o Παγκόσμιος Οργανισμός Εγκεφαλικού Επεισοδίου καθιέρωσε την 29η Οκτωβρίου ως την Παγκόσμια Μέρα Αγγειακού Εγκεφαλικού Επεισοδίου (ΑΕΕ), καθώς το εγκεφαλικό επεισόδιο αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως, αλλά και την πρώτη αιτία αναπηρίας, που μπορεί να προληφθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην Κύπρο, προστίθεται, το εγκεφαλικό επεισόδιο αποτελεί επίσης τη δεύτερη αιτία θανάτου, με άμεσο κόστος που αγγίζει τα 8,3 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο και υπολογιζόμενη επίπτωση τα 600 με 1000 περιστατικά ανά έτος, από τα οποία, το 30% αφορά άτομα κάτω των 65 ετών.

Σημειώνεται δε ότι, από το 1995 υπάρχει διαθέσιμη φαρμακευτική θεραπεία, που μπορεί να προλάβει την επέκταση του ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου, μέσω της ενδοφλέβιας θρομβόλυσης με αλτεπλάση, ενώ εδώ και αρκετά χρόνια είναι επίσης δυνατή η αφαίρεση του θρόμβου που προκαλεί απόφραξη των αγγείων του εγκεφάλου.

«Αυτές οι θεραπείες προσφέρονται και στην Κύπρο, τόσο σε δημόσια όσο και σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια, χωρίς όμως να υποβαθμίζεται η άμεση αναγκαιότητα της δημιουργίας εξειδικευμένων Stroke Units», συμπληρώνει η ανακοίνωση.

Αναφέρεται ακόμη πως υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση, τόσο στον τομέα της αποκατάστασης μετά από ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο όσο και της πρόληψης αυτού, ενώ σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζουν οι επιστημονικές εταιρείες, τα πανεπιστημιακά ιδρύματα του τόπου, αλλά και τα οργανωμένα σύνολα των ασθενών, όπως το Cyprus Stroke Association.

Υπογραμμίζεται ότι η καλύτερη θεραπεία είναι η ίδια η πρόληψη και πως η καλή σχέση και συνεργασία με τον θεράποντα ιατρό, είναι αυτή που θα μειώσει την πιθανότητα ενός τέτοιου επεισοδίου, το οποίο αφορά κυρίως ασθενείς με συγκεκριμένους παράγοντες κινδύνου (κάπνισμα, καρδιοπάθειες, αρτηριακή υπέρταση, δυσλιπιδαιμία, σακχαρώδης διαβήτης).

Η σημερινή Παγκόσμια μέρα, με θέμα την ανίχνευση του εγκεφαλικού επεισοδίου και τίτλο «Το κάθε λεπτό μετρά», έχει ως στόχο την ανάπτυξη ευαισθητοποίησης στην αναγνώριση ενός ΑΕΕ, την γρήγορη ανίχνευση των πιθανών συμπτωμάτων του και την αναγνώριση της αναγκαιότητας για άμεση μεταφορά του ασθενή σε ιατρικές υπηρεσίες.

Τέλος, το Cyprus Stroke Association αναφέρει πως στηρίζει την παγκόσμια καμπάνια προωθώντας την παγκύπρια εκστρατεία αναγνώρισης των πιθανών συμπτωμάτων, με το ακρωνύμιο «Α.Π.Λ.Α», δηλαδή Αδυναμία στο άκρο, Πτώση στη μια πλευρά του προσώπου, δυσκολία στην έκφραση ή την κατανόηση του Λόγου και τέλος, Άμεση αντίδραση για ιατρική βοήθεια.

Τελευταία Ενημέρωση: 29 Οκτωβρίου 2021 - 10:09

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

08 Δεκεμβρίου
Χαμηλή ορατότητα και συσσώρευση νερού στους αυτοκινητοδρόμους λόγω βροχόπτωσης
08:27
Επαφή κρούσματος ο Γκουτέρες. Θα τεθεί σε απομόνωση για μερικές ημέρες
07:14
Aστυνομία: Συνέλαβε   41χρονο κάτοικο Λευκωσίας για το Κορωνοπάρτι της Ίννειας
07:09
Εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας και οι εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο στην συνάντηση Μητσοτάκη – Πούτιν στο Σότσι
06:45
ΗΠΑ : Η Βουλή των Αντιπροσώπων εγκρίνει σχέδιο νόμου για την αύξηση του ορίου του χρέους, το στέλνει στη Γερουσία
06:42
Σε δύσκολη θέση η Ντάουνινγκ Στριτ μετά από αποκαλύψεις για πάρτι εν μέσω lockdown
06:37
ΚΟΑ : Τι ισχύει για γυμναστήρια και σχολές χορού
06:32
ΠΟΥ: «Δεν υπάρχει λόγος» να αμφιβάλουμε ότι τα εμβόλια προστατεύουν από την Όμικρον
06:25
Εγγυήσεις ότι το ΝΑΤΟ δεν θα διευρυνθεί προς ανατολάς ζήτησε o Πούτιν από τον Μπάιντεν
06:24
Μπάιντεν: Οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία αν κλιμακώσει την κατάσταση στην Ουκρανία
06:18
07 Δεκεμβρίου
Διεθνές Δικαστήριο: Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν πρέπει να σταματήσουν «την επιδείνωση» της διαφοράς τους
21:51
Φον ντερ Λάιεν: Θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε απέναντι σε αυτούς που εργαλειοποιούν τις ελπίδες και τις ζωές των ανθρώπων
21:19
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand