Επιδιώκουμε λύση που να εξυπηρετεί τα συμφέροντα και των δύο Κοινοτήτων στην Κύπρο, είπε ο Υπουργός Εσωτερικών

Επιδιώκουμε λύση που να εξυπηρετεί τα συμφέροντα και των δυο Κοινοτήτων, χωρίς κατοχικά στρατεύματα ή εγγυητικά και παρεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας και που θα είναι σύμφωνη με τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής χαρακτηρίζοντας «πλήρη αποθράσυνση» την προσπάθεια της Τουρκίας και του εγκάθετου καθεστώτος της στα κατεχόμενα, για αλλαγή του καθεστώτος της κλειστής πόλης των Βαρωσίων.

Σε επιμνημόσυνο λόγο στο ετήσιο μνημόσυνο όλων των πεσόντων της Κοινότητας Τρούλλων της επαρχίας Λάρνακας ο κ. Νουρής είπε ότι «μέγιστο χρέος της πολιτείας αλλά και του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι να συνεχίσει τις προσπάθειες προς την κατεύθυνση της επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος στη βάση της συμφωνημένης δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας, όπως αυτή ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Πρόσθεσε πως «οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού δυστυχώς σκοντάφτουν στην αδιαλλαξία και την υπεροψία της τουρκικής ηγεσίας η οποία στο πλαίσιο της νεοοθωμανικής της τακτικής επιχειρεί με συνεχείς προκλήσεις, απειλές και εκβιασμούς να ενισχύσει το παράνομο μόρφωμα στα κατεχόμενα και να θέσει υπό τον έλεγχο της ολόκληρο το νησί».

Σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών «η προκλητικά έκνομη συμπεριφορά της Άγκυρας και του εγκάθετου καθεστώτος της στα κατεχόμενα, πήρε τελευταία και μια άλλη μορφή, αυτήν της προβολής και υποστήριξης απαράδεκτων όρων και προϋποθέσεων για την έναρξη μιας νέας διαπραγματευτικής προσπάθειας, όπως της αποδοχής της λεγόμενης κυριαρχικής ισότητας των Τουρκοκυπρίων και της λύσης δύο χωριστών κρατών. Επιχειρούν ακόμη, την αλλαγή του καθεστώτος της κλειστής πόλης των Βαρωσίων με το άνοιγμα τμήματος της για εποικισμό κατά παράβαση των ψηφισμάτων 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα οποία προνοούν την παράδοση της πόλης στα Ηνωμένα Έθνη και την επιστροφή των δικαιούχων στις περιουσίες τους υπό συνθήκες ασφαλείας».

Πρόκειται, συνέχισε «για πλήρη αποθράσυνση. Η δική μας πλευρά, όπως επανειλημμένα τονίστηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τόσο εγγράφως αλλά και δια ζώσης προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να προσέλθει σε ένα κύκλο συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά, στη βάση των παραμέτρων που ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας έθεσε, σύμφωνα με τους όρους εντολής του από το Συμβούλιο Ασφαλείας».

Η λύση που επιδιώκουμε, ανέφερε ο Υπουργός «είναι λύση που εξυπηρετεί τα συμφέροντα και των δυο Κοινοτήτων, χωρίς κατοχικά στρατεύματα ή εγγυητικά και παρεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας. Λύση που θα είναι σύμφωνη με τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Στον επιμνημόσυνο λόγο του ο κ. Νουρής είπε ακόμα ότι «την ίδια ώρα η πατρίδα μας αντιμετωπίζει και μια νέα πρόκληση η οποία συντεταγμένα και ενορχηστρωμένα εκπορεύεται και πάλι από την Άγκυρα. Την παράνομη προώθηση προς τις ελεγχόμενες από την Δημοκρατία περιοχές χιλιάδων παράτυπων μεταναστών των οποίων η άφιξη 'πριμοδοτείται' από το καθεστώς Ερντογάν» είπε και σημείωσε πως «μόνο τον Οκτώβριο πέρασαν την Πράσινη Γραμμή πέραν των 1500 παράτυπων μεταναστών προερχομένων κυρίως από τις υποσαχάριες χώρες της Αφρικής αλλά και της Συρίας, με όλους ανεξαίρετα να αφικνούνται μέσω Τουρκίας».

Ο Νίκος Νουρής έστειλε επίσης το «ξεκάθαρο μήνυμα πως είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε όσους πραγματικά το έχουν ανάγκη. Πρόσφυγες και διωκόμενους. Αυτή όμως η χώρα θα διαφυλακτεί ανεξαρτήτως του οποιουδήποτε τιμήματος» είπε.

Ταυτόχρονα έστειλε «ένα εξίσου σημαντικό μήνυμα προς εκείνους τους Τ/κ συμπατριώτες μας που μοιράζονται μαζί μας την επιθυμία για λύση του Κυπριακού. Πρέπει και οφείλουν να αντιδράσουν στην πληθυσμιακή αλλοίωση που επιχειρεί η Τουρκία» είπε και διερωτήθηκε «πως άραγε θα λύσουμε το Κυπριακό όταν καθημερινά προσθέτουμε νέες εγγραφές στο Αρχείο Πληθυσμού της Δημοκρατίας και οι αιτητές ασύλου, μαζί με εκείνους στους οποίους ήδη παραχωρήθηκε καθεστώς διεθνούς προστασίας έφτασαν να αποτελούν το 4% του πληθυσμού της ημικατεχόμενης μας πατρίδας».

Ο Υπουργός ανέφερε ακόμα πως είναι «βαρύ και το χρέος της Πολιτείας που πρέπει να φανεί αντάξιο των ηρώων μας. Χρέος να σταθεί αρχικά στον πόνο που άφησε πίσω της η μαύρη αυτή σελίδα της ιστορίας» είπε και σημείωσε ότι «σήμερα στεκόμαστε ακόμη πιο υποστηρικτικά δίπλα στους πρόσφυγες μας».

Αμετάθετο και αμετάβλητο, συνέχισε «παραμένει το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης προς τον προσφυγικό μας κόσμο. Μέχρι να ευωδοθούν οι προσπάθειες για λύση, η προσφυγική μας πολιτική, θα συνεχίζει να διακρίνεται από πληθώρα υποστηρικτικών ενεργειών και δράσεων, οι οποίες δεν κάνουν καμία «στάση» και καμία αναβολή, σε καμία συγκυρία».

Σημείωσε επίσης πως «παρά τις προκλήσεις και την οικονομική στενότητα λόγω της πανδημίας, η Κυβέρνηση συνεχίζει αδιάληπτα να εγκύπτει στα προβλήματα του προσφυγικού κόσμου και μεθοδικά προβαίνουμε σε όλες εκείνες τις ενέργειες, για τη στήριξη όλων, αλλά πρωτίστως των ευάλωτων ατόμων του προσφυγικού μας κόσμου».

Αφού ανέφερε πως «οφείλουμε στους ήρωές μας, σε μάς, αλλά και στις επόμενες γενιές να προσπαθήσουμε για την επανένωση της πατρίδας μας» ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι «επιβάλλεται να μπολιάσουμε το αίμα μας με μια σταγόνα από το αίμα των ηρώων μας και να’ χουμε το παράδειγμα τους, οδηγό των πράξεων μας. Με μέτρο και κριτήριο σωστού πατριωτισμού, πρέπει νάναι βίωμα μας πως «τ’ αληθινό μπόι του ανθρώπου μετριέται πάντα με το μέτρο της λευτεριάς» κατέληξε.

Τελευταία Ενημέρωση: 24 Οκτωβρίου 2021 - 11:29

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

19 Μαρτίου
Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Ενδεικτικές των προθέσεων της Αγκύρας οι δηλώσεις Ερντογάν
10:57
Αθήνα: Πρόδηλη στρέβλωση της ιστορικής αλήθειας οι δηλώσεις Ερντογάν για την Κύπρο
10:36
Εντός του έτους νομοσχέδιο το οποίο θα διέπει τη δημιουργία πανεπιστημιακών κλινικών
09:48
Μεγάλες ζημίες προκλήθηκαν από τη χθεσινή θεομηνία
09:14
Έτοιμο το "Τζένιφερ" να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια 500 τόνων στη Γάζα
08:53
Υπουργός Ενέργειας: Εφικτή η ολοκλήρωση του τερματικού στο Βασιλικό
08:48
Τρία οχήματα καταστράφηκαν ολοσχερώς από φωτιά στη Γεροσκήπου
08:38
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
06:48
ΗΠΑ: Νεκρός ο Μαρουάν Ίσα - Το «Νο3» του στρατιωτικού σκέλους της Χαμάς
06:38
Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν πυραύλους και drones των Χούθι
06:15
Βρυξέλλες: Βοήθεια ύψους 5 δισ. ευρώ στην Ουκρανία ενέκριναν οι Υπουργοί Εξωτερικών
06:02
Το Ισραήλ προχώρησε σε νέα αεροπορικά πλήγματα στη Συρία
05:56
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.