Να θωρακίσουμε περαιτέρω την οικονομία είπε ο Υπουργός Μεταφορών στη ΓΣ ΕΒΕΛ

Η μεταρρυθμιστική προσπάθεια για εκσυγχρονισμό της οικονομίας θα πρέπει να συνεχιστεί, ανέφερε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Γιάννης Καρούσος, σημειώνοντας ότι στο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον, κράτος και ιδιωτικός τομέας, πρέπει να θωρακίσουν περαιτέρω την κυπριακή οικονομία.

Ο Υπουργός Μεταφορών χαιρέτησε, το βράδυ της Δευτέρας, την ετήσια Γενική Συνέλευση του ΕΒΕ Λεμεσού, το ρόλο του οποίου εξήρε στην ενίσχυση της επιχειρηματικής και οικονομικής δραστηριότητας στη Λεμεσό και στην Κύπρο γενικότερα.

Ανέφερε δε πως, «μέσα σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον πρέπει, τόσο οι κυπριακές επιχειρήσεις, όσο και η κυπριακή οικονομία να εκσυγχρονιστούν ακόμη περαιτέρω, μέσω της εκτεταμένης εφαρμογής καινοτόμων ιδεών και της σύγχρονης τεχνολογίας».

Η οικοδόμηση, ο εκσυγχρονισμός και η διατήρηση της ανταγωνιστικότητας μίας σύγχρονης και εύρωστης οικονομίας, συνέχισε, απαιτεί, μεταξύ άλλων, την εφαρμογή πρωτοπόρων ιδεών καθώς επίσης την συνέχιση και ενίσχυση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας που καταβάλλεται, έτσι ώστε η Κύπρος να συνεχίσει να κατατάσσεται ως ένα αξιόλογο διεθνές κέντρο παροχής υπηρεσιών.

«Η μεταρρυθμιστική προσπάθεια που έχει ως στόχο τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας θα πρέπει να συνεχιστεί», ανέφερε ο Γιάννης Καρούσος, προσθέτοντας ότι «πρέπει να συνεχίσουμε να βελτιώνουμε και να εκσυγχρονίζουμε τις προσφερόμενες υπηρεσίες που προσφέρει η Κύπρος».

Μεταξύ άλλων, συνέχισε, η πλεύση προς νέους αναδυόμενους και υποσχόμενους τομείς της οικονομίας, όπως της Πράσινης Οικονομίας, και η περαιτέρω αξιοποίηση τόσο του υφιστάμενου ανθρώπινου δυναμικού όσο και της τεχνολογίας μπορούν να προσφέρουν συγκριτικά πλεονεκτήματα. «Είναι σε αυτό το πλαίσιο που η Κυβέρνηση Αναστασιάδη προωθεί, μεταξύ άλλων, την πολιτική για το Εθνικό Σχέδιο Ενέργεια και Κλίμα», συμπλήρωσε.

«Αντιλαμβανόμενη το σημαντικό ρόλο που δύναται να διαδραματίσουν τα Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια στον τόπο μας, η Κυβέρνηση Αναστασιάδη επεξεργάζεται με ιδιαίτερη προσοχή τις οποιεσδήποτε εισηγήσεις που προέρχονται από το ΚΕΒΕ, πριν την χάραξη της οποιασδήποτε πολιτικής που επηρεάζει το επιχειρηματικό περιβάλλον και την οικονομία γενικότερα», πρόσθεσε.

Στόχος μας, τόνισε, ήταν και παραμένει ο συνεχής συντονισμός και συνεργασία με όλες τις Αρχές, οργανισμούς και φορείς, τόσο του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα καθότι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι πολιτικές που εφαρμόζονται σε ένα τομέα της οικονομίας επιδρούν καταλυτικά και στους υπόλοιπους τομείς της οικονομίας.

Στην ομιλία του, ο Υπουργός Μεταφορών αναφέρθηκε σε έργα υποδομής στη Λεμεσό, που το Υπουργείο του υλοποιεί, «ενισχύοντας περαιτέρω την προσπάθεια ενδυνάμωσης του εμπορικού και βιομηχανικού κόσμου», όπως το νέο γήπεδο Λεμεσού και το οδικό του δίκτυο, η Α’ φάση του δρόμου Λεμεσού – Σαϊττά, η βελτίωση του παρακαμπτήριου Γερμασόγειας και του δρόμου Ακρούντας -Διερώνας κ.α

Υπενθύμισε, επίσης, ότι στα πλαίσια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, προγραμματίζεται η προώθηση του έργου ανάπλασης αξόνων ΣΒΑΚ Λεμεσού με προϋπολογισμό €17.850.000, ενώ σε σχέση με το Αρχαιολογικό Μουσείο Λεμεσού, ο κ. Καρούσος είπε πως, μετά από προβλήματα που έχουν προκύψει στους σχεδιασμούς αναβάθμισης του, αποφασίστηκε ανέγερση νέου μουσείου σε χώρο που θα εξευρεθεί, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές.

Αναφέρθηκε ακόμη στην εγκατάσταση των έξυπνων φώτων τροχαίας στον κυκλικό κόμβο Αγίας Φύλας «που έχουν ως αποτέλεσμα την μείωση του χρόνου κατά περίπου 50%» και σημείωσε ότι το Υπουργείο του προχωρεί, τους επόμενους μήνες, στην προκήρυξη προσφορών για εγκατάσταση έξυπνων φώτων τροχαίας σε 125 σημεία, σε Λευκωσία και Λεμεσό, που θα βοηθήσουν το κυκλοφοριακό πρόβλημα.

Καταλήγοντας στο χαιρετισμό του, ο Υπουργός Μεταφορών υπογράμμισε πως, σε ένα διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον, «καλούμαστε όλοι μαζί να θωρακίσουμε περαιτέρω την κυπριακή οικονομία για να μπορέσει να αντέξει και να ανταγωνιστεί αποτελεσματικά», εξέφρασε τη βεβαιότητα του πως το ΕΒΕΛ θα συνεχίσει να εργάζεται για το καλό της πόλης και της Κύπρου και διαβεβαίωσε για τη στήριξη της Κυβέρνησης και του Υπουργείου του.

Σοβαρό πρόβλημα η έλλειψη εργατικού δυναμικού, είπε ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ

Την έλλειψη εργατικού δυναμικού στην Κύπρο και την αναγκαιότητα για εργοδότηση ατόμων από τρίτες χώρες, υπογράμμισε στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης, διαμηνύοντας την ίδια ώρα την αντίθεση του Επιμελητηρίου σε όρους που θέτει το συνδικαλιστικό κίνημα.

Ο κ. Αγκαστινιώτης είπε πως το πρόβλημα με την έλλειψη εργατικού δυναμικού δεν είναι άσχετο με το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, αφού πολλοί αρνούνται να εργαστούν, έχοντας εξασφαλισμένα έσοδα από αυτό και σημείωσε ότι αποτελεί «μια στρέβλωση που επιβάλλεται να εξαλείψουμε».

«Η Κυβέρνηση και ιδιαίτερα η Υπουργός Εργασίας έχει πεισθεί ότι η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού στην Κύπρο σήμερα είναι τεράστια και γι` αυτό συζητούμε έντονα αυτές τις μέρες τη νέα πολιτική της Κυβέρνησης για την άδεια εργοδότησης αλλοδαπών από τρίτες χώρες», είπε και πρόσθεσε ότι αποτελεί ένα μεγάλο βήμα για την επίλυση του προβλήματος.

Την ίδια ώρα υπέδειξε πως, ενώ όλοι συμφωνούν με ποια διαδικασία μπορεί να γίνει αυτό εύκολα και γρήγορα, «οι συντεχνίες βάζουν όρο, αν μια επιχείρηση θα της επιτραπεί να φέρει υπαλλήλους από το εξωτερικό για να εργαστούν, όλο της το προσωπικό να είναι εγγραμμένο στις συντεχνίες».

«Εμείς σαν ΚΕΒΕ, ξεκάθαρα, δεν πρόκειται να δεχθούμε αυτήν την περίπτωση και δεν μπορεί, επειδή σήμερα υπάρχει έλλειψη εργατικού δυναμικού και θέλουμε να μας δώσουν άδειες για να φέρουμε προσωπικό από τρίτες χώρες, να μας εξαναγκάσουν, ως αντάλλαγμα, να υποχρεωθούν όλες οι επιχειρήσεις να εγγραφούν στις συλλογικές συμβάσεις», συμπλήρωσε.

Στην ομιλία του, ο κ. Αγκαστινιώτης είπε, επίσης, ότι τελευταία παρατηρείται μια τάση από το συνδικαλιστικό κίνημα για απαιτήσεις που δεν μπορούν να αντέξουν οι επιχειρήσεις και κάλεσε τις συντεχνίες «να αντιληφθούν τη σοβαρότητα της συγκυρίας και να σταματήσουν να θέτουν αιτήματα πουν είναι εκτός τόπου και χρόνου».

Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι, παρά τις επιπτώσεις της πανδημίας, η ευρύτερη εικόνα της οικονομίας θα βελτιωθεί και οι επιχειρήσεις θα επιστρέψουν στην κερδοφορία, σημειώνοντας ότι το ΚΕΒΕ είναι αισιόδοξο για το αύριο.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΕΒΕΛ, Ανδρέας Τσουλόφτας, εξέφρασε, στη λογοδοσία του, την ικανοποίηση του για τα έργα που γίνονται, ωστόσο τόνισε πως η Λεμεσός αναμένει περισσότερα από το κράτος, παραθέτοντας γραφική παράσταση, σύμφωνα με την οποία η Λεμεσός είναι προτελευταία παγκύπρια, σε ό,τι αφορά τις κατά κεφαλή αναπτυξιακές δαπάνες του κράτους.

Οι εργασίας της 59ης Γενικής Συνέλευσης του ΕΒΕΛ ολοκληρώθηκαν με την απονομή τιμητικών διακρίσεων στις εταιρείες Muskita Aluminium Industries Ltd και Lounic Ltd, για τα 50 χρόνια συνεχούς παρουσίας τους ως μέλη του Επιμελητηρίου.

Τελευταία Ενημέρωση: 26 Οκτωβρίου 2021 - 06:35

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

19 Μαρτίου
Κόμπος: Η Λευκωσία δεν εντοπίζει οποιαδήποτε διάσταση απόψεων μεταξύ τουρκοκυπριακής ηγεσίας και Τουρκίας
11:38
Τμήμα Μετεωρογίας-2ο Δελτίο Καιρού 19/3/2024
11:21
Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Ενδεικτικές των προθέσεων της Αγκύρας οι δηλώσεις Ερντογάν
10:57
Αθήνα: Πρόδηλη στρέβλωση της ιστορικής αλήθειας οι δηλώσεις Ερντογάν για την Κύπρο
10:36
Εντός του έτους νομοσχέδιο το οποίο θα διέπει τη δημιουργία πανεπιστημιακών κλινικών
09:48
Μεγάλες ζημίες προκλήθηκαν από τη χθεσινή θεομηνία
09:14
Έτοιμο το "Τζένιφερ" να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια 500 τόνων στη Γάζα
08:53
Υπουργός Ενέργειας: Εφικτή η ολοκλήρωση του τερματικού στο Βασιλικό
08:48
Τρία οχήματα καταστράφηκαν ολοσχερώς από φωτιά στη Γεροσκήπου
08:38
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
06:48
ΗΠΑ: Νεκρός ο Μαρουάν Ίσα - Το «Νο3» του στρατιωτικού σκέλους της Χαμάς
06:38
Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν πυραύλους και drones των Χούθι
06:15
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.