Σε επικοινωνία με Γενικό Εισαγγελέα και Αστυνομία ο Υπ. Υγείας για το θέμα με στειλεούς τεστ ταχείας ανιχνεύσεως

Ο Υπουργός Υγείας βρίσκεται σε επικοινωνία με τη Γενική Εισαγγελία και τον Αρχηγό Αστυνομίας για να διερευνηθεί εάν προκύπτουν οποιαδήποτε αδικήματα, ώστε να προχωρήσει σε καταγγελία, ύστερα από δημοσιεύματα και άλλες αναφορές για εντοπισμό από ιδιωτικό εργαστήρι - που δεν είναι διαπιστευμένο για τις σχετικές εξετάσεις, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση - τοξικής ουσίας σε στειλεούς των τεστ ταχείας ανιχνεύσεως αντιγόνου.

Το Υπουργείο Υγείας, σε συνέχεια αναρτήσεων σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δημοσιευμάτων στον Τύπο, που παρουσιάζουν αποτέλεσμα από ιδιωτικό εργαστήρι για τον εντοπισμό τοξικής ουσίας στους στειλεούς που χρησιμοποιούνται για τη διενέργεια των τεστ ταχείας ανίχνευσης, αναφέρει ότι το εργαστήριο που εμφανίζεται να έχει διενεργήσει την ανάλυση σε στειλεό δεν είναι διαπιστευμένο εργαστήριο για τη διενέργεια εξετάσεων σε προϊόντα ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, αλλά σε τρόφιμα σύμφωνα με το πρότυπο διαπίστευσής του (CYS EN ISO/IEC 17025:2017).

Το Υπουργείο υπογραμμίζει ότι παγκόσμια και για δεκαετίες, το οξείδιο του αιθυλενίου χρησιμοποιείται ως μέθοδος αποστείρωσης ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού που αποσκοπεί στην προστασία των χρηστών από μόλυνση με επικίνδυνους παθογόνους μικροοργανισμούς.

Επομένως, σημειώνει, η διαδικασία είναι ουσιώδης για την αποστείρωση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και απαραίτητη για την προστασία της δημόσιας υγείας (περισσότερα: https://bit.ly/2XOIG9g, https://bit.ly/3vJxp6H).

Η ουσία, αναφέρεται, γίνεται επικίνδυνη όταν η έκθεση σε αυτήν είναι μεγάλη (μεγάλος χρόνος έκθεσης και έκθεση σε μεγάλη ποσότητα). «Καθότι η ουσία είναι ιδιαίτερα πτητική, πρακτικά είναι εξαιρετικά δύσκολο να παραμένει σε οποιοδήποτε ιατρικό εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων και των στειλεών για τις εξετάσεις ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου, που φυλάγονται και ανοίγονται σε θερμοκρασία δωματίου», προστίθεται.

Επιπλέον, σε ό,τι αφορά τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, σημειώνεται ότι υπάρχουν αυστηροί κανόνες και λαμβάνουν χώρα αυστηροί έλεγχοι που διασφαλίζουν ότι μετά την αποστείρωση, η ουσία αυτή αφαιρείται και τυχόν υπολείμματα της βρίσκονται αρκετά κάτω από τα εθνικά και διεθνή όρια ασφαλείας. 

Συγκεκριμένα ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός ο οποίος έχει αποστειρωθεί με οξείδιο του αιθυλενίου συμμορφώνεται με τα ακόλουθα πρότυπα: ISO 11135, Sterilization of health care products – Ethylene oxide – Requirements for development, validation, and routine control of a sterilization process for medical devices. Το πρότυπο αυτό καθορίζει τις απαιτήσεις για ανάπτυξη, επικύρωση και τακτικό έλεγχο της διαδικασίας αποστείρωσης ιατροτεχνολογικών προϊόντων.

ISO 10993-7: Biological evaluation of medical devices — Part 7: Ethylene oxide sterilization residuals. Το πρότυπο αυτό καθορίζει συγκεκριμένα όρια οξειδίου του αιθυλενίου (EO) και αιθυλενοχλωροϋδρίνης (ECH) που δεν πρέπει να ξεπεραστούν προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια του προϊόντος και του ασθενούς. Τα δεδομένα για την τήρηση αυτών των ορίων καθορίζονται κατά την επικύρωση της διαδικασίας αποστείρωσης με ΕΟ.

Σημειώνεται ότι στην περίπτωση των αποστειρωμένων ιατροτεχνολογικών προϊόντων που διατίθενται στην ευρωπαϊκή αγορά και των οποίων η αποστείρωση έχει διενεργηθεί με οξείδιο του αιθυλενίου, η αξιολόγηση της διαδικασίας αποστείρωσης προϋποθέτει έλεγχο από εγκεκριμένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση κοινοποιημένο οργανισμό (ο κατάλογος των οργανισμών είναι αναρτημένος στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον σύνδεσμο: https://bit.ly/3GkOb0P).

"Επισημαίνεται ότι το εργαστήριο που εμφανίζεται να έχει διενεργήσει την ανάλυση σε στειλεό δεν είναι διαπιστευμένο εργαστήριο για τη διενέργεια εξετάσεων σε προϊόντα ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, αλλά σε τρόφιμα σύμφωνα με το πρότυπο διαπίστευσής του (CYS EN ISO/IEC 17025:2017)", προστίθεται.

"Ο Υπουργός Υγείας βρίσκεται σε επικοινωνία με τη Γενική Εισαγγελία και τον Αρχηγό Αστυνομίας για να διερευνηθεί εάν προκύπτουν οποιαδήποτε αδικήματα, ώστε να προχωρήσει σε καταγγελία", καταλήγει η ανακοίνωση.

Τελευταία Ενημέρωση: 26 Οκτωβρίου 2021 - 15:56

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

19 Μαρτίου
Αθήνα: Πρόδηλη στρέβλωση της ιστορικής αλήθειας οι δηλώσεις Ερντογάν για την Κύπρο
10:36
Εντός του έτους νομοσχέδιο το οποίο θα διέπει τη δημιουργία πανεπιστημιακών κλινικών
09:48
Μεγάλες ζημίες προκλήθηκαν από τη χθεσινή θεομηνία
09:14
Έτοιμο το "Τζένιφερ" να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια 500 τόνων στη Γάζα
08:53
Υπουργός Ενέργειας: Εφικτή η ολοκλήρωση του τερματικού στο Βασιλικό
08:48
Τρία οχήματα καταστράφηκαν ολοσχερώς από φωτιά στη Γεροσκήπου
08:38
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
06:48
ΗΠΑ: Νεκρός ο Μαρουάν Ίσα - Το «Νο3» του στρατιωτικού σκέλους της Χαμάς
06:38
Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν πυραύλους και drones των Χούθι
06:15
Βρυξέλλες: Βοήθεια ύψους 5 δισ. ευρώ στην Ουκρανία ενέκριναν οι Υπουργοί Εξωτερικών
06:02
Το Ισραήλ προχώρησε σε νέα αεροπορικά πλήγματα στη Συρία
05:56
«Αμάλθεια»: Συνάντηση 40 και πλέον κρατών στην Κύπρο ανακοίνωσε ο Κόμπος (ΒΙΝΤΕΟ)
05:55
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.