Για τουρκικές προκλήσεις και εξελίξεις στο Κυπριακό ενημερώνει την ΕΕ ο ΥΠΕΞ

Για τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και την υπαναχώρηση της τουρκοκυπριακής πλευράς στο θέμα του διορισμού ειδικού απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό ενημέρωσε σήμερα τους Πρέσβεις των κρατών μελών της ΕΕ ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, λίγες ημέρες πριν τη σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο, όπου θα έχει την ευκαιρία να προβεί σε ενημέρωση και προς τους Ευρωπαίους ομολόγους του για τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας εις βάρος της Κύπρου και τα τεκταινόμενα στο Κυπριακό.

Η σημερινή ενημέρωση πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια γεύματος που διοργάνωσε η πρεσβεία της Σλοβενίας στη Λευκωσία, στο πλαίσιο της Σλοβενικής Προεδρίας της ΕΕ. Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, ο κ. Χριστοδουλίδης ενημέρωσε τους Πρέσβεις για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, τα αποτελέσματα του γεύματος εργασίας του ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και τον Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, στη Νέα Υόρκη, το τι συμφωνήθηκε σε αυτό και την αλλαγή στάση από τουρκοκυπριακής πλευράς σε ό,τι αφορά το θέμα διορισμού ειδικού απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό.

Ενημέρωσε επίσης για τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, σε περιοχή η οποία έχει οριοθετηθεί στη βάση του διεθνούς δικαίου ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και την Αίγυπτο, και για το πως οι ενέργειες της Τουρκίας, είτε ενάντια στην Κύπρο είτε ενάντια στην Ελλάδα επηρεάζουν αρνητικά και τα συμφέροντα της ίδιας της ΕΕ και τους σχεδιασμούς της για την Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε, ακόμη, στο επερχόμενο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στο Λουξεμβούργο στις 18 Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια του οποίου αναμένεται να ενημερώσει τους ομολόγους του και για το θέμα των τουρκικών ενεργειών στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου.

Κατά τη διάρκεια του γεύματος, ο κ. Χριστοδουλίδης ενημέρωσε επίσης τους Πρέσβεις για τη Στρατηγική για την Οικονομική Διπλωματία, η οποία εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 8 Οκτωβρίου και τον ρόλο που δύνανται να διαδραματίσουν το Υπουργείο Εξωτερικών και οι διπλωματικές αποστολές της Κύπρου στην προώθηση των προτεραιοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως αυτές αντικατοπτρίζονται στο Στρατηγικό Πλαίσιο Δημοσιονομικής Πολιτικής.

Αναφέρθηκε, επίσης, στη Στρατηγική της Κυπριακής Δημοκρατίας για θέματα ΕΕ, που αποτελεί την πρώτη προσπάθεια συνολικής αποτύπωσης των στόχων της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που ετοιμάστηκε από τη Γενική Γραμματεία Ευρωπαϊκών Θεμάτων στο Υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με όλα τα Υπουργεία και τις υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας και η οποία αναμένεται να υιοθετηθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Τελευταία Ενημέρωση: 12 Οκτωβρίου 2021 - 15:12

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

20 Οκτωβρίου
Συρία: Νεκροί και τραυματίες από έκρηξη σε λεωφορείο στη Δαμασκό
07:55
Ληστεία σε βάρος ιδιοκτήτη φαρμακείου χθες το απόγευμα στην περιοχή Γερμασόγειας
07:50
Καταγγέλθηκαν 19 πολίτες και 3 υποστατικά για παραβίαση μέτρων κατά Covid
07:34
Ιαπωνία: Ηφαιστειακή έκρηξη στο Όρος Άσο, αυξήθηκε το επίπεδο συναγερμού
07:27
Ελλάδα: Σεισμική δόνηση 4,3 βαθμών στο Αρκαλοχώρι
07:09
Σοβαρός τραυματισμός 50χρονου σε τροχαία οδική σύγκρουση
06:57
Συνάντηση ΟΣΙΚΑ και Υπουργού Μεταφορών με θέμα τις πτήσεις
06:47
Τουρκικό ΥΠΕΞ: Μεροληπτικές θέσεις Ε/Κ και Ελλάδας στην έκθεση Κομισιόν
06:30
Η Β. Κορέα δοκίμασε νέο «βαλλιστικό πύραυλο εκτοξευόμενο από υποβρύχιο» - Κατεπείγουσα συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ
06:12
ΔΝΤ: Η οικονομική κατάρρευση του Αφγανιστάν μπορεί να προκαλέσει προσφυγική κρίση
06:10
Koμισιόν: Η Τουρκία πρέπει να αποφύγει απειλές και ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας
06:08
19 Οκτωβρίου
Συνάντηση του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος με την Πρέσβη της Γαλλίας
21:53
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand