Ικανοποίηση στην Αθήνα για την επιστολή Μπλίνκεν προς Μητσοτάκη

Ικανοποίηση εκφράζει η Αθήνα για την επιστολή του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά την υπογραφή της πενταετούς Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, στην επιστολή που απέστειλε ο κ. Μπλίνκεν, οι ΗΠΑ χαιρετίζουν τον ρόλο της Ελλάδας ως περιφερειακού ηγέτη και πυλώνα σταθερότητας, δηλώνοντας παράλληλα την προσήλωσή τους στην υποστήριξη της ευημερίας, της ασφάλειας και της δημοκρατίας της Ελλάδας.

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές τονίζουν το γεγονός ότι ο κ. Μπλίνκεν αναφέρεται στις άριστες διμερείς σχέσεις ΗΠΑ και Ελλάδας, οι οποίες φθάνουν σε «νέα ύψη» και σημειώνει ότι οι δύο χώρες «θα βγουν ισχυρότερες από τις προκλήσεις της παγκόσμιας πανδημίας μαζί».

Ως σημαντικό σημείο της επιστολής, οι κυβερνητικές πηγές θεωρούν εκείνο στο οποίο ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αναφέρεται στην ανανέωση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, υπογραμμίζοντας ότι επεκτείνει τη στρατηγική αμυντική εταιρική σχέση μεταξύ των δύο χωρών και εκφράζοντας τη σταθερή αποφασιστικότητα των δύο χωρών να διαφυλάξουν και να προστατεύσουν αμοιβαία την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητά τους έναντι ενεργειών που απειλούν την ειρήνη, συμπεριλαμβανομένης της ένοπλης επίθεσης ή της απειλής αυτής.

«Ο κ. Blinken υπογραμμίζει ότι: “πιστεύουμε ακράδαντα στον σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας, καθώς και των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της δικαιοδοσίας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας”. Στην επιστολή επισημαίνεται ακόμη η δέσμευση της κυβέρνησης Biden “να διασφαλίσει τη σταθερότητα και την ευημερία σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο”», σημειώνουν οι κυβερνητικές πηγές για την επιστολή Μπλίνκεν.

Τέλος, οι ίδιες πηγές αναδεικνύουν και την ιδιαίτερη αναφορά που κάνει ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών στη Βάση της Σούδας, όπου υπογραμμίζει ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν τον ζωτικό ρόλο των δραστηριοτήτων Ναυτικής Υποστήριξης (NSA) στη Σούδα και άλλων εγκαταστάσεων, στις οποίες οι ΗΠΑ μπορούν να εκπαιδεύουν ή να επιχειρούν στην ηπειρωτική χώρα ή στα νησιά, για την εξασφάλιση των κοινών μας αμυντικών στόχων και ευχαριστούν την Ελλάδα για τη συνέχιση της υποστήριξης στη διευρυμένη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ελλάδα».

Τελευταία Ενημέρωση: 15 Οκτωβρίου 2021 - 16:51

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.