Ακάρ: Προσπαθούν να αναλάβουν ρόλο στην αν. Μεσόγειο πέραν από το μπόι τους

Ορισμένες χώρες στην Ευρώπη προσπαθούν να αναλάβουν έναν ρόλο στην ανατολική Μεσόγειο πέρα από το μπόι και τη δύναμή τους, ισχυρίστηκε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ υποστηρίζοντας ότι “πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα τους οδηγήσει πουθενά”. Ο Τουρκος Υπουργός είπε “λυπούμαστε για όσους ανακατεύουν τα άχυρα με τη λαβή” Για τη διμερή συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι “τέτοιες διμερείς συμφωνίες θα διχάσουν το ΝΑΤΟ” και “θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια ολόκληρης της Ευρώπης”.

Σε ομιλία του κατά την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους του Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας, ο Χουλουσί Ακάρ αξιολογώντας τις τελευταίες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο και την Κύπρο “παρακολουθούμε αμέσως τις εκθέσεις που λαμβάνουμε”. Ότι πρέπει να γίνει για την προστασία και την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων μας όπως ακριβώς έγινε μέχρι σήμερα υπό την αιγίδα του Προέδρου μας, την ώρα και εκεί που πρέπει. Να μην αμφιβάλλει κανείς γι αυτό. Δεν υπάρχει θέμα για ‘παραχώρηση, εγκατάλειψη του αγώνα’ με οποιονδήποτε τρόπο. Είναι καθήκον μας να προστατεύσουμε τα δικαιώματα του ευγενούς έθνους μας. Μέχρι σήμερα κάναμε ό,τι έπρεπε να κάνουμε γι αυτό και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε”, ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός.

Ο Χουλουσί Ακάρ είπε ότι ως Τουρκία εφαρμόζουν προσεκτικά τις συμφωνίες που έχουν συνάψει με Ρωσία και ΗΠΑ. “Με τον ίδιο τρόπο, κάνουμε ό, τι πρέπει να κάνουμε στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο. Είμαστε υπέρ της ειρήνης, του διαλόγου, των συναντήσεων. Από την άλλη, είπαμε ότι δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο και συνεχίζουμε να το λέμε. Είμαστε αποφασισμένοι και ικανοί για αυτό”, ανέφερε.

Αναφερόμενος στην αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι τέτοιες διμερείς συμφωνίες θα διχάσουν το ΝΑΤΟ. Ο Χουλουσί Ακάρ είπε ότι “ορισμένες χώρες στην Ευρώπη προσπαθούν να αναλάβουν έναν ρόλο στην ανατολική Μεσόγειο πέρα από το μπόι και τη δύναμή τους. Τους ξεπερνά. Πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα τους οδηγήσει πουθενά. Το ΝΑΤΟ είναι ένας αμυντικός οργανισμός. Ενώ υπάρχουν σύμμαχοι εδώ, οι συμμαχίες όσων βρίσκονται μέσα σε αυτό θα χωρίσουν τόσο την αμυντική δύναμη της ΕΕ όσο και το ΝΑΤΟ. Το βλέπουν αυτό. Ωστόσο, ορισμένες χώρες δεν δίνουν προσοχή σε αυτά λόγω του εγωισμού τους ή των πολιτικών φιλοδοξιών των ηγετών τους, βλάπτουν τόσο το ΝΑΤΟ όσο και την ΕΕ και θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια ολόκληρης της Ευρώπης”, υποστήριξε ο Τούρκος Υπουργός.

Ο Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι οι δραστηριότητες της Τουρκίας στις θάλασσες για εξερεύνηση φυσικών πόρων θα συνεχιστούν και πρόσθεσε ότι “δεν τίθεται θέμα ποτέ να υποχωρήσουμε ποτέ στις περιοχές δικαιοδοσίας μας στη θάλασσα και τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας”. “Το Πολεμικό μας Ναυτικό βρίσκεται σε συνεχή δραστηριότητα για την προστασία της θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας. Υπάρχει ένα επίπεδο σχεδιασμού και υλοποίησης που κάποιοι μπορεί να μην ονειρεύονται καν. Και όμως, συζητούν και αξιολογούν χωρίς να έχουν δει, ακούσει, κατανοήσει ή έχουν πληροφόρηση. Αυτά και παρόμοια περιστατικά επηρεάζουν αρνητικά το ηθικό και το κίνητρό τους σε μια εποχή που το προσωπικό μας χρειάζεται περισσότερο ηθικό. Οι λογικοί, ευσυνείδητοι άνθρωποι πρέπει να το σκεφτούν, να το δουν και να το γνωρίζουν αυτό. Το Πολεμικό μας Ναυτικό έπλεε για 200 χιλιάδες ώρες το χρόνο. Το πλοίο μας παρέμεινε στη θάλασσα για 182 ημέρες χωρίς διακοπή. Το προσωπικό των χερσαίων μας δυνάμεων παραμένει στην περιοχή βάσης για 4 χρόνια. Η Πολεμική μας Αεροπορία λειτουργεί μέρα και νύχτα. Μιλάμε για στρατό που κάνει μια τέτοια προσπάθεια. Μιλάμε για στρατό που λειτουργεί για τη χώρα και το έθνος του. Μιλάμε για την ασφάλεια των συνόρων μας, τους πολίτες μας. Ενώ αυτό συμβαίνει, φυσικά, λυπούμαστε για όσους ανακατεύουν τα άχυρα με τη λαβή”, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός.

Πηγή: Άννα Ανδρέου

Τελευταία Ενημέρωση: 14 Οκτωβρίου 2021 - 15:05

Τελευταιες Ειδησεις

15 Οκτωβρίου
Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι αμερικανικό αντιτορπιλικό προσπάθησε να παραβιάσει τα χωρικά της ύδατα
21:52
Εκτοξεύτηκε η δεύτερη επανδρωμένη αποστολή για τον διαστημικό σταθμό Tiangong
21:51
ΗΠΑ: Ο πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον αναρρώνει στο νοσοκομείο από μια λοίμωξη
21:49
Υπό την αντιτρομοκρατική οι έρευνες για τ η δολοφονία του Βρετανού βουλευτή σερ Ντέιβιντ Έιμες
21:07
Σύστημα πληρωμών στο μετρό της Μόσχας με βάση αναγνώριση προσώπου
20:36
Την αποτροπή της παράτυπης μετανάστευσης σε ΕΕ και Κύπρο, συζήτησε η Γιόχανσον στην Τουρκία
20:32
142 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 εντοπίστηκαν την Παρασκευή, κανένας θάνατος
19:57
Κοινό ανακοινωθέν ΗΠΑ-Ελλάδας για τον στρατηγικό διάλογο, αναφορά και σε Κύπρο
19:29
Η Κυπριακή Δημοκρατία υπέβαλε στην ΕΕ το Σχέδιο Δημοσιονομικού Προγράμματος 2022
18:57
Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στην Τάλα
18:31
Κέρδη παρουσίασε την Παρασκευή το ΧΑΚ, εβδομαδιαία πτώση
18:28
Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην Τάλα, ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν το έργο της πυρόσβεσης
17:57
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand