Συρία: Τουλάχιστον 27 νεκροί σε βομβιστική επίθεση εναντίον στρατιωτικού λεωφορείου και σε βομβαρδισμούς στο Ιντλίμπ

Τουλάχιστον 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βομβιστική επίθεση εναντίον στρατιωτικού λεωφορείου στη Δαμασκό, ενώ από τους βομβαρδισμούς του συριακού καθεστώτος στις ζώνες των ανταρτών έχασαν τη ζωή τους 13 άλλοι, στη χειρότερη έκρηξη βίας στη Συρία εδώ και μήνες.

Δύο βόμβες που είχαν τοποθετηθεί στο λεωφορείο εξερράγησαν νωρίς το πρωί, ενώ το όχημα περνούσε κοντά σε μια γέφυρα, στο κέντρο της πρωτεύουσας, μετέδωσε το πρακτορείο SANA, κάνοντας λόγο για 14 νεκρούς και τουλάχιστον τρεις τραυματίες.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια μη κυβερνητική οργάνωση που διαθέτει ευρύ δίκτυο πηγών σε όλη τη Συρία, όλα τα θύματα ήταν στρατιωτικοί.

Μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση αυτή, τη φονικότερη στη Δαμασκό εδώ και τέσσερα χρόνια. Μία ώρα αργότερα όμως οι κυβερνητικές δυνάμεις βομβάρδισαν το Ιντλίμπ, το τελευταίο προπύργιο των τζιχαντιστών και των ανταρτών στη βόρεια Συρία.

Μια στρατιωτική πηγή είπε ότι ένας τρίτος εκρηκτικός μηχανισμός, που έπεσε από το λεωφορείο μετά την έκρηξη, εξουδετερώθηκε.

Η σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου καταδίκασε την επίθεση αυτή με ανακοίνωσή της που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό κανάλι Al Manar. «Όλες οι τρομοκρατικές απόπειρες δεν θα καταφέρουν να αποσταθεροποιήσουν τη Συρία», ανέφερε.

Στις εικόνες που μεταδόθηκαν από το SANA διασώστες επιθεωρούν το καμένο λεωφορείο.

«Εδώ και πολύ καιρό δεν είχαμε δει τέτοια πράγματα, νομίζαμε ότι είχαμε τελειώσει μ’ αυτά», είπε ένας αυτόπτης μάρτυρας, ο Σαλμάν, που εργάζεται σε ένα οπωροπωλείο της συνοικίας.

Η σημερινή ήταν η φονικότερη επίθεση στη Δαμασκό μετά από εκείνη του Μαρτίου του 2017 (τουλάχιστον 30 νεκροί), την ευθύνη για την οποία είχε αναλάβει τότε το Ισλαμικό Κράτος.

Στο Ιντλίμπ, από τους βομβαρδισμούς του καθεστώτος σκοτώθηκαν 13 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 26, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο. Μεταξύ των άμαχων θυμάτων ήταν τέσσερα παιδιά και μια δασκάλα που κατευθύνονταν προς το σχολείο τους, ανέφερε η Unicef, καταδικάζοντας αυτές τις βιαιότητες.

Ο βομβαρδισμός αυτός ήταν ο σφοδρότερος στο Ιντλίμπ μετά την εκεχειρία που διαπραγματεύτηκαν η Τουρκία και η Ρωσία και τέθηκε σε ισχύ τον Μάρτιο του 2020. «Στις 8 το πρωί ξυπνήσαμε από τους βομβαρδισμούς. Δεν ξέραμε τι να κάνουμε, πού να πάμε», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μπιλάλ Τρίσι, ένας πατέρας δύο παιδιών που ζει κοντά στην Αρίχα, τη ζώνη που στοχοθετήθηκε.

Ένας ανταποκριτής του Πρακτορείου είπε ότι μεταξύ των νεκρών ήταν και ένα κορίτσι 10 ετών.

Η οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ και άλλες τζιχαντιστικές ομάδες που ελέγχουν ένα μέρος της επαρχίας Ιντλίμπ απάντησαν βομβαρδίζοντας γειτονικές ζώνες, τις οποίες ελέγχει το καθεστώς.

Εξάλλου, έξι μαχητές της κυριότερης φιλοκυβερνητικής πολιτοφυλακής, των δυνάμεων Εθνικής Άμυνας, σκοτώθηκαν και άλλοι έξι τραυματίστηκαν όταν σημειώθηκε έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών στην επαρχία Χάμα. Σύμφωνα με τη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Al Watan η έκρηξη οφείλεται σε «τεχνικό λάθος».

Τελευταία Ενημέρωση: 20 Οκτωβρίου 2021 - 20:51

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
18:00
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.