Διακόσιες δέκα χιλιάδες αλλοδαποί έχουν εγγραφεί στο μητρώο αλλοδαπών της κυπριακής Δημοκρατίας

Διακόσιες δέκα χιλιάδες αλλοδαποί έχουν εγγραφεί στο μητρώο αλλοδαπών της Δημοκρατίας από το 2015 μέχρι σήμερα ενώ από τις 73 χιλιάδες γεννήσεις την ίδια περίοδο μόνο το 73% αφορούν ελληνοκυπρίους, σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε ο υπουργός εσωτερικών Νίκος Νουρής στην κοινοβουλευτική επιτροπή για το Δημογραφικό πρόβλημα.

Από τις διακόσιες δέκα χιλιάδες αλλοδαπούς οι 12 χιλιάδες είναι από τρίτες χώρες και οι 84 χιλιάδες από χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Από τις γεννήσεις, το 20% αφορά αλλοδαπούς και το 6,3% τουρκοκυπρίους, χωρίς να υπολογίζονται οι γεννήσεις στα κατεχόμενα που δεν δηλώθηκαν στις αρχές της Δημοκρατίας.

Το υπουργείο Εσωτερικών εκτιμά ότι κατά το ίδιο διάστημα σχεδόν επτά χιλιάδες αλλοδαποί έχουν αναχωρήσει από την Κύπρο.

Θέλοντας να καταδείξει το μέγεθος του μεταναστευτικού προβλήματος ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε επίσης ότι από το 2015 έχουν υποβληθεί 47 χιλιάδες αιτήσεις πολιτικού ασύλου.

Σε ότι αφορά τις μεταναστευτικές ροές, ο κύριος Νουρής, ανέφερε ότι, ενώ έχουν περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό οι εικονικοί γάμοι, οι εικονικοί φοιτητές και οι θαλάσσιες ροές, το πρόβλημα συνεχίζει να υφίσταται και να αυξάνεται στην νεκρή ζώνη.

Στην προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος, είπε, θεωρείται πολύ σημαντική η τελευταία απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην οποία αναγνωρίζεται η ανάγκη χειρισμού της νεκρής ζώνης ως εξωτερικό σύνορο παρόλο που δεν είναι κάτι τέτοιο.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, ανέφερε ο κύριος Νουρής διεκδικεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση αλληλεγγύη και ισότιμη κατανομή βαρών.

Πρόσθεσε ότι έως ότου καταστεί δυνατή η συμφωνία επί ενός κοινού Συμφώνου στο μεταναστευτικό έχει υιοθετηθεί εισήγηση της Κύπρου που προβλέπει ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα συμπεριλάβει τη νεκρή ζώνη στην προσπάθεια επιτήρησης των εξωτερικών της συνόρων, θα αναλάβει πρωτοβουλία για σύναψη διμερών συμφωνιών με τρίτες χώρες για την επιστροφή παράνομων μεταναστών και θα ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς της για να συνδράμουν στις προσπάθειες επιστροφής μεταναστών στις χώρες προέλευσης τους.

Σε ότι αφορά την αναποτελεσματικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην απέλαση αλλοδαπών, η αίτηση των οποίων έχει απορριφθεί ο κύριος Νουρής είπε ότι η αστυνομία πρέπει να γίνει πιο αποτελεσματική καθώς είναι το όργανο το οποίο εντέλλεται να τους οδηγεί εκτός Κύπρου. Από την άλλη αναγνώρισε ότι υπάρχουν χώρες που δεν αποδέχονται την επιστροφή των πολιτών τους. Αυτή τη στιγμή, ανέφερε ο κύριος Νουρής υπό απέλαση είναι 16 με 17 χιλιάδες αλλοδαποί.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης είπε ότι αποδείχθηκε πως το δημογραφικό και μεταναστευτικό είναι αλληλένδετα προβλήματα. Το πρόβλημα, πρόσθεσε, ξεπέρασε τα όρια και το κόμμα του δε θα σταματήσει την προσπάθεια αντιμετώπισης του.

συντάκτης: Νίκος Σχίζας

Τελευταία Ενημέρωση: 12 Οκτωβρίου 2021 - 11:48

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
21:35
Τουρίστες βρήκαν εκατοντάδες κροτίδες σε σακούλα σκουπιδιών
20:49
Αυξήθηκαν οι νεκροί τρεις μέρες μετά την καταιγίδα
20:42
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν
20:35
Εκπρόσωπος Κομισιόν: Eνδείξεις για αποκλιμάκωση έντασης Ισραήλ- Ιράν
20:18
10 κράτη συμφωνούν με την Κύπρο για επανακαθορισμό περιοχών Συρίας
19:29
Δέσμευση χωρών του ΝΑΤΟ για ενίσχυση του Κίεβο
19:26
Επικοινωνία υπουργών εξωτερικών Τουρκίας - Ιράν
19:13
Εντοπίστηκε ο κρατούμενος που είχε αποδράσει από τις κεντρικές
19:07
Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα
18:52
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να ενημερωθεί εάν έγινε μεταφορά πυραύλων στο Ισράηλ μέσω Κύπρου
17:37
Γ.Γ ΟΗΕ: Καιρός να σταματήσει ο κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή
17:29
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.