Διακόσιες δέκα χιλιάδες αλλοδαποί έχουν εγγραφεί στο μητρώο αλλοδαπών της κυπριακής Δημοκρατίας

Διακόσιες δέκα χιλιάδες αλλοδαποί έχουν εγγραφεί στο μητρώο αλλοδαπών της Δημοκρατίας από το 2015 μέχρι σήμερα ενώ από τις 73 χιλιάδες γεννήσεις την ίδια περίοδο μόνο το 73% αφορούν ελληνοκυπρίους, σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε ο υπουργός εσωτερικών Νίκος Νουρής στην κοινοβουλευτική επιτροπή για το Δημογραφικό πρόβλημα.

Από τις διακόσιες δέκα χιλιάδες αλλοδαπούς οι 12 χιλιάδες είναι από τρίτες χώρες και οι 84 χιλιάδες από χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Από τις γεννήσεις, το 20% αφορά αλλοδαπούς και το 6,3% τουρκοκυπρίους, χωρίς να υπολογίζονται οι γεννήσεις στα κατεχόμενα που δεν δηλώθηκαν στις αρχές της Δημοκρατίας.

Το υπουργείο Εσωτερικών εκτιμά ότι κατά το ίδιο διάστημα σχεδόν επτά χιλιάδες αλλοδαποί έχουν αναχωρήσει από την Κύπρο.

Θέλοντας να καταδείξει το μέγεθος του μεταναστευτικού προβλήματος ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε επίσης ότι από το 2015 έχουν υποβληθεί 47 χιλιάδες αιτήσεις πολιτικού ασύλου.

Σε ότι αφορά τις μεταναστευτικές ροές, ο κύριος Νουρής, ανέφερε ότι, ενώ έχουν περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό οι εικονικοί γάμοι, οι εικονικοί φοιτητές και οι θαλάσσιες ροές, το πρόβλημα συνεχίζει να υφίσταται και να αυξάνεται στην νεκρή ζώνη.

Στην προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος, είπε, θεωρείται πολύ σημαντική η τελευταία απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην οποία αναγνωρίζεται η ανάγκη χειρισμού της νεκρής ζώνης ως εξωτερικό σύνορο παρόλο που δεν είναι κάτι τέτοιο.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, ανέφερε ο κύριος Νουρής διεκδικεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση αλληλεγγύη και ισότιμη κατανομή βαρών.

Πρόσθεσε ότι έως ότου καταστεί δυνατή η συμφωνία επί ενός κοινού Συμφώνου στο μεταναστευτικό έχει υιοθετηθεί εισήγηση της Κύπρου που προβλέπει ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα συμπεριλάβει τη νεκρή ζώνη στην προσπάθεια επιτήρησης των εξωτερικών της συνόρων, θα αναλάβει πρωτοβουλία για σύναψη διμερών συμφωνιών με τρίτες χώρες για την επιστροφή παράνομων μεταναστών και θα ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς της για να συνδράμουν στις προσπάθειες επιστροφής μεταναστών στις χώρες προέλευσης τους.

Σε ότι αφορά την αναποτελεσματικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην απέλαση αλλοδαπών, η αίτηση των οποίων έχει απορριφθεί ο κύριος Νουρής είπε ότι η αστυνομία πρέπει να γίνει πιο αποτελεσματική καθώς είναι το όργανο το οποίο εντέλλεται να τους οδηγεί εκτός Κύπρου. Από την άλλη αναγνώρισε ότι υπάρχουν χώρες που δεν αποδέχονται την επιστροφή των πολιτών τους. Αυτή τη στιγμή, ανέφερε ο κύριος Νουρής υπό απέλαση είναι 16 με 17 χιλιάδες αλλοδαποί.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης είπε ότι αποδείχθηκε πως το δημογραφικό και μεταναστευτικό είναι αλληλένδετα προβλήματα. Το πρόβλημα, πρόσθεσε, ξεπέρασε τα όρια και το κόμμα του δε θα σταματήσει την προσπάθεια αντιμετώπισης του.

συντάκτης: Νίκος Σχίζας

Τελευταία Ενημέρωση: 12 Οκτωβρίου 2021 - 11:48

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

18 Οκτωβρίου
Το θέμα των πολιτογραφήσεων ενόψει των «βουλευτικών» έθεσε η Γενί Ντουζέν
21:42
Aίγυπτος: Απαγόρευση εισόδου σε μη εμβολιασμένους φιλάθλους και σε μη εμβολιασμένους δημοσίους υπαλλήλους
21:32
Πλησίασαν τις 50 χιλιάδες τα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού στο Ην. Βασίλειο
21:02
Υεμένη: 150 αντάρτες Χούθι νεκροί σε νέες αεροπορικές επιδρομές νότια της Μαρίμπ
20:31
Τσεχία: Ο πρόεδρος Ζέμαν δεν είναι σε θέση να ασκεί τα καθήκοντά του
20:15
Γραπτή Δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου – Απάντηση σε κ. Αρίστο Δαμιανού και ΑΚΕΛ
20:05
Κορωνοϊός: Δύο θάνατοι, 166 τα κρούσματα και 57 νοσηλευόμενοι
19:34
Αφιερωμένη στον σερ Ντ έιβιντ Έιμες η συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων
19:30
Έγγραφο με επιλογές αντίδρασης σε σχέση με Βαρώσια και ΑΟΖ θα εξετάσουν τον Νοέμβριο οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ
19:25
Στη Βουδαπέστη ο ΥΠΕΞ
19:16
Τάταρ: Δεν υπάρχει κυπριακότητα, μόνο Έλληνες και Τούρκοι στην Κύπρο
18:57
Νικόλας Παπαδόπουλος: Το ΔΗΚΟ θα επικεντρωθεί στο να δώσει καλύτερη προοπτική, στην τουριστική βιομηχανία
18:52
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand