Αφγανιστάν – SOS από τον ΟΗΕ για μεγάλη επισιτιστική κρίση

Εκατομμύρια Αφγανοί θα βρεθούν αντιμέτωποι με την πείνα αυτόν τον χειμώνα, εκτός κι εάν ληφθούν επείγοντα μέτρα, προειδοποίησε ο οργανισμός των Η.Ε. που ασχολείται με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα(WFP).

Πάνω από το μισό του πληθυσμού – περίπου 22,8 εκατομμύρια άνθρωποι – βρίσκεται σε επισιτιστικό κίνδυνο, ενώ 3,2 εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών υποφέρουν από οξύ υποσιτισμό, ανέφερε ο οργανισμός του WFP.

Τα παρελκόμενα της δυτικής αποχώρησης

Το Αφγανιστάν έπεσε στα χέρια των Ταλιμπάν τον Αύγουστο, αφού οι ΗΠΑ απέσυραν τα τελευταία από τα εναπομείναντα στρατεύματά τους και οι μαχητές σάρωσαν τη χώρα ανακαταλαμβάνοντας έδαφος.

Η ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν αποδυνάμωσε μια ήδη εύθραυστη οικονομία που εξαρτιόταν σε μεγάλο βαθμό από εξωτερική βοήθεια. Οι δυτικές δυνάμεις ανέστειλαν τη βοήθεια και η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σταμάτησαν επίσης τις πληρωμές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα έθνος θεωρείται εξαρτώμενο από βοήθεια όταν το 10% ή περισσότερο του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) του προέρχεται από ξένη βοήθεια. Στην περίπτωση του Αφγανιστάν, περίπου το 40% του ΑΕΠ ήταν διεθνής βοήθεια, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Πώς έχει διαμορφωθεί η ζωή στο Αφγανιστάν για να αντιμετωπιστεί η επισιτιστική κρίση

Πολλοί Αφγανοί πωλούν τα υπάρχοντά τους για να αγοράσουν τρόφιμα.

«Έχουν περάσει πάνω από πέντε μήνες που έλαβα τους μισθούς μου», είπε στο BBC ένας δάσκαλος του χωριού Χεράτ, «Η ζωή είναι σκληρή. Πουλάω ό,τι έχουμε στο σπίτι. Πουλάμε τα ζώα μας, κόβουμε τα δέντρα μας για να πουλήσουμε τα ξύλα».

Τι δηλώνει ο ΟΗΕ

«Είναι επείγον να ενεργήσουμε αποτελεσματικά και με επάρκεια αγαθών για να επιταχύνουμε και να αυξήσουμε την παράδοση τροφίμων στο Αφγανιστάν, προτού ο χειμώνας καταστήσει αδύνατη την μεταφορά τροφίμων στην χώρα, με εκατομμύρια ανθρώπους – συμπεριλαμβανομένων αγροτών, γυναικών, μικρών παιδιών και ηλικιωμένων – να μείνουν πεινασμένοι μέσα τον παγωμένο χειμώνα», δήλωσε ο Dongyu, διευθυντής του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι για πρώτη φορά στο Αφγανιστάν, οι κάτοικοι των πόλεων υποφέρουν από επισιτιστικό κίνδυνο παρόμοιο με αυτόν που παρατηρείται κυρίως στις αγροτικές κοινότητες, ανέφερε η οργάνωση WFP.

Μάλιστα, τον Σεπτέμβριο, το WFP προειδοποίησε ότι μόνο το 5% των αφγανικών οικογενειών είχαν αρκετό φαγητό κάθε μέρα. Βασικά συστατικά, όπως το μαγειρικό λάδι και το σιτάρι είχαν εκτοξευθεί στην τιμή. Τον Οκτώβριο, η οργάνωση προειδοποίησε ότι ένα εκατομμύριο παιδιά κινδύνευαν να πεθάνουν από σοβαρό οξύ υποσιτισμό χωρίς άμεση θεραπεία.

Την επισιτιστική κρίση του Αφγανιστάν επίτεινε η έλλειψη νερού και σοβαρή ξηρασία, η δεύτερη της χώρας σε τέσσερα χρόνια.

Πηγή: In.gr

Τελευταιες Ειδησεις

04 Δεκεμβρίου
Β' Κατηγορία: Συνεχίζει πρώτη η ΕΝΠ
18:14
Ινδονησία: Τουλάχιστον 1 νεκρός, 41 τραυματίες από την έκρηξη του ηφαιστείου Σεμέρου
17:58
Ελλάδα Κορονοϊός: 5.157 κρούσματα, 88 νεκροί και 697 διασωληνωμένοι
17:44
Τοξική παραπληροφόρηση τροφοδοτεί την καχυποψία και διαταράσσει τις εμβολιαστικές εκστρατείες
17:32
Γερμανία: Το SPD ενέκρινε την Προγραμματική Συμφωνία για συγκυβέρνηση με τους Πράσινους και το FDP
17:18
ΔΗΚΟ: Η άσκηση του κυριαρχικού δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν αφορά την Τουρκία
16:42
Χιλιάδες στους δρόμους κατά των περιορισμών για την Covid-19
16:29
Κ.Ε.: Η Κίνα στηρίζει την ανεξαρτησία, εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας
16:05
Σήμερα υπάρχει υποχώρηση της Δημοκρατίας όχι μόνο στην Ευρώπη, είπε ο Πάπας
15:40
Υπ. Υγείας: Δεν θα χρειαστούν επιπρόσθετα μέτρα αν τηρηθούν τα υφιστάμενα. Στην Κύπρο τις επόμενες ημέρες εξοπλισμός ανίχνευσης της Όμικρον
15:18
Βαθιά ευγνωμοσύνη Πάπα Φραγκίσκου προς Πρόεδρο και λαό της Κύπρου σε χειρόγραφο μήνυμά του
14:50
Σύλληψη υπόπτου στα κατεχόμενα που φέρεται να έχει σχέση με τα ροζ βίντεο
14:34
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand