Έχουν γίνει βήματα σε θέματα συμμόρφωσης, αλλά δεν εφησυχάζουμε λέει ο ΥΠΕΞ

Η κυπριακή κυβέρνηση από την οικονομική κρίση του 2013 έχει κάνει αποφασιστικά βήματα προς την κατεύθυνση της κανονιστικής συμμόρφωσης αλλά δεν εφησυχάζουμε, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άλλους εταίρους στην περαιτέρω προώθηση της συμμόρφωσης με τους κανονισμούς καταπολέμησης του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Την ίδια ώρα μιλώντας κατά την έναρξη του 7ου Φόρουμ Κανονιστικής Συμμόρφωσης (7th Compliance Forum), τόσο η Πρέσβειρα των ΗΠΑ όσο και η επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο τόνισαν την ανάγκη της περαιτέρω προώθησης της διαφάνειας ως σημαντικού συστατικού σε μια οικονομία που βασίζεται στον τομέα των υπηρεσιών, ενώ δεν έλειψαν οι αναφορές στο αποκαλυπτικό βίντεο του δικτύου Αλ Τζαζίρα και στα Pandora Papers.

Στον χαιρετισμό του στο συνέδριο, ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στα βήματα που λήφθηκαν από την Κυβέρνηση μετά την οικονομική κρίση του 2013 τόσο όσον αφορά τη βελτίωση των δημοσίων οικονομικών όσο και της σταθερότητας του τραπεζικού τομέα.

«Ίσως η πιο βασική απόδειξη της ψήφου εμπιστοσύνης στην κυπριακή οικονομία και τον τραπεζικό τομέα είναι η απόφαση επιπρόσθετων διεθνών τραπεζών το 2019 για την παροχή υπηρεσιών ανταποκριτή για συναλλαγές σε δολάρια ΗΠΑ», είπε ο ΥΠΕΞ, για να προσθέσει πως σήμερα τέσσερις ανταποκρίτριες τράπεζες παρέχουν τέτοιες υπηρεσίες, που είναι «ο υψηλότερος αριθμός που καταγράφηκε ποτέ».

«Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι αυτό ήταν αποτέλεσμα της ξεκάθαρης δέσμευσης της Κυβέρνησης να γυρίσει σελίδα και να επανεκκινήσει την οικονομία με τον σωστό τρόπο, με αποφασιστικότητα και επιμονή», πρόσθεσε.

Αναγνωρίζοντας πως η κανονιστική συμμόρφωση ίσως αποδειχθεί δύσκολη στον απόηχο των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε πως η συμμόρφωση πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ευκαιρία και όχι ως απλά ως μια υποχρέωση, ενώ υπογράμμισε ως σημαντικό τον ρόλο των κυβερνήσεων και των διεθνών οργανισμών στην αξιολόγηση του βαθμού συμμόρφωσης.

Όπως είπε, «η κυπριακή Κυβέρνηση έχει λάβει καθοριστικά βήματα και από το 20123 επιτεύχθηκε πολλή πρόοδος αλλά δεν εφησυχάζουμε».

Σε αυτό το πλαίσιο, κατέληξε ο ΥΠΕΞ, «θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στενά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άλλους στρατηγικούς συνεργάτες για την περαιτέρω προώθηση θεμάτων που σχετίζονται με την κανονιστική συμμόρφωση».

Από την πλευρά της, η Πρέσβειρα των ΗΠΑ Τζούντιθ Γκάρμπερ ανέφερε στο δικό της χαιρετισμό ότι έγιναν πολλά στην Κύπρο καταδεικνύοντας τόσο την πρόοδο όσο και τους εναπομείναντες κινδύνους. Αναφέρθηκε στην έκθεση της επιτροπής Moneyval το 2020, η οποία πίστωσε την Κύπρο για την σκληρή δουλειά στην καταπολέμηση του ξεπλύματος παράνομου χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, αναδεικνύοντας διάφορους τομείς που απαιτείται βελτίωση όπως την εποπτεία για τη συμμόρφωση των τραπεζών σε θέματα ξεπλύματος από τις ίδιες τις τράπεζες, αλλά και τους κινδύνους που σχετίζονταν με το πρόγραμμα πολιτογράφησης επενδυτών.

«Τα γεγονότα που ακολούθησαν όπως το βίντεο του Αλ Τζαζίρα και τα Pandora Papers έχουν επιβεβαιώσει τις ανησυχίες της Μoneyval», ανέφερε η κ. Γκάρμπερ, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ επικροτούν την γρήγορη αντίδραση και τα βήματα που λήφθηκαν για αντιμετώπιση των ανησυχιών της Moneyval».

Τονίζοντας πως η πρόκληση είναι η προώθηση της κουλτούρας συμμόρφωσης σε όλους τους τομείς της οικονομίας, η Αμερικανίδα Πρέσβειρα υπέδειξε ζητήματα όπως την έγκριση και υλοποίηση των καθυστερημένων μέτρων κατά της διαφθοράς, την ανάγκη υιοθέτησης των τελευταίων οδηγιών της ΕΕ κατά του ξεπλύματος χρήματος, τη δημοσιοποίηση του μητρώου τελικών δικαιούχων, καθώς και την ορθή δημοσιοποίηση των οικονομικών στοιχείων των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων.

«Ήδη γνωρίζετε ότι η καλή φήμη κερδίζεται δύσκολα αλλά εύκολα χάνεται», κατέληξε.

Η επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Κύπρο, Μυρτώ Ζαμπάρτα είπε πως η Επιτροπή έχει θέσει μεταξύ των προτεραιοτήτων της στην καταπολέμηση του ξεπλύματος και της χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε, εγκρίθηκε η οδηγία AML5 το 2018, η οποία προνοεί την βελτίωση της διαφάνειας όσον αφορά τους πραγματικούς δικαιούχους εταιρειών και καταπιστευμάτων, βελτιωμένη λειτουργία των αρχών κατά του ξεπλύματος, βελτίωση της συνεργασίας και ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των αρχών εποπτείας και της ΕΚΤ, ενώ η Κομισιόν έχει εισηγηθεί νέες νομοθεσίες οι οποίες θα συζητηθούν στο Ευρωκοινοβούλιο.

«Η διαφάνεια είναι ένα από τα πιο σημαντικά συστατικά μιας οικονομίας που βασίζεται στον τομέα των υπηρεσιών», τόνισε η κ. Ζαμπάρτα, για να προσθέσει ότι είναι κρίσιμο όλες οι πτυχές της κοινοτικής νομοθεσίας που έχει συμφωνηθεί από όλα τα κράτη – μέλη να μεταφέρεται στο εθνικό δίκαιο και να υλοποιείται έγκαιρα».

Τέλος, ο προεδρεύων του συνεδρίου, Διευθυντής της Διεύθυνσης κανονιστικής συμμόρφωσης της  Τράπεζας Κύπρου, Μάριος Σκανδάλης υπογράμμισε τη σημασία της ενίσχυσης της εποπτείας την στιγμή που η οικονομία ανακάμπτει από την πανδημία.

«Η σημερινή βραδεία οικονομική ανάπτυξη αυξάνει τα κρούσματα απάτης. Ένα ισχυρό πρόγραμμα συμμόρφωσης θα βοηθήσει τις εταιρείες να τα προκαταλάβουν», είπε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

06 Δεκεμβρίου
Σύνολο 9,926 εμβολιασμοί έγιναν τη Δευτέρα
21:28
Covid-19: Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης επιβάλλει υποχρεωτικό εμβολιασμό για όλο τον ιδιωτικό τομέα
21:15
Τηλεφωνική επικοινωνία Μπλίνκεν με Μητσοτάκη- Υπογράμμισαν τη σημασία της αλληλεγγύης στην προώθηση της σταθερότητας στην Ευρώπη
20:58
Ρέγκλινγκ: Δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για Κύπρο και άλλες χώρες σε μεταπρογραμματική εποπτεία
20:50
Φον ντερ Λάιεν: Στόχος μας να εμβολιαστεί το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού έως τα μέσα του 2022
20:30
Σύλληψη Έλληνα αστυνομικού στον Έβρο από τους Τούρκους – Κινητοποίηση Ελληνικής Αστυνομίας και υπουργείου Εξωτερικών
19:58
Ένας θάνατος και 706 νέα περιστατικά κορονοϊού
19:52
Συμμετοχή του ΥΠΟΙΚ στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες-Παρουσίαση συμπερασμάτων 11ης Έκθεσης Μεταμνημονιακής Παρακολούθησης
19:39
Ινδονησία: Στους 22 έφθασε ο αριθμός των νεκρών από την έκρηξη ηφαιστείου
19:14
Θεόδωρος σε Κέρκεζ : "Αδελφική φιλία, καλή συνέχεια brate μου και εις το επανιδείν"
18:42
Δένδιας: Να υπάρξει επανέναρξη του διαλόγου για το Κυπριακό στο μόνο αποδεκτό πλαίσιο
18:37
Κορονοϊός-Ελλάδα: 4.943 νέα κρούσματα, 714 διασωληνωμένοι, 116 νέοι θάνατοι
18:15
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand