Σε κλίμα έντασης η συζήτηση για τα Pandora Papers στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής

Η Επιτροπή Θεσμών της Βουλής συζητά σε κλίμα έντασης τα Pandora Papers, με τους βουλευτές να εξαπολύουν πυρά και τους τεχνοκράτες να δηλώνουν ότι την ευθύνη για την έρευνα έχουν οι ανακριτικές αρχές.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Δημήτρης Δημητρίου, δήλωσε ότι η Βουλή δεν είναι ανακριτικό, αλλά πολιτικό σώμα και όλοι θα καταθέσουν τις θέσεις τους.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης δήλωσε ότι κακώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας άφησε το όνομα του στο δικηγορικό γραφείο και κάλεσε όλους τους βουλευτές να πουλήσουν τώρα, όποιες επιχειρήσεις έχουν.

Οι βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Γεωργίου και Γεώργιος Κάρουλλας δήλωσαν ότι πρέπει να διερευνηθεί σε πολιτικό επίπεδο το θέμα και να εντοπιστούν τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρέας Πασιουρτίδης επικαλέστηκε δημοσιεύματα στον διεθνή τύπο, τα οποία διερωτούνται πως ένας ανώτατος αξιωματούχος άφησε ένα δικηγορικό γραφείο να φέρει το όνομα του.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου κατήγγειλε μαύρες τρύπες στην ποιότητα της δημοκρατίας, όταν στο εξωτερικό βρέχει παραιτήσεις. Υποστήριξε ότι τεχνοκράτες φοβούνται να προβούν σε ελέγχους, θέση την οποία απέρριψαν πολλοί βουλευτές.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Κουκουμάς ανέφερε στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου γίνεται αναφορά στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και όχι στο δικηγορικό του γραφείο.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας δήλωσε ότι δεν πρόκειται να γίνει οτιδήποτε, όπως δεν έγινε με το χρηματιστήριο και το κούρεμα των καταθέσεων.

Η βουλευτής των Οικολόγων Αλεξάνδρα Ατταλίδου κατήγγειλε αξιωματούχο ο οποίος πλούτισε, χωρίς ωστόσο να τον κατονομάζει. Το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, είπε, δεν είναι νομικό, αλλά έχει βαρύνουσα πολιτική σημασία.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Μαρίνος Μουσιούττας υπέδειξε ότι ευθύνες έχει και η Βουλή και όταν ζεις σε γυάλινο σπίτι δεν ρίχνεις πέτρες.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι οι εποπτικές αρχές έχουν την ευθύνη να ελέγξουν τα πανδώρα πέιπερ. Η Κύπρος είπε, τάσσεται υπέρ της ενιαίες φορολογίας των εταιριών.

Εκπρόσωπος του τμήματος φορολογίας δήλωσε ότι η Κύπρος δεν είναι και δεν θεωρείται πλέον φορολογικός παράδεισος. Στα Pandora Papers, ελάχιστοι είναι οι κύπριοι οι οποίοι αναφέρονται ενώ η πλειονότητα είναι ξένες εταιρίες.

Εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας ανέφερε ότι τα στοιχεία από το ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου δεν είναι αρκετά για να ξεκινήσει έρευνα. Ανακοίνωσε ότι ήδη έγινε η πρώτη σύσκεψη με την συμμετοχή του Υπουργείου Οικονομικών, του Τμήματος Φορολογίας, της ΜΟΚΑΣ και της Αστυνομίας. Βρισκόμαστε, είπε, σε προκαταρκτικό στάδιο.

Η επικεφαλής της ΜΟΚΑΣ Εύα Παπακυριακού δήλωσε ότι δεν υπήρξε οποιαδήποτε καταγγελία για την υπόθεση των Πανδώρα Πέιπερ.

Η συνεδρία σημαδεύτηκε και από την αντιπαράθεση μεταξύ της βουλευτού Ειρήνης Χαραλαμπίδου και της επικεφαλής της ΜΟΚΑΣ Εύας Παπακυριακού, με φόντο τον μακαρίτη Ντίνο Μιχαηλίδη. Η βουλευτής του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι κατέθετε στοιχεία για τις παρανομίες του Ντίνου Μιχαηλίδη στην κυρία Παπακυριακού, η οποία απαντούσε ότι δεν έχει αρμοδιότητα, για να απαντήσει η επικεφαλής της ΜΟΚΑΣ ότι είναι με έρευνα της μονάδας, που καταδικάστηκε στην Ελλάδα ο Μιχαηλίδης.

Ο Χρίστος Κληρίδης, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου δήλωσε ότι το δημοσίευμα της Γκάρτιαν, ήταν στις 3 Οκτωβρίου και αμέσως έρευνα ξεκίνησε έρευνα και στο γραφείο το οποίο φέρει το όνομα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

συντάκτης: Παναγιώτης Καπαρής

Τελευταία Ενημέρωση: 27 Οκτωβρίου 2021 - 13:49

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

29 Νοεμβρίου
Νίκη της ΑΕΚ επί της ΑΕΛ στο Τσίρειο
07:38
Συνελήφθησαν δυο άτομα στην Αμμόχωστο για υποθέσεις κλοπών αυτοκινήτων
07:35
Οι Ταλιμπάν ζήτησαν τη βοήθεια της ΕΕ για τη λειτουργία των αεροδρομίων
06:56
Περού: Σεισμός 7,5 βαθμών στον βορρά
06:55
Τίθενται σε ισχύ από σήμερα τα νέα μέτρα για αντιμετώπιση της αύξησης των περιστατικών κορονοϊού
06:40
Έντονη κριτική υπουργού Οικονομικών για την πορεία της μεταρρύθμισης στην τοπική αυτοδιοίκηση
06:33
Συνεχίζονται οι ροές μεταναστών από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές
06:30
Σύσκεψη σήμερα υπουργού Υγείας με μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής για την παρούσα επιδημιολογική εικόνα
06:22
28 Νοεμβρίου
Δεύτερη ήττα για την Εθνική
20:25
Δύο θάνατοι και 337 νέα περιστατικά κορονοϊού
19:54
Πρόβλημα με το VAR στο Τσίρειο, θα αρχίσει στις 19:30 το ΑΕΛ-ΑΕΚ
18:27
Ελλάδα-κορονοϊός: 3.823 νέα κρούσματα και 96 θάνατοι – Στους 647 οι διασωληνωμένοι
17:45
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand