Αυστρία: Ο Σ. Κουρτς ορκίστηκε βουλευτής - Απολαμβάνει καταρχάς ασυλίας αλλά θα παραιτηθεί από αυτήν

Ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος παραιτήθηκε λόγω κατηγοριών διαφθοράς, ορκίστηκε σήμερα βουλευτής του κοινοβουλίου, όπου και προτίθεται να αντικρούσει τις εναντίον του κατηγορίες περί διαφθοράς. Ως βουλευτής απολαμβάνει καταρχάς ασυλία, αλλά ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί από αυτήν.

Λίγο πριν από την συνεδρίαση της Βουλής ο Κουρτς δήλωσε ότι θέλει τώρα να στηρίξει το έργο της κυβέρνησης "όσο το δυνατόν καλύτερα" εντός αυτής. Ο πρόεδρος του συντηρητικού Αυστριακού Λαϊκού Κόμματος (ÖVP), το οποίο συνεχίζει να ηγείται του κυβερνητικού συνασπισμού (με τους Πράσινους), είχε ήδη εκλεγεί πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του στις αρχές της εβδομάδας.

Ο Κουρτς παραιτήθηκε από το αξίωμα του καγκελαρίου το βράδυ του Σαββάτου. Όπως έγινε γνωστό την περασμένη εβδομάδα, η Εισαγγελία Οικονομίας και Διαφθοράς (WKStA) διεξάγει έρευνα κατά του 35χρονου συντηρητικού πολιτικού για τα αδικήματα της απιστίας, της δωροδοκίας και διαφθοράς. Η ομάδα περί τον πρώην καγκελάριο φέρεται να εξασφάλισε την άνοδό του στην ηγεσία του κόμματός του και της κυβέρνησης μέσω εξωραϊσμένων δημοσκοπήσεων και εξαγοράς μέσων ενημέρωσης προκειμένου να γράφουν θετικά γι' αυτόν. Σε αντάλλαγμα, δόθηκαν μεγάλα χρηματικά ποσά, μεταξύ των οποίων και χρήματα των φορολογουμένων, για διαφημίσεις.

Ο Κουρτς απέρριψε όλους τους ισχυρισμούς ως «ψευδείς» και αρνήθηκε να αποσυρθεί από την πολιτική. Ως μέλος του Κοινοβουλίου, θέλει να κάνει ό,τι είναι δυνατό για να αντικρούσει τις εναντίον του κατηγορίες. Με τη ιδιότητά του ως βουλευτή, ο Κουρτς απολαμβάνει καταρχάς ασυλίας - αλλά ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί από αυτήν.

Ο πρώην καγκελάριος απέρριψε και την απαίτηση για σχηματισμό νέας κυβέρνησης χωρίς τη συμμετοχή του ÖVP. Κατόπιν πρότασής του, τον διαδέχθηκε στην καγκελαρία ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, ο οποίος θεωρείται έμπιστος συνεργάτης του προκατόχου του και ανακοίνωσε ότι θα ήθελε να συνεχίσει το έργο του.

Μία δημοσκόπος η οποία συνελήφθη κατά τη διάρκεια της έρευνας προχθές Τρίτη λόγω "κινδύνου παρεμπόδισης των ερευνών" αφέθηκε ελεύθερη σήμερα. Η Εισαγγελία Οικονομίας και Διαφθοράς (WKStA) δεν ανακοίνωσε τους λόγους. Οι εισαγγελείς υποπτεύονται ότι η δημοσκόπος έπαιξε κεντρικό ρόλο στη δημοσίευση εξωραϊσμένων δημοσκοπήσεων υπέρ του ÖVP.

Τελευταία Ενημέρωση: 14 Οκτωβρίου 2021 - 17:22

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Η ΔΗΠΑ χαιρετίζει το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας
14:40
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
ΔΗΣΥ: Από τα μέτρα μένουν εκτός ορισμένες κατηγορίες ευάλωτων νοικοκυριών
14:15
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.