Χιλιάδες διαδηλωτές στη Γεωργία ζήτησαν την αποφυλάκιση του πρώην Προέδρου Σαακασβίλι

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στη Γεωργία ζητώντας την απελευθέρωση του πρώην Προέδρου Μιχαήλ Σαακασβίλι, ο οποίος οδηγήθηκε στη φυλακή αμέσως μόλις επέστρεψε από την εξορία του, στις αρχές Οκτωβρίου, και έχει ξεκινήσει απεργία πείνας.

Τουλάχιστον 50.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Ελευθερίας, στο κέντρο της Τιφλίδας, φωνάζοντας ρυθμικά το όνομα του Σαακασβίλι, σύμφωνα με την εκτίμηση ενός ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Ελευθερώστε τον Σαακασβίλι» και «Όχι στην πολιτική δίωξη», έγραφαν στα πλακάτ που κρατούσαν οι διαδηλωτές.

Ο Μιχαήλ Σαακασβίλι, 53 ετών σήμερα, ήταν πρόεδρος της Γεωργίας μεταξύ 2004-2013. Συνελήφθη την 1η Οκτωβρίου, όταν επέστρεψε από την οκταετή εξορία του, και στάλθηκε στη φυλακή για να εκτίσει ποινή κάθειρξης έξι ετών για κατάχρηση εξουσίας.

Ο πρώην Πρόεδρος και νυν αρχηγός της αντιπολίτευσης θεωρεί «πολιτική» την καταδίκη του και έχει ξεκινήσει απεργία πείνας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη φυλάκισή του.

Η υπόθεση αυτή εντείνει την πολιτική κρίση που συγκλονίζει τη Γεωργία από πέρσι τον Οκτώβριο, όταν κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές το κυβερνών κόμμα "Γεωργιανό Όνειρο" του δισεκατομμυριούχου Μπιτζίνα Ιβανισβίλι, του μεγάλου πολιτικού αντιπάλου του Σαακασβίλι.

Ο πρώην πρόεδρος επέστρεψε κρυφά στη Γεωργία στις αρχές Οκτωβρίου, την παραμονή των κρίσιμων για την κυβέρνηση δημοτικών εκλογών. Τελικά το κυβερνών κόμμα κέρδισε τις εκλογές αυτές συγκεντρώνοντας ποσοστό 46,7% έναντι 30,6% για το Ενωμένο Εθνικό Κίνημα (MNU) του Σαακασβίλι.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που συγκέντρωσαν όλα μαζί ποσοστό 53% έκαναν λόγο για μαζική νοθεία.

Στις μεγαλύτερες πόλεις, συμπεριλαμβανομένης και της Τιφλίδας, ο δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών θα διεξαχθεί στις 30 Οκτωβρίου μεταξύ των υποψηφίων του "Γεωργιανού Ονείρου" και του MNU.

Τελευταία Ενημέρωση: 14 Οκτωβρίου 2021 - 21:05

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών
10:43
Προβλήματα στην εξεύρεση εξαρτημάτων για τα αυτοκίνητα
10:37
Πρόταση νόμου ΑΚΕΛ για την καθυστέρηση των προϋπολογισμών
09:57
Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν 4 drone των ανταρτών Χούθι
09:53
Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν 26 ρωσικά drone κατά τη διάρκεια της νύχτας
09:30
Ερωτοκρίτου: Συμπεριφορά που δεν χαρακτηρίζει συντεταγμένο κράτος η καθυστέρηση προϋπολογισμών
09:13
Ορέν Ανόλικ: Ο ναυτικός αποκλεισμός της Γάζας έχει αρθεί μόνο για την Κύπρο
08:57
Παραγωγική χαρακτήρισε τη συνάντηση του στο Ισραήλ με τον ομόλογο του ο υπουργός Ενέργειας
08:50
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
06:27
Ληστεία με κουκουλοφόρους χθες το βράδυ σε οικία στην Ερήμη.
06:03
Νιγηρία: Επιστρέφουν στα σπίτια τους οι 137 μαθητές που απήχθησαν πριν από 3 εβδομάδες
05:58
Εκτακτο υπουργικό Συμβούλιο για στοχευμένα μέτρα στήριξης των ευάλωτων
05:49
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.