Επιβεβαίωσε την αξιολόγηση της Κύπρου σε ΒΒΒ (χαμηλό) ο DBRS, αλλάζει σε θετική την τάση

ΣΕ επιβεβαίωση της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης της Κύπρου σε ξένο και εγχώριο νόμισμα, στο ΒΒΒ (χαμηλό), προχώρησε ο καναδικός οίκος DBRS, αλλάζοντας ταυτόχρονα την τάση των αξιολογήσεων από σταθερή σε θετική.   Ταυτόχρονα, ο καναδικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης επιβεβαίωσε τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση της Κύπρου, R-2 (Μεσαία).

Ο DBRS Morningstar αναφέρει ότι η θετική τάση αντανακλά την προσδοκία του ότι ο δείκτης δημόσιου χρέους της Κύπρου «πιθανότατα θα επιστρέψει στην πτωτική πορεία που διατηρούσε προ της πανδημίας, ξεκινώντας από φέτος, υποστηριζόμενος από στιβαρή οικονομική ανάπτυξη, δημοσιονομική διόρθωση και μείωση των αποθεμάτων ρευστών διαθεσίμων».   Σημειώνει ότι η πανδημία συνεχίζει να δημιουργεί προκλήσεις και να προκαλεί αβεβαιότητες στην οικονομική και δημοσιονομική προοπτική. Ωστόσο, ο οίκος θεωρεί τις σχετικές οικονομικές επιδόσεις της Κύπρου και τη βελτίωση της υγειονομικής κατάστασης.

  «Παρά τη σημασία των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τον τομέα του τουρισμού, η κυπριακή οικονομία έχει αποδειχθεί πιο ανθεκτική από ό,τι αναμενόταν, θέτοντας τις προϋποθέσεις για ισχυρή ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα. Οι προοπτικές ανάκαμψης του ξένου τουρισμού στα προ COVID-19 επίπεδα με την πάροδο του χρόνου, η εκταμίευση κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και η μεταρρυθμιστική προσπάθεια θα πρέπει επίσης να λειτουργήσουν υποστηρικτικά», σημειώνει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης.   Όπως αναφέρεται, η αποτελεσματική εφαρμογή των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κύπρου θα μπορούσε να οδηγήσει σε βελτιωμένες μακροπρόθεσμες προοπτικές για τη χώρα. Σε αυτό το πλαίσιο, η δημοσιονομική θέση αναμένεται να ενισχυθεί και τελικά να επιστρέψει σε υγιή πλεονάσματα, προστίθεται.  

Ο DBRS Morningstar σημειώνει ως θετική «τη σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΜΕΑ) στο τραπεζικό σύστημα το 2020 και την απόδοση των μέχρι στιγμής μετρήσεων ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων. Ωστόσο, το ύψος των παλαιών ΜΕΑ παραμένει αρκετά ψηλό και νέα προβληματικά περιουσιακά στοιχεία θα μπορούσαν να εμφανιστούν καθώς αποσύρεται η δημόσια στήριξη», προειδοποιεί.

  «Οι αξιολογήσεις BBB (χαμηλές) υποστηρίζονται από το συνετό πλαίσιο διαχείρισης δημόσιου χρέους της Κύπρου, την καλή πορεία της όσον αφορά τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, την συμμετοχή της στην ευρωζώνη που προωθεί βιώσιμες μακροοικονομικές πολιτικές και το άνοιγμα της στις επενδύσεις, που ενθαρρύνει ένα ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον», σημειώνεται.

Παρ’ όλα αυτά, ο DBRS Morningstar προειδοποιεί ότι «η Κύπρος αντιμετωπίζει επίσης σημαντικές πιστωτικές προκλήσεις που σχετίζονται με τα μεγάλα MEA στον τραπεζικό τομέα και την οικονομία, τα ψηλά επίπεδα χρέους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, τις εξωτερικές ανισορροπίες και το μικρό μέγεθος της οικονομίας που βασίζεται στις υπηρεσίες, που εκθέτει την Κύπρο σε δυσμενείς αλλαγές στην εξωτερική ζήτηση».

Τελευταία Ενημέρωση: 23 Οκτωβρίου 2021 - 13:28

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

03 Δεκεμβρίου
Βέλγιο: Δύο κρυολογημένοι ιπποπόταμοι βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό
21:37
Κυριακίδου: Χρειαζόμαστε περισσότερη ευαισθητοποίηση για την πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου των γυναικών
21:22
ΥΠΕΞ: Αβάσιμοι οι ισχυρισμοί του τουρκικού ΥΠΕΞ για την αδειοδότηση του τεμαχίου 5
20:54
Δεύτερη ημέρα με πάνω από 50 χιλιάδες κρούσματα Covid στο Ην. Βασίλειο - Αυξάνονται τα κρούσματα της Όμικρον
20:36
Ένας θάνατος και 594 νέα περιστατικά κορονοϊού
20:22
Ξεπέρασαν το €1 δις τα έσοδα από τον τουρισμό το ενιάμηνο
20:13
Στη δημοσιότητα το διάταγμα του Υπουργού Υγείας για τα νέα μέτρα
19:59
Ο Μπάιντεν κρυολόγησε αλλά διαβεβαιώνει ότι είναι καλά
19:36
Βέλγιο: Δεν θα αυστηροποιηθούν περαιτέρω τα μέτρα για την αντιμετώπιση της Covid-19
19:17
Συνέχισε την ανοδική του πορεία ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο
18:46
Ελλάδα: Η τρίτη δόση θα δίνεται 3 μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού με δύο δόσεις
18:28
Σε απευθείας μετάδοση από το ΡΙΚ η αποχαιρετιστήρια τελετή του Πάπα Φραγκίσκου
18:26
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand