Φώτης Φωτίου : Ζητά ανασκαφή χώρου στην Αμμόχωστο όπου φέρονται να είναι θαμμένοι Ελληνοκύπριοι

Δεν είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που δημοσιεύονται πληροφορίες για μαζικούς χώρους ταφής στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

Σε κάθε περίπτωση, είχαμε εκφράσει και δημόσια τις έντονες ανησυχίες μας για την πιθανότητα καταστροφής των χώρων ταφής, λόγω των έργων που εκτελούνται μετά την παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Αμμόχωστο. Είχαμε, επίσης, ζητήσει την άμεση καταγραφή, χαρτογράφηση και προστασία όλων των χώρων που βρίσκονται εντός της αυθαίρετα αποκαλούμενης στρατιωτικής ζώνης του τουρκικού στρατού ώστε να προχωρήσει χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση η ανασκαφή τους.

Η πληροφορία που δημοσιεύτηκε χτες στον Τ/κ Τύπο αλλά και στα Ε/κ ΜΜΕ, αναδεικνύει για ακόμα μια φορά τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργεί η κατοχική δύναμη, τα οποία αποτελούν τροχοπέδη στις προσπάθειες επίτευξης προόδου.

Να επισημάνω ότι ο συγκεκριμένος χώρος, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα,  πιθανόν να βρίσκεται εντός στρατιωτικής ζώνης και ως εκ τούτου, αν αυτό ισχύει, δεν υπάρχει δυνατότητα άμεσης πρόσβασης για τις ανάγκες των ερευνών και της εκταφής. Η εξασφάλιση άδειας από τον κατοχικό στρατό, σύμφωνα με την μέχρι τώρα πρακτική, είναι μεν μια χρονοβόρα διαδικασία αλλά βασίζεται περισσότερο σε σκοπιμότητες, τακτικισμούς και εντυπώσεις παρά στην ουσία, που είναι η απρόσκοπτη πρόσβαση για έρευνες και εκταφές.

Το δεύτερο μείζον θέμα που αναδεικνύει η πληροφορία που δημοσιεύτηκε είναι η ανάγκη για μελέτη των αρχείων του τουρκικού στρατού το οποίο αποτελούσε και αποτελεί πάγιο αίτημά μας, εδώ και 10ετίες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η ταφή έγινε από Τούρκους στρατιώτες μετά από οδηγίες του Διοικητή τους.  Είναι σίγουρο ότι στα αρχεία του τουρκικού στρατού θα είναι καταγραμμένο το περιστατικό στην έκθεση που υπέβαλε στους ανωτέρους του ο Διοικητής της Μονάδας.

Έχω ζητήσει από τον Εκπρόσωπό μας στη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων, για ανθρωπιστικούς λόγους, να ζητήσει την άμεση ανασκαφή του χώρου. 

Θέλω να επαναλάβω το πάγιο αίτημά μας προς την Τουρκία να συνεργαστεί επιτέλους ουσιαστικά, με ειλικρίνεια και ανθρωπισμό στην επίλυση των προβλημάτων που αποτελούν τροχοπέδη στην επίτευξη προόδου.  Αναφέρομαι συγκεκριμένα στην ανάγκη μελέτης των τουρκικών αρχείων, στην απρόσκοπτη πρόσβαση για έρευνες και εκταφές σε στρατιωτικές ζώνες, στο μείζον θέμα της σκόπιμης μετακίνησης λειψάνων και την ανάγκη για υπόδειξη των μαζικών χώρων ταφής, που δημιούργησε ο τουρκικός στρατός μετά από τις περισυλλογές των νεκρών που έγιναν από τα πεδία των ταφών.

Πηγή: ΓΤΠ

Τελευταιες Ειδησεις

01 Δεκεμβρίου
Στη σημερινή ημέρα ευαισθητοποίησης για το AIDS και στην πανδημία αναφέρθηκε ο Πάπας Φραγκίσκος
17:29
Στο 5,5% υπολογίζεται ο ρυθμός ανάπτυξης το γ΄ τρίμηνο
17:03
Στην Κύπρο αρχές της ερχόμενης εβδομάδας ο νέος Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ ΟΗΕ
16:41
Για το έργο του Ρόταρυ στην Κύπρο ενημερώθηκε η Πρόεδρος της Βουλής
16:21
Γερμανία: Τρεις τραυματίες από έκρηξη στο Μόναχο
16:17
Υπέρ της έναρξης συζήτησης για υποχρεωτικό εμβολιασμό η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν
15:57
ΥΠΑΜ: Διευρύνεται περαιτέρω η συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας-Ιορδανίας στους τομείς Άμυνας και Ασφάλειας
15:45
Οι πρώτες δηλώσεις του Ποντικού
15:39
Ερντογάν: Η οικονομία της Τουρκίας βρίσκεται σε ένα δρόμο «παρακινδυνευμένο, αλλά σωστό»
15:37
Με ηλεκτρονικό μήνυμα SMS ενημερώνονται οι δικαιούχοι 3ης ενισχυτικής δόσης εμβολίου
15:14
Λιβύη: Η επικίνδυνη τελική ευθεία για τις προεδρικές εκλογές
14:47
ΗΠΑ-Μακελειό σε σχολείο: Ο 15χρονος χρησιμοποίησε όπλο που είχε αγοράσει ο πατέρας του
14:20
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand