Πατριάρχης Αλεξανδρείας: Οι καρδιές των Ελλήνων ξέρουν να φυλάττουν το Έθνος που μας παρέδωσαν οι πατέρες μας

Σε κλίμα συγκίνησης, με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο να τονίζει ότι «οι καρδιές των Ελλήνων ξέρουν να φυλάττουν το Έθνος που μας παρέδωσαν οι πατέρες μας», τον γενικό πρόξενο της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια, Αθανάσιο Κοτσιώνη να αναγινώσκει το μήνυμα προς τους Αποδήμους του υφυπουργού Εξωτερικών, Ανδρέα Κατσανιώτη και την Αλεξανδρινή παροικία με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της πρεσβυγενούς Ελληνικής Κοινότητας Ανδρέα Βαφειάδη να δίνει το δυναμικό παρών, η Αλεξανδρινή παροικία εόρτασε και τίμησε την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Στον επιβλητικό κοινοτικό ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, οι μαθητές των ιστορικών ελληνικών σχολείων του Τοσίτσαιου Δημοτικού Σχολείου και του Αβερώφειου Γυμνασίου - Λυκείου, σήκωσαν την ελληνική σημαία, ψάλλοντας μαζί τους εθνικούς ύμνους Ελλάδας και Αιγύπτου και υποκλινόμενοι στο άκουσμα του «Τη Υπερμάχω».

«Αν η πατρίδα μας σεμνοπρεπώς και συγκινησιακά εορτάζει με τους απανταχού Έλληνες τα 200 χρόνια της Ελληνικής Παλιγγενεσίας, η Αλεξάνδρεια και η Αίγυπτος σεμνύνονται εξαιρέτως για την εορτή αυτή της 28ης Οκτωβρίου», τόνισε ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής, παρουσία του Πατριαρχικού Επιτρόπου Αλεξανδρείας Μητροπολίτου Ναυκράτιδος κ. Νάρκισσου και του ιερού κλήρου, με τον Αρχιγραμματέα της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του ιεραποστολικού Πατριαρχείου π. Νικόδημο Τότκα να τελεί την πανηγυρική θεία λειτουργία για την Θεία Σκέπη.

«Η Ελλάδα μας δείχνει σε όλο τον πλανήτη το μέγα θαύμα των Θερμοπυλών και της Σαλαμίνας. Και εμείς εδώ έχουμε να δείξουμε το Ελ Αλαμέιν, έχουμε να δείξουμε τα χώματα στη Μάρσα Ματρούχ και διακηρύττουμε ότι η Ελλάδα μας ποτέ δεν θα πεθάνει. Δε θα τη σκιάζει φοβέρα καμιά. Γιατί τα παλικάρια της, γιατί οι καρδιές των Ελλήνων ξέρουν να φυλάττουν το Έθνος που μας παρέδωσαν οι πατέρες μας», τόνισε ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος κατά την ακολουθία της Δοξολγίας, εκφράζοντας παράλληλα τη συγκίνησή του που, και στην ιεραποστολή, «γνωρίζουμε το μεγαλείο της Ορθοδοξίας αλλά και όλων όσοι μετέχουν της Ελληνικής παιδείας: χιλιάδες παιδιά που ψάλλουν τον εθνικό μας ύμνο και υψώνουν δίπλα από τις σημαίες τους και την ελληνική σημαία. Το ελληνικό μεγαλείο δε θα εκλείψει ποτέ. Είναι το κύριο γνώρισμά μας», επεσήμανε ο Προκαθήμενος του Παλαίφατου Πατριαρχείου.

Και απευθυνόμενος στα παιδιά της Αλεξάνδρειας, ο Πατριάρχης Θεόδωρος τους παρακάλεσε «σαν πνευματικός πατέρας, να υψώνετε την Ελληνική σημαία σε αυτά τα αγνά στιβαρά χέρια σας, τα χέρια της μαθητιώσας νεολαίας. Και να ενθυμείστε ότι εδώ χτυπούσε κάποτε κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο η καρδιά της Ελληνικής κυβέρνησης. Και σαν ένα δάφνινο στεφάνι, να προσφέρετε την υπόσχεση στους πατέρες μας ότι: Συ Ελλάδα μου, συ Κύπρος μου, θα είστε πάντα οι γλυκιές και όμορφες πατρίδες και δίπλα σας θα συνεορτάζει και θα συνευφραίνεται η χώρα που μας αγάπησε, η χώρα που μας υποστηρίζει, η χώρα που δε μας εγκαταλείψει ποτέ, και αυτή είναι η Αίγυπτος. Για αυτό παιδιά μου να είστε υπερήφανοι που ζείτε σε αυτή την έμμορφη και ευλογημένη Νειλοχώρα. Ζήτω η Ελλάς, ζήτω η Αίγυπτος. Ζήτω η φιλία των λαών Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου!», κατέληξε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος.

Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων στα μνημεία του ναού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αλεξανδρείας από τον κ. Κοτσιώνη και τον κ. Βαφειάδη, υπό τους ήχους των προσκοπικών τυμπάνων, παρουσία της προέδρου του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αλεξανδρείας και του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων «Πτολεμαίος Α΄», Λιλίκας Θλιβίτου, καθώς και των διευθυντών του Τοσίτσαιου, Κωνσταντίνου Ρήγα και του Αβερώφειου, Λίνας Κηροποιού, καθώς και του έφορου Διοίκησης των Ελλήνων Προσκόπων Αλεξάνδρειας, Άρη Μαρκοζάνη, αλλά και αρκετού κόσμου.

Οι τελετές μνήμης στην ελληνική Αλεξάνδρεια έληξαν με το τρισάγιο που εψάλλη κατά την κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Πεσόντων Ικάρων των Β΄ Ελληνικών Κοιμητηρίων της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας.

Τελευταία Ενημέρωση: 28 Οκτωβρίου 2021 - 16:31

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

01 Δεκεμβρίου
Στο 5,5% υπολογίζεται ο ρυθμός ανάπτυξης το γ΄ τρίμηνο
17:03
Στην Κύπρο αρχές της ερχόμενης εβδομάδας ο νέος Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ ΟΗΕ
16:41
Για το έργο του Ρόταρυ στην Κύπρο ενημερώθηκε η Πρόεδρος της Βουλής
16:21
Γερμανία: Τρεις τραυματίες από έκρηξη στο Μόναχο
16:17
Υπέρ της έναρξης συζήτησης για υποχρεωτικό εμβολιασμό η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν
15:57
ΥΠΑΜ: Διευρύνεται περαιτέρω η συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας-Ιορδανίας στους τομείς Άμυνας και Ασφάλειας
15:45
Οι πρώτες δηλώσεις του Ποντικού
15:39
Ερντογάν: Η οικονομία της Τουρκίας βρίσκεται σε ένα δρόμο «παρακινδυνευμένο, αλλά σωστό»
15:37
Με ηλεκτρονικό μήνυμα SMS ενημερώνονται οι δικαιούχοι 3ης ενισχυτικής δόσης εμβολίου
15:14
Λιβύη: Η επικίνδυνη τελική ευθεία για τις προεδρικές εκλογές
14:47
ΗΠΑ-Μακελειό σε σχολείο: Ο 15χρονος χρησιμοποίησε όπλο που είχε αγοράσει ο πατέρας του
14:20
Ελλάδα: Σοκ έχει προκαλέσει ο θάνατος 38χρονης μητέρας από κορονοϊό
14:00
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand